Krivacsevics és Turner nélkül a magyar női kosárlabda-válogatott

Krivacsevics Tijána és a honosított Yvonne Turner nélkül készül a magyar női kosárlabda-válogatott a sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőkre – jelentette be kedden Székely Norbert szövetségi kapitány.

A szövetség székesfehérvári edzőcsarnokában tartott sajtónyilvános edzés előtt a szakvezető Krivacseviccsel kapcsolatban elmondta: török klubja múlt pénteken jelezte, hogy a center sérülés miatt nem tud szerepelni a válogatottban, ugyanakkor a Botasban folyamatosan játszott, és nem az utolsó meccsen szenvedett sérülést. “Értetlenül állok a dolog előtt, mert Tijána elmondása szerint a rehabilitációra fekteti a hangsúlyt, ehhez képest Budapesten tartózkodik és nem velünk, itt Fehérváron” – fogalmazott.

A szövetségi kapitány közölte, az amerikai-magyar Yvonne Turner azért nem szerepelhet a válogatottban, mer bár a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a határidőre leadta nevezését, a nemzetközi szövetség (FIBA) késlelteti az amerikai játékosok európai válogatottakban szerepléséhez szükséges licenceinek megadását.

Székely Norbert jelezte, hogy a két kieső játékos helyére a válogatottól már visszavonult Fegyverneky Zsófiát és a lekötött programjait visszamondó Cyesha Goree-t hívta be. Előbbi csak szombaton Tiranában játszik, utóbbi viszont mindkét hátralévő találkozón parkettre lép. Hozzátette: nem számíthat Simon Zsófiára sem, akinek gipsz van a kezén, az ő helyére Szabó Fanni került.

A kapitány hangsúlyozta, Litvánia kétszeri legyőzésével a második helyezésük biztos, egyben esélyt teremtettek maguknak az Eb-részvételre, s ezt az esélyt meg is akarják ragadni. Ehhez az albánokat minél nagyobb pontkülönbséggel meg kell verniük, s így a legjobb hat csoportmásodik közé kerülhetnek, ami a kijutást jelentené.

Megjegyezte, Oroszországban sem mindegy, hogy milyen eredményt érnek el, számításai alapján a két találkozón plusz húszas gólkülönbség kell a biztos kijutáshoz.

A csapatkapitány Raksányi Krisztina is felhívta a figyelmet arra, hogy még nincsenek kint az Európa-bajnokságon, ezért igen fontos meccs vár rájuk Albániában. Hisznek abban, hogy nagyarányú győzelmet érhetnek el Tiranában annak ellenére is, hogy nem tudható, mi vár rájuk. Raksányi kiemelte: Oroszországba sem feltartott kézzel mennek, mert egy esetleges győzelemmel az első hely is elérhető a négyesben.

Az irányító Studer Ágnes elmondta, a védekezésre helyezik a hangsúlyt az edzőtáborban, mivel az albániai nagy pontkülönbségű győzelemhez a kulcs a stabil védekezés és az abból szerzett könnyű kosarak lesznek. Megemlítette, hogy maximális koncentrációval készülnek az oroszok elleni találkozóra is, amelyben akár a győzelem lehetősége is benne van.

A magyar együttes szombaton Albánia, majd jövő szerdán Oroszország vendége lesz. A magyar válogatott kedvező helyzetben van, mivel a második helyre pályázó másik együttest, Litvániát kétszer is sikerült megvernie (73-70, 78-76), Albániát hazai pályán 137-48 arányban múlta felül, és mindössze Oroszországtól szenvedett vereséget (64-71). A 2019-es Európa-bajnokságot Szerbia és Lettország közösen rendezi.

(MTI)