Közelebb egymáshoz, közelebb a mozgáshoz

Háromoldalú együttműködés a látássérültek sportjának megyei színtű elmozdításáért.

A Magyar Országgyűlés 2018-as döntése alapján idén negyedik alkalommal ünnepelhetjük meg a Magyar Parasport Napját (MPN), amely február 22-ére esett. Ennek apropóján a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a Fogyatékkal Élők Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Sportszövetsége (FÉS) valamint a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete (JNSZMVAKOK) egy háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá ünnepélyes sajtótájékoztató keretei között a látássérült emberek sportéletének megyei szintű elmozdítása érdekében Szolnokon látássérültek egyesületének a Szántó körúti irodájában.

A sajtótájékoztatón jelen volt Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, Toponári Gábor a FODISZ ügyvezető elnöke, Auner Zoltán, a FÉS elnöke valamit Pesti Zoltánné, a JNSZMVAKOK elnöke.

Az eseményre dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője is elküldte üdvözlő szavait, kiemelve, a sport nem csupán a testet, és ezáltal a lelket tartja rendben, hanem gazdagabbá tesz valamennyiünket egy hatalmas értékkel: a közösségépítéssel.

Szalay Ferenc Szolnok polgármestere köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, aki bármilyen sportot űz, az tudja, hogy test, lélek és szellem is profitál belőle, ráadásul remekül építi a szociális kapcsolatokat, a közösségeket. Új perspektívák nyílnak tehát a megyében a sportéletet illetően, amelyek teljesebbé teszik a parasportolók mindennapjait, Szolnok önkormányzata pedig örömmel áll minden ehhez hasonló kezdeményezés mellé – tette hozzá.

Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke szövetségüket bemutatva elmondta, diáksporttal, versenysporttal és szabadidősporttal is foglalkoznak. Alapvető céljuk, hogy minél több lehetőséget minél szélesebb körben tudjanak biztosítani a fogyatékossággal élő emberek számára, legyen szó akár óvodás korúakról vagy szenior sportolókról.

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének kiemelt fontosságú feladata, hogy a látássérült emberek hasznosan és aktívan töltsék el szabadidejüket, fizikai és lelki egészségben jó életminőségben tudjunk élni. Ennek érdekében több éve működtettünk egy „Életmód Klubot”, továbbá lassan két évtizedes hagyománya van az „Egy Csepp Egészség” elnevezésű egészségnevelési sport és családi napunknak, tovább masszázs szolgáltatásunkat az egyesületi és pártoló tagjaink havi egyszer ingyenesen vehetik igénybe. Emellett 2020-ban együttműködési megállapodást kötöttünk a Fogyatékkal Élők Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Sportszövetségével (FÉS), amelynek egyik kézzel fogható eredménye volt az augusztusi bowling verseny, amelyet a szolnoki bowlingcenterben rendeztünk meg. Továbbá van együttműködési megállapodásunk egy szolnoki edzőteremmel, ahova rendszeresen járnak az Egyesületünk tagjai, valamint most van folyamatban a tagjaink körében egy igényfelmérés a sportot illetően – mondta el Pesti Zoltánné, a JNSZMVAKOK elnöke.

Az eseményen – az együttműködés célját bemutatandó – ki lehetett próbálni néhány sportágat is: a darts egy speciális formáját, és a lengótekét is.

A sajtóesemény házigazdája Molnár Róbert, az Amadeus Rádió népszerű műsorvezetője volt.

Fotó: Lengyel András / JNSZMVAKOK