Kuramagomedov és Szabados ezüstérmes, Juhász harmadik a BOK-csarnokban

Pénteken öt női és három szabadfogású súlycsoport küzdelmével, összesen kilenc magyar birkózó szőnyegre lépésével folytatódott a budapesti BOK-csarnokban a nemzetközi szövetség (UWW) rangsorviadala, a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny.

A kőkemény mezőnyben fiataljaink több mérkőzésen át csak a vereségeket gyűjtötték kiváló riválisaiktól, szerencsére aztán két versenyzőnk révén részben fordult a kocka – számolt be a magyar szövetség.

Az Eb-5. Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya) tavaly kellemes meglepésre megnyerte ugyanitt ugyanezt a megméretést, tehát címvédőként rajtolt. Most sem akarta alább adni, hiszen magabiztos 3-0-lal múlta felül az Ázsia-bajnoki 3. kirgiz Orozbek Toktomambetovot. Az elődöntőben még nagyobb hal, az olimpiai és vb-bronzérmes, Ázsia-bajnok Bekzod Abdurakhmonov akadt a horgára: bár az üzbég klasszis 4-0-ra elhúzott, versenyzőnk 4-3-ra megközelítette, a hajrában 5-4-re fordított, s a rivális rossz videobírózása után végül 6-4-re nyert. A döntőben a szintén üzbég (még oroszként U23-as vb- és Eb-győztes) Razambek Jamalov ellen 7:3-as vereséget szenvedett, így végül Kuramagomedov a dobogó második fokára állt fel.

„Nem vagyok elégedett a második hellyel, ha a világbajnokságon értem volna el ezt az eredményt, az más kérdés lenne, de ezen a viadalon győznöm kellett volna

– értékelt az elveszített döntőt követően Kuramagomedov Murad.

– Egyébként megint fantasztikus volt itt birkózni, mindig örülök a magyar közönségnek. Nem voltam topformában, de igyekeztem megmutatni a legjobbamat, és azt hiszem, ez sikerült is. Ismerem Jamalovot, egy régióban születtünk, edzettünk is együtt. Ezúttal ő bizonyult jobbnak, de legközelebb visszavágok neki!”

A nőknél a háromszoros U23-as Eb-3. Szabados Noémi (72 kg, FTC-KIMBA) az úgynevezett nordic rendszerben zajló csoportcsaták során 5-0-ra kikapott a vb-3., Ázsia-bajnok Zsamila Bakberkenovától, majd csodás négypontos dobásának is köszönhetően 6-2-re verte az Eb-2. francia Pauline Lecarpentier-t és 10-0-s technikai tussal a hozzá hasonlóan U23-as Eb-3. szerbiai Nagy Fannit. Az elődöntőben az Ázsia-bajnoki bronzérmes Gulmaral Jerkebajeva ellen fordulatos csatát vívott, 3-0-ra elhúzott, aztán 4-4, majd 8-4, s a vége 8-6 ide! Szabados a döntőben újra összefutott délelőtti legyőzőjével, Bakberkenovával, s ezúttal is a rivális bizonyult jobbnak: Szabados óriási csatában 9-0-ról állt fel, 11-11-nél ő állt jobban, de az utolsó másodpercekben ismét fordított a kazah, aki így 12-11-re nyert.

Még egy magyar érem termett pénteken, a szabadfogású 92 kiló körmérkőzései során honfitársaink ugyan kikaptak remek grúz ellenfeleiktől, de egymás között dönthették el a harmadik hely sorsát: Juhász Balázs (BHSE) és Angyal Krisztián (Csepeli BC-KIMBA) közül előbbi állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Szombaton három női és öt kötöttfogású súlycsoport következik a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen a BOK-csarnokban, ahová ingyenes a belépés.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás