Kovacsics Anikó a világelithez tartozik

A Sport TV Harmadik Félidő című műsorában Siti Beáta, a magyar női kézilabda-válogatott másodedzője és Szabó Edina, az Érd csapatának vezetőedzője értékelte a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában a 2018-as női Eb-t. Szóba került többek az is, hogy Kovacsics Anikó már a világelithez tartozik. Háfra Noémi telefonon jelentkezett be, és elárulta, ha másfél évvel ezelőtt valaki azt mondja neki, hogy itt fog tartani, ahol most, akkor kinevette volna.

A sportcsatorna hivatalos honlapjának beszámolója szerint a 2018-as franciaországi női kézilabda Eb-n hetedik lett a magyar válogatott, négy győzelme mellett két vereséget szenvedett. Úgy tűnt, a rosszabb meccsek után is mindig tudtak valahonnan erőt meríteni a játékosok. Összességében pozitívan értékelhető a magyar szereplés. „Nyilván fáradtak voltak, lehetett rajtuk érezni, de emellett volt egy olyan belső erő, belső motiváció, amiben az egymásnak átadott hit és bizalom is benne volt, és megalapozta Kim (a szövetségi kapitány, Kim Rasmussen – a szerk.) szuggesztív ereje, aki belehajszolja, a végletekig el tud menni, és azt mondja, hogy ’Nem fáj, nem vagy fáradt, mész tovább!”. Ezt olyan hitelesen adja elő, szugerál a szemeivel, hogy elhiszed. Így mentek az emberek egymás mellett” – fogalmazott Siti Beáta, Kovacsics Anikóval kapcsolatban külön kiemelte, hogy rendkívül fáradtan érkezett meg az összetartásra, de valahonnan erőt merített, és csapatkapitányként vezette a többieket. Azt is kifejtette, hogy minden találkozónak megvolt a maga hozadéka, még a norvégok elleni vereségnek is, amiből lélekemelő módon felállt a csapat, és tovább tudott lépni.

Az Eb álomcsapatába választott 20 éves Háfra Noémi telefonon adott interjút. Petur András feltette a kérdést, hogy mit mondott volna annak, aki előző szezon elején – amikor még az MTK játékosa volt – azt mondja, hogy átkerül a Fradiba, jól szerepel a BL-ben, behívják a vb-keretbe, ott sokat és jól játszik, ezután meghatározó tagja lesz a nemzeti csapatnak, és a mostani Eb egyik legjobbja.

Nem nagyon fogom fel, mi történt velem az elmúlt másfél évben. Nincs is időm gondolkozni rajta, hogy mi történik velem, mert annyira jönnek a meccsek, és minden olyan gyorsan történik. Azt mondanám neki, nem vagy normális igazából, hogy ezt mondod.

Kitűztem magamnak célul, hogy vissza szeretnék kerülni a Fradiba majd egyszer, és nagy álmaim között volt, hogy felnőtt válogatott legyek. És ez hamar eljött – idézte fel a Harmadik Félidőben erről, és a további céljairól is beszélt: „Bajnokságot nyerni, Bajnokok Ligája Final4 és az olimpiára való kijutás, igazából ezek mind nagyon nagy álmok.

Háfra mellett más fiatalok is bizonyítani tudtak az Eb-n: „Bebizonyosodott, hogy a 20-23 közötti év az, ami igazi fordulópont. Szabó Laurára nagyon büszkék vagyunk (Szabó az Érd játékosa – a szerk.), de szerintem óriási tehetség. Nemzetközi szinten is óriási potenciál van benne, szépen halad az útján. Azt gondolom, ez egy nagyon jó dolog, hogy kapott lehetőséget a válogatottnál. Már az Eb-selejtezőkön is jól játszott és bizonyított. Ez a jó, hogy lehetőséget kapnak az emberek, és bizonyítani tudnak. Ha ez kialakul, nagyjából mindegy, hogy fiatal valaki, vagy nem” – nyilatkozta Szabó Edina.

A csapatkapitány, Kovacsics Anikót is méltatták a szakemberek: „Morálisan egy nagyon erős ember, tele van érzelemmel, mégis higgadt fejjel tudja kezelni és kontrollálni az érzelmeit. Lehet, hogy kevésbé látványos mozdulatok vannak esetleg mögötte, nem annyira extrák, mint mondjuk Görbe lövése talajról, vagy hova tudja tenni a labdát, vagy hogy odanéz, nem néz oda az átadásnál. Lehet, ilyen szempontból, ha csak a látványra mennél, talán kevésbé látványos a játéka, ha a Görbéhez hasonlítjuk, de összességében az egyénisége, a hatékonysága mégis megvan. És van egy olyan összetartó erő benne, pont azért, mert támadásban és védekezésben is pályán tudod tartani, hogy gyakorlatilag motorként viszi a csapatot a hátán. Talán ez az egyik legfontosabb része az irányító-szervező játékának” – jellemeztő őt Siti Beáta a Harmadik Félidőben.

A Kovacsics Anikó teljesen egyértelműen nemzetközi sztárjátékos az én véleményem szerint.

Ha beszélsz külföldi szakemberekkel, azt fogják mondani, hogy ő odatartozik a topjátékosok közé a világelitbe. Amikor én személyesen beszélek valakivel a magyar válogatottról vagy a női kézilabdáról, Kovacsics Anikó a világ egyik legjobb játékosának van titulálva.

Nem kell olyan szigorúnak lenni, és fontos, hogy el tudjuk ismerni az értékeinket. Lehet, hogy a válogatottunk, még felfelé törekvőben van, de világklasszisaink vannak, és ez fontos dolog. Hogy nem olyan látványos, amit csinál, ezt nem tudom, de hogy a világ egyik legjobb játékosa, ez biztos” – tette hozzá Szabó Edina.

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs