Kulcsár Krisztián: “Ezzel a döntéssel az olimpiai mozgalom számára jó alternatívát választott a NOB”

Miután a koronavírus-járvány világméretű terjedését követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) március 24-én bejelentette a 2020-as tokiói olimpia halasztását, több hazai, jelentős szerkesztőség, sajtóorgánum munkatársa fordult interjúigénnyel a Magyar Olimpiai Bizottsághoz.

A halasztásra a MOB kedden közleményben reagált, majd a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián és főtitkára, Vékássy Bálint videóinterjúban mondta el gondolatait – adta hírül az olimpia.hu..

Úgy gondoljuk, a nemzeti olimpiai bizottságok és a sportolók felől a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve a japán szervezők felé érkező nyomás vezetett odáig, hogy ilyen gyorsan kellett ebben az ügyben dönteni ahhoz képest, hogy néhány napja még azt mondta a NOB, hogy egy hónapon belül születhet döntés a tokiói olimpia sorsáról. A halasztásról Thomas Bach és a japán kormányfő állapodott meg.

A végleges döntés előtt öt nappal volt az utolsó olyan interaktív alkalom, amikor egymással beszélgettünk [a NOB és a MOB vezetői – a szerk.], kikérték a véleményünket. Ezt követően fokozott nemzetközi nyomás nehezedett rá a döntéshozókra. Hozzátartozik, hogy a NOB minden szereplővel folyamatosan kommunikált a döntést megelőzően, ez a nemzeti olimpiai bizottságokra ugyanúgy igaz, mint a nemzetközi sportági szakszövetségekre és mindezek sportolói bizottságaira, azok vezetőire.

Ezzel a döntéssel az olimpiai mozgalom számára jó alternatívát választott a NOB. A törléshez képest a halasztás egy ünnepélyes döntés, a legjobb forgatókönyv érvényesül. A felkészülés az elkövetkezendő egy évben pedig minden nemzet sportolója számára csak kiegyenlítettebbé válhat. Eddig olimpia háború miatt maradt el, ilyen esettel, mint a halasztás, még nem találkozott az olimpiai mozgalom. Ha a ‘keserű pirula’ után végre megrendezik az olimpiát, az egy nagy ünnep lesz! Olyan eufórikus állapot, amelyből a mozgalom épülni fog.

Mi a halasztással előzőleg nem kalkuláltunk. Arra számítottunk, hogy az olimpia idén július 24-én kezdődik és augusztus 10-én ér véget, és annak a programnak a követése történik, amire hét éve készülnek a tokiói szervezők. B-verzióval nem számoltunk. Részleteket ma sem tudunk, nem ismerjük az időpontot, sőt bizonyos helyszínek is okafogyottá válhatnak. A törlés katasztrófa lett volna a sportolók, az olimpiai család szempontjából. Tekintsük úgy tehát, hogy csupán elhalasztották, még a neve is Tokió 2020 marad, igaz, 2021-ben rendezik.

A felkészülés, a lázas munka a döntés időpontjában megkezdődött. Minden nemzetközi sportági szakszövetség úgy készült, hogy idén olimpia lesz. A legtöbb sportágban ez úgy jelentkezik, hogy világbajnokságot nem rendeznek az olimpia évében. Most az történik, hogy minden sportág megpróbálja a versenynaptárát az új helyzethez igazítani, és szervezőt keresni, hogy ezt a vb-t pótolni tudja. Új kihívást jelent természetesen a sportolók egyéni felkészítése, az edzéstervek újragondolása.

A sportágak esetében meg kell különböztetni, hogy a sportoló magának, névre szólóan, vagy pedig a nemzetének szerezte meg az olimpiai indulás jogát. Aki eddig megszerezte a kvótát, az természetesen jövőre is érvényes lesz, 2021-ben azzal indulhat. A sportolói összetétel azonban nyilván egy év alatt átalakulhat. A nemzeti kvóták ügyében mindig a szövetségek döntenek, ebben az esetben lehet jövőre változás. Hogy a kajak-kenunál maradjak, az, aki a 2020-as májusi válogatón jól szerepel, nem feltétlenül egyezik azzal, aki jövő tavasszal a leggyorsabb lesz. Vélhetően nem teljesen ugyanaz a sportolói kör utazik jövőre Tokióba, mint amelyik ment volna idén. Hosszú évek óta zajlik a felkészülés, valószínűleg többen ürességet, kilátástalanságot, tehetetlenséget éreznek, ami a demotiváltság irányába viszi el a pszichét. Fontos feladat ebből a helyzetből a sportolókat kimozgatni. A mi feladatunk a szövetségekkel közösen ezt a megnyúlt felkészülést a legsimábban átvészeltetni a sportolókkal.

Megkockáztatom, abban biztos nem lesz probléma, akadály, hogy a későbbi időpontban megrendezendő olimpiára hogyan tudnak a magyar sportolók felkészülni.

A kvalifikációs szabályok nagyon fontos alapelvek. Ezekben a NOB folyamatosan egyeztet a nemzetközi szövetségekkel. Ez nem a NOB ügye, hanem egy közös ügy, amelyet a NOB tiszteletben tart. Akik kvótát szereztek, azok kint vannak az olimpián. Ez a halasztás teret enged annak, hogy egy nyugodt és továbbra is fair kvalifikációs folyamat mentén választódjanak ki azok a sportolók, akik az olimpián részt vesznek.

A MOB-nak továbbra is jellemzően logisztikai feladatai vannak, a kifizetett szolgáltatásokat át kell ütemezni, amiket később szeretnénk igénybe venni.

Az olimpiai logisztikai feladatokra kapott állami és a magyar kormánytól kapott, fel nem használt kiegészítő forrásokat visszautaljuk a kincstár részére, és amikor majd látjuk a felmerülő költségeket, újra folyamodunk a kormány jóindulatáért.

Kulcsár Krisztián az interjút optimistán zárta. „Nagy szerencse, hogy ezt az olimpiát Tokióban rendezik; nem tudom, melyik ország lenne arra képes, hogy ilyen rövid határidővel, ilyen hihetetlen szervezőmunka elé állítva őket megpróbálják ezt a feladatot megoldani. Nagyon-nagyon nyugodt és biztos vagyok benne – ismerve a japán nép lelkét, kultúráját, hozzáállásukat -, hogy ez az olimpia megrendezésre fog kerülni.”

A teljes interjú:

Frissítés: március 27-én reggel eldőlt, hogy a NOB április 17-ig dönt a tokiói olimpia új időpontjáról.

 

fotó: mob.hu