Lévai Zoltán olimpiai kvótát szerzett Isztambulban!

Pénteken a kötöttfogásúak vigaszágával és a nők főtáblájával folytatódott Isztambulban a birkózók olimpiai világkvalifikációja, az utolsó verseny, amelyen párizsi kvótát lehet szerezni.

A magyar szövetség pénteki beszámolója szerint a vb- és Eb-2., Eb-3. Lévai Zoltán (77 kg, BHSE) a csütörtöki egy-egy győzelem és vereség után ezúttal a spanyol Marcos Sánchez Silvát 9-0-s technikai tussal, az Eb-5. litván Paulius Galkinast 3-1-re, a bronzmérkőzésen pedig az Ázsia-bajnoki 3. kínai Liu Zsujt 2-1-re múlta felül. Ám a dobogó még nem ért kvótát, a lebonyolítás szerint ezt a másik vigaszágon végig haladva szintén bronzérmet szerző, U20-as vb-győztes, pánamerikai bajnok amerikai Kamal Bey ellen kellett begyűjtenie.

S be is gyűjtötte, hiszen passzivitási pontokkal és egypontos dobással 3-0-ra lehajtotta riválisát, majd boldogan nyilatkozta:

„Amikor kikaptam csütörtökön, azt mondtam magamban, nem érdekel, csak azért is megcsinálom, s úgy álltam neki ennek a négy meccsnek! Úgy tűnik, én jobban szeretem a rögös utat választani, mint a simát. Érdekes, szerintem a bolgár ellen birkóztam a legjobban, s épp tőle kaptam ki, a második legjobbam most, az amerikai ellen sikert ért.”

Lévai mellett tavalyi világbajnoki címének köszönhetően Losonczi Dávid (87 kg, ESMTK) szerzett még ötkarikás kvótát a magyar kötöttfogásúak közül.

77kg GR – Levai Zoltan (HUN)

Pénteken a nők is elkezdték isztambuli küzdelmeiket, három magyarral. Az Eb-2. Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC) a nyolcaddöntőben 11-0-s technikai tussal lépett túl a bolgár Irena Binkován, majd 5-0-s vezetésről végül „csak” 5-4-es pontozással a Pánamerikai Játékokon ezüstérmes kubai Laura Herin Avilán. A küzdelem során bokasérülést szenvedett, ennek is köszönhetően az elődöntőben, már kvótáért az Eb-2., vb-3. moldovai Mariana Dragutan ellen kétvállas vereséget szenvedett. Orsósnak a szombati bronzmérkőzést, majd a harmadikok külön csatáját is meg kellene nyernie a párizsi szereplési jogért.

Az Eb-3. Galambos Ramóna (57 kg, BHSE) nehéz ágon bravúrosan rajtolt, hiszen 4-1-re felülmúlta az idei Európa-bajnok azeri Alyona Kolesniket, majd 5-2-re az Eb-3. francia Mathilde Rivierét. A negyeddöntőben aztán 4-2-re kikapott a kétszeres Eb-győztes, vb-3., egyéniként induló orosz Olga Horosavcevától, aki viszont bevitte őt a vigaszágra. Az U23-as Eb-3. Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA) tussal nyert a palaui Uilau Tarkong, majd ugyanígy veszített az Eb-nyertes bolgár Mimi Hrisztova ellen, így kiesett.

Szombaton a szabadfogásúak is szőnyegre lépnek, Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya) francia, Püspöki Patrik (86 kg, Baja) egyéniként induló fehérorosz, az Eb-2. és -3. Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC) ukrán vagy szlovákiai, a szintén Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125 kg, Haladás) pedig bolgár ellen. Minden súlycsoportból hárman szereznek kvalifikációt, a döntősök, valamint a bronzérmesek kvótamérkőzéseinek győztesei.

fotó: UWW