Lékai Máté: Ezt jól elszúrtuk és most aztán kapaszkodhatunk

Csütörtökön este nem javított, hanem rontott a félévi bizonyítványán a Telekom Veszprém kézilabdacsapata, ahelyett, hogy hazai győzelmét megismételve idegenben is felülmúlta volna a német Flensburg-Handewitt együttesét, háromgólos vereség miatt kellett bosszúsan hazaindulnia.

Lékai Máté, a csapat 113-szoros válogatott irányítója elvárható önkritikát gyakorolva értékelte a visszavágót, de azt is elismerte, hogy a csoportmérkőzések jövő évi folytatásában sorozatos bravúrokra lesz szüksége az „Építőknek” – írta az SzPress Hírszolgálat.

Nehéz egy ilyen balul sikerült mérkőzés után okosakat mondani, mentegetőzni pedig egyáltalán nem szabad, noha a sérültjeink nagyon hiányoztak, a pályára lépettek között pedig voltak olyanok, akiknek az egészségi állapota nem volt igazán jó. El kell ismerni, hogy ezt a BL mérkőzésünket jól elszúrtuk, aminek az lett a következménye, hogy mostantól kapaszkodnunk kell, bravúrok nélkül ugyanis  nem javíthatunk a helyezésünkön” – nyilatkozta a vesztes mérkőzés után az SzPress Hírszolgáltnak Lékai Máté, aki egyike annak a négy veszpréminek, akik behívót kaptak a jövő januári Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott jelenleg még 35 fős keretébe.

Buta hibák

Buta hibák sorát követtük el, túlságosan is sokszor adtuk el a labdát, az ellenfelünk pedig nem volt olyan udvarias, hogy ezeket ne büntesse. Ennél is nagyobb baj, hogy olyan kulcsfontosságú időszakokban is belehibáztunk az átadásokba és a támadásépítésbe, amikor felcsillant a remény, hogy egyenlíthetünk, és ugyanazzal a lendülettel talán még a vezetést is át tudjuk venni. A szünetben elhatároztuk, hogy a második félidőben eltüntetjük az ellenfél négygólos előnyét, de a minőségi játék hiánya miatt a hátrányunk tovább növekedett. Futottunk az eredmény után, de Benjamin Buric, a németek bosnyák kapusa parádés védésekkel akkor is hárított, amikor már azt hittük, hogy ezzel a lövéssel ő sem tud mit kezdeni. Rodrigo Corrales, a mi kapusunk is fantasztikus teljesítményt nyújtott, de amikor ajtó-ablak megnyílt előtte, az ő tudása sem segített. Nem ezért az eredményért mentünk a visszavágóra, a cél az volt, hogy a csoportunkban megszerezzük a hetedik győzelmünket, ehelyett a negyedik vereségünkbe futottunk bele.

Nehéz lesz Párizsban és Barcelonában

A csütörtök esti BL összecsapás előtt Gulyás Péter, az „Építők” másodedzője szigorúnak tűnően három és feles osztályzatot adott a csapat első félévi eredményére, de azt remélte, hogy egy újabb győzelemmel lehet abból négyes is. Mivel ez nem következett be, a Telekom Veszprém céljai csak akkor valósulhatnak meg 2022-ben, ha a hátralévő négy csoportmérkőzésén képes lesz felülmúlni önmagát.

Két-két hazai és idegenbeli mérkőzés vár ránk, a Porto és a Kielce ellen otthon játszhatunk, a Veszprémben három góllal legyőzött PSG, és az egyetlen találattal felülmúlt Barcelona viszont a hazai pálya előnyeivel készül majd a visszavágásra. Nem az én tisztem, hogy a megszerezhető, vagy inkább a szükséges pontok számát már most számba vegyem, ezért csak annyit mondhatok, hogy kapaszkodnunk kell, és reménykedni abban, hogy a januári Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott sikere számunkra is ösztönző hatással lesz. Az EB mindig is vízválasztó volt a klubcsapatok életében. Most is sok függ attól, hogy a válogatottakban szerepelt játékosok milyen állapotban térnek vissza klubjukba, milyen motivációt hoznak magukkal és hogyan tudnak visszailleszkedni a megszokott környezetükbe” – mondta befejezésül Lékai Máté, aki mellett Ligetvári Patrik, Sipos Adrián és Zoran Ilics képviseli a Telekom Veszprémet Gulyás István EB-re készülő válogatott keretében.

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

Fotó: EHF