Kozák Luca lehet a befutó

Huszonhárom esztendő után lehet újra debreceni versenyző az Év Atlétanője. A 100 gáton országos csúcsot javító Kozák Luca világranglista másodikként zárja 2020-at.

Egy 36 évig „ellenálló” országos csúcs megjavításának és még egy sor remek 100 gátas eredményének köszönhetően csak arra lehet következtetni, hogy 2020-ban Magyarországon a 24 esztendős Kozák Luca érdemeli ki az Év Atlétanője címet. Ezt persze a hazai szövetségnek még meg kell erősítenie, de a mérlegelésnél sokat nyomhat a latba, hogy a fiatal atlétanő a 2020-as esztendőt a világranglista második helyezettjeként fogja zárni. – írta az SzPress Hírszolgálat. Lehet erre azt mondani, hogy idén a koronavírus járvány megakadályozta az amerikai vetélytársak többségét abban, hogy a pénzdíjas topversenyeken nagyokat futhassanak, ahogy azt dobogós mesterhármassal a legutóbbi olimpia döntőjében tették, ez sem változtat azon, hogy Lucánál csak egy 100 gátas volt gyorsabb 2020-ban, nevezetesen a holland Nadine Visser. Nem mellékesen mind a ketten Székesfehérváron, a zártkapus X. Gyulai István Memorial Magyar Nagydíjon érték el idei legjobbjukat: Visser 12.68, Kozák 12.71 másodperes idővel ért a célba.

Gyaloglót követ egy gátas

Ha a választási papírforma beigazolódik, a sportszerető Debrecen városa 23 esztendő elteltével köszöntheti újra egy olyan büszkeségét, akit az Év Atlétanőjének választottak meg. Közel negyedszázada, egészen pontosan 1997-ben, a gyaloglásban jeleskedő Szebenszky Anikó szolgált rá erre a címre, most Kozák Luca a várományos, aki idén augusztus 19-én több mint három és fél évtizedes magyar csúcsot adott át a múltnak.

Nem véletlen, hogy Siska Xénia 12.76 másodperces rekordja ilyen sokáig ellenállt a rohamoknak, mert az ő 1984-ben született országos csúcsával még mostanság is lenne keresnivalója a versenyeken – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kozák Luca, a Debrecen SC sportolója, aki úgy gondolja, hogy tud majd jobbat is a 12.71-nél. – Suba Lászlóval, az edzőmmel és a mögötte álló kis szakmai csapatommal a sérülésem óta eltelt két esztendőben folyamatosan azért dolgoztunk, hogy egy világversenyen döntős lehessek, a lehető legszorosabb versenyben a dobogósokkal. Javítani való mindig akad. Gyorsulnom kell a síkfutásban, az erősítéssel sem hagyhatok fel, ami pedig a gátas technikámat illeti, a legapróbb hibákat is szeretnénk kiiktatni. Ennél is fontosabb, hogy minél több versenyen sikerüljön 12.80-12-90 másodperces időket futni, mert ha ez a szilárd alap, akkor már jövőre is újabb rekorddal rukkolhatok ki.

A második halasztás kiborította

Amikor kimondták, hogy olimpia csak jövőre lehet, tulajdonképpen megkönnyebbültem, mert véget értek a bizonytalanság és a találgatás idegtépő hetei, de amikor a párizsi Európa-bajnokságot is törölték az idei versenynaptárból, már nagyon rosszul éreztem magamat a bőrömben. Ez már nekem is sok volt, úgy is mondhatom, hogy sokkoló bejelentés. Tisztában voltam azzal, hogy ha leállok, csak én lehetek a játszma vesztese. A tépelődés napjai után úgy döntöttem, és ebben a szakmai csapatom is támogatott, hogy semmiképpen sem engedhetem el az egész évet. Köszönhetően a házigazdáknak és a magyar szövetségnek, két hét leforgása alatt három verseny is kihívást jelentett a számomra: a turkui viadal, az országos bajnokság és a Gyulai István Memorial. Ebből a szűkös lehetőségből kerekedett ki az országos rekord megjavítása, amiről akkor még nem gondoltam, hogy ilyen sokat érhet nekem. A 12.71-et most egy olyan ugródeszkának tekintem, ami tovább repíthet, remélhetően olyan svunggal, hogy lesz esélyem az olimpiai döntő megközelítésére is. Ehhez egy zökkenőmentes alapozás, majd az ideinél sokkal több verseny kell, előbb fedettpályán, aztán szabadtéren is. Az ütős eredmények acélozhatnak meg, és vihetnek még előbbre” – mondta befejezésül az egyetemi államvizsga előtt álló Kozák Luca, akit még a barátja is az atlétikához köti. Kedvese, a nála egy évvel idősebb Pásztor Bence kalapácsvető, és nem is akármilyen, hiszen a fiatal  dobóatléta ifjúsági világbajnoki címmel és két junior VB ezüsttel, valamint egy U23-as Európa-bajnokságon kivívott második helyezéssel büszkélkedhet.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

(A fotón Kozák Luca és Pásztor Bence – Kozák Luca gyűjteményéből)