Kuramagomedov ötödik, nincs női kvóta

Pénteken a hölgyek szálltak csatába a tokiói kvótákért a budapesti BOK-csarnokban zajló európai olimpiai kvalifikáción.

A Magyar Birkózó Szövetség beszámolja szerint fiataljaink helyt álltak, de kikaptak, Szekér Szimonetta (53 kg) 4-3-ra az ifjúsági olimpiai 2. Leila Gurbanovától, Szabados Noémi (68 kg) pedig 8-5-ra az Eb-3. litván Danute Domikaitytétől. Az Eb-2., kétszeres U23-as Eb-nyertes Németh Zsanettnek (76 kg) viszont, noha a 2018-as budapesti világbajnokságon felülmúlta, most esélye sem volt a vb- és Eb-ezüst- és -bronzérmes, kétszeres Európai Játékok-első fehérorosz Vaszilisza Marzaljukkal szemben, akitől tusvereséget szenvedett.

Régóta ismerem a belorusz lányt, a versenyt megelőző felkészülési időszakban, Ukrajnában együtt is edzettünk. Ő a súlycsoport egyik legeredményesebb versenyzője. Többet vártam magamtól, sajnálom, hogy így alakult. Egy éve nem fogytam már hetvenhat kilóra, és ez a tervezettnél sokkal jobban megviselt fizikailag – napok óta érzem, hogy nem vagyok jó formában, és ez meg is mutatkozott. A történteken ugyanakkor nem szabad rágódnom, csak a világkvalifikációs versenyre koncentrálok. Tudom, hogy a munkát minőségben elvégzem, és bízom abban, hogy az elég lesz” – fogalmazott Németh Zsanett.

Maradt a magyarok közül az Eb- és Európai Játékok-győztes, vb-3. Barka Emese (57 kg), aki elsőre egy fordított csípődobást követően villámgyorsan kétvállra fektette a spanyol Graciela Sánchez Diazt. Bíztunk benne, hogy hasonlóképp folytatja, de sajnos nem így történt, kétszer is magára húzta az Eb-2. ukrán Alena Akobija Hrusinát, s végül 6-1-re kikapott tőle. Ezután könnyes szemmel így értékelt:

Az első menetben hibát követtem el – a rosszul sikerült akciómat kontrázva négy pontot szerzett az ukrán. A hátrányom így túl nagy volt, nem tudtam ledolgozni. Tovább kell lendülnöm a történteken, s csak arra szabad koncentrálnom, hogy a májusi, szófiai világkvalifikáción kvótát szerezzek.

Honfitársnőinknek ez itt, Budapesten sajnos nem sikerült, e szomorú tényt Ritter Árpád szakágvezető így kommentálta:

Emese az első menetben hibázott a fejlefogással, ami miatt négypontos hátrányba került. Legfőképpen ennek köszönhette a vereséget. Zsanett fogyasztása nem ment olyan jól, ahogyan azt gondoltuk – bár nem kell olyan sokat leadnia, megviselte fizikailag. A kvótaszerzésre ugyanakkor még él az esélyük, hét hetünk van felkészülni úgy a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyre, hogy onnan boldogan, ötkarikás hellyel, akár helyekkel térjünk haza. Ami a két utánpótláskorú versenyzőt illeti: a feladatuk a tapasztalatszerzés volt. Úgy vélem, ha rutinosabbak lennének, nyerhettek volna a most elveszített mérkőzéseken. Nem szabad keseregni, dolgoznunk kell tovább.

A szabadfogásúak vigaszágán a még junior korú Korcsog Milán (97 kg) válla megsérült az olimpiai 3. román Albert Saritov ellen, az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125 kg) pedig rossz formáját folytatva 7-1-re kikapott az osztrák Johannes Ludeschertől. Kuramagomedov Murad (74 kg) kétvállra fektette a francia Charles André Afát, majd a bronzmérkőzésen 4-2-re kikapott az U23-as vb-2. román Maxim Vasilioglót, így az ötödik helyen végzett.

Szombaton a kötöttfogásúak küzdenek meg Tokióért, egy súllyal lejjebb fogyasztóink közül a világkupa- és Európai Játékok-2., Eb-3. Torba Erik (60 kg) és a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint (67 kg) egy-egy kontinensbajnok norvég riválissal kezd. A junior Eb-1. Szőke Alexnek (97 kg) litván, Varga Ádámnak (130 kg) cseh ellenfél jut elsőre.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás