Közel 130 magyar sportoló indulhat a II. Európa Játékokon

A II. Európa Játékok 75 nap múlva, június 21-én kezdődik Minszkben, ahol 15 sportág 199 versenyszámában hirdetnek bajnokot. Lassan lezárul a kvalifikációs időszak, a magyar csapat várhatóan közel 130 sportolót indít majd 14 sportágban. Egyedül strandlabdarúgásban nem képviseltetjük magunkat.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának hétfői közlése szerint a karatesport kvalifikációja a napokban zárult, itt két férfi versenyzőnk áll indulást érő pozícióban a ranglistán. A judoranglista végső sorrendjét az április 7-én befejeződő antalyai GP után hozzák nyílvánosságra. A pillanatnyi állás szerint várhatóan minden súlycsoportban lesz magyar induló. A birkózók az április 8-14. közötti bukaresti Európa-bajnokságon döntik el, kik is indulhatnak majd Minszkben. Ehhez az egyes súlycsoportokban az első 14 között kell végeznie annak, aki szeretné megváltani repülőjegyét Fehéroroszországba. Szintén ezen a héten zárul a lengyelországi Szczecinben rendezett Európa-bajnokságon a kvalifikáció szertornában. A 2018. évi Eb-ről már rendelkezünk 2 női egyéni kvótával.

Az EOC delegációja a legutóbbi látogatása után arról számolt be, hogy Minszk készen áll a sportolók fogadására.

A hivatalos, név szerinti nevezések május 20-án zárulnak. A magyar küldöttség fogadalomtétele június 12-én, 15 órakor lesz a MOM Kulturális Központban.

Négy sportágban – judo, kajak-kenu, ökölvívás és tollaslabda – a játékok egyben Európa-bajnokságnak is számítanak. Asztaliteniszben, íjászatban, karatéban és sportlövészetben tokiói kvótát osztanak. További négy sportágban – atlétika, judo, kerékpársport, tollaslabda – pedig olimpiai kvalifikációs ranglistapontokat lehet gyűjteni.

Az I. Európa Játékokon a magyar sportolók az éremtáblázaton a 11. helyen végeztek 8 arany-, 4 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

A magyar csapat várható létszáma ide kattintva olvasható (sportáganként).

Az Európa Játékok programja itt megtalálható.