Látványos gálával ünnepelt a Magyar Birkózó Szövetség

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) megalakulásának 100. évfordulója mellett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) megnyitását látványos gálával ünnepelte a sportág a nemzeti összetartozás napján.

A magyar szövetség beszámolója szerint a műsor nyitányaként a Himnuszt a világhírű, Kossuth-díjas operaénekes, Miklósa Erika énekelte.

Az est díszvendége volt külföldről a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) alelnöke, Teodorosz Hamakosz, a Román Olimpiai Bizottság elnöke, Mihai Covaliu, a Román Birkózószövetség elnöke, Razvan Pircalabu, a Horvát Birkózószövetség elnöke, Vladimir Bregovic, a Szerb Birkózószövetség elnök, Zseljko Trajkovics, valamint a külhoni magyarságot képviselve a Vajdasági Birkózóakadémia főigazgatója, Bálint Zoltán.

Ott volt az eseményen Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektorát, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget húsz éven át irányító Aján Tamás, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke, valamint a Nemzet Sportolói közül Rejtő Ildikó, Weltner Györgyné és Varga János.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor gratuláló levelet küldött a Magyar Birkózószövetség elnökének, Németh Szilárdnak, amelyben gratulált a jubileumhoz, üdvözölte a birkózásban elért sportágfejlesztéseket, a hazai rendezésű sikeres világversenyeket, valamint megemlékezett az épp egy évvel ezelőtt, tragikusan fiatalon, mindössze 22 évesen elhunyt szabadfogású válogatott Tóth Bendegúzról.

Sárfalvi Péter a gála különlegességét emelte ki, amelyen a múlt és a jövő összefonódik:

Megemlékezünk az eddig elért csodálatos magyar birkózósikerekről, egyben a sportág jövőjét jelentő Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát ünnepeljük.”

Németh Szilárd kiemelte, a sport a magyar kultúra egyik legsikeresebb része, kiemelkedő szerepe van, mivel többek között összefogásra, kitartásra és alázatra is sarkallja az embereket.

Megköszönte a magyar kormány által nyújtott támogatást, amelynek hála folyamatosan épülnek, újulnak a csarnokok, és az egyesületek is jobb helyzetben dolgozhatnak, ezáltal „építhetjük tovább a sportág jövőjét”.

Ezt követően átadták a jubileumi díjakat.

Rendek Károly-díj (az MBSZ főtitkári munkáért): Pintér László, Kuller József, Orbán Ferenc, Gáspár Tamás, Farkas Tibor

Brüll Alfréd-díj (a nemzetközi szövetségben végzett eredményes munkáért): Bacsa Péter, Barna Tibor, Hessky Pál, Dr. Molnár Szabolcs, Péteri László

Gurics György-díj (sikeres szövetségi kapitányi és szakvezetői munkáért): Nagy Lajos, Vatai László, Wöller Ákos, Gulyás István, Klinga László, Maróthy István, Németh Sándor, Bacsa Ferenc, Bódi Jenő, Hajdu Imre, Komáromi Tibor, Rácz Lajos, Struhács György, Szőnyi János

Polyák Imre-díj (az olimpiai bajnokoknak): Növényi Norbert, Sike András, Repka Attila, Farkas Péter, Majoros István

Kozma István Életműdíj: Hegedüs Csaba, Varga János.

A Tóth Bendegúzról elnevezett sportszakmai ösztöndíj – amely az MBSZ, a KIMBA és a Testnevelési Egyetem együttműködésével jött létre – a szakmai bizottság döntésének értelmében Bábszky Gergelyt illette.

Nenad Lalovics, a nemzetközi szövetség elnöke videóüzenetében leszögezte, az MBSZ szenvedélyes munkája nélkül a világ birkózása sem tartana a mostanihoz hasonló magaslatokban.

Teodorosz Hamakosz elismerő szavai után a pódiumon üdvözölték azt a hat sportolót, aki az idén nyárra halasztott tokiói olimpián képviseli a magyar színeket: kötöttfogásban a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg), a vb-győztes, négyszeres Eb-aranyérmes, olimpiai második Lőrincz Tamás (77), az Európa-bajnok, vb-2. Lőrincz Viktor (87), valamint a világkupa-2., junior Eb-győztes Szőke Alex (97) szerzett kvótát, női birkózásban a vb-első Sastin Marianna (62), míg szabadfogásban a vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65) harcolta ki az ötkarikás részvételt.

A program fényét a Nemzeti Táncszínház előadása és a KIMBA növendékeinek szórakoztató bemutatója emelte.

A csarnok felszentelését és a szalagavatást követően, zárásként bejelentették, első körben kik kaptak helyet az MBSZ Birkózó Hírességek Csarnokában (azok, akik szerepelnek a nemzetközi szövetség hasonló Hall of Fame-tagjai között):

Kruj Iván, Gáspár Tamás, Keresztes Lajos, Kocsis Ferenc, Polyák Imre, Kovács István, Hegedüs Csaba, Kozma István, Varga János.

A jubileumi eseménysorozat szombaton a Tóth Bendegúz Össznemzeti Serdülő Csapat Emlékversennyel folytatódott, amelyen a két anyaországi válogatott mellett székely, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai csapatok is részt vettek.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás