Kovás Zsófia: Irány Tokió!

Péntek délelőtt még edz, ezt követően pedig Tokió felé veszi az irányt a DKSE tornásza, a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia, akit edzője, Trenka János kísér az ötkarikás játékok helyszínére, ahol minden eddiginél szigorúbb biztonsági ellenőrzések lesznek.

Folyamatosan kapjuk azokat az intelmeket, szabályokat, amelyeket a kint tartózkodásunk alatt be kell majd tartanunk, állandó maszkhasználat, távolságtartás, minden egyes helyszínen, és persze napi szinten tesztelnek bennünket. Nagyon más lesz ez az olimpia, mint a riói” – fogalmazott a tornász a magyar szövetségnek. Kovácsnak ez már a második olimpiai részvétele lesz, az első Rióban volt 5 évvel ezelőtt, az akkor 16 éves sportoló 33. lett az egyéni összetett versenyben.

Kimondva célt nem határoztunk meg az edzőmmel, Trenka Jánossal. Abban maradtunk, hogy mindketten szeretnénk, ha jól megcsinálnám a gyakorlatokat, és meglátjuk, az mire lesz elég. Személyes ambíció az összetett fináléba bejutni, illetve korláton érzem azt, hogy lehet esély a döntőre.

Kovács Zsófia 2019-ben, a stuttgarti torna világbajnokságon szerezte meg az olimpiai kvótát, az azóta eltelt időben az ötkarikás játékok folyamatos célként lebeg az Európa-bajnok és trénere, Trenka János előtt.

Maga a kvalifikáció megszerzése sok esetben nagyobb nyomást helyez a versenyzőre, mint a megmérettetés, amire kvótát szerez. Ezzel együtt természetesen folyamatosan készültünk az olimpiára, először 2020-ra, aztán a Covid keresztülhúzta mindenki számítását. Voltak nehéz időszakok, amikor az sem volt biztos, hogy megrendezik az olimpiát, végül “csak” egy évvel tolták el. A lényeg, hogy ott leszünk.

A női tornászok egyéni összetett versenyének selejtezőjét július 25-én rendezik, míg a fináléra négy nappal később kerül sor.

 

fotó: MATSZ