Ligeti Dániel bronzmeccses, Orsós szalagszakadás miatt visszalépett

Magyar szempontból rossz hírrel kezdődött a birkózók isztambuli olimpiai világkvalifikációjának szombati versenynapja.

A magyar szövetség mint korábban jelezte az Eb-2. Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC) bokája a pénteki győztes negyeddöntőjében megsérült, ezért sem tudott úgy teljesíteni az elődöntőben, ahogy szokott. Másnap reggelre duplájára dagadt a testrész, Dr. Bakanek György, válogatott orvosa megállapította, hogy részleges szalagszakadást szenvedett, így nem kénytelen volt visszalépni a bronzmérkőzéstől és az egész versenytől. Mivel a vigaszágon az Eb-3. Galambos Ramóna (57 kg, BHSE) túl bátran támadva tussal kikapott az Ázsia-bajnoki 3., olimpiai 5. mongol Hongorzol Boldszajhantól, kiderült, hogy egy magyar női birkózó lehet ott Párizsban: az Eb-3. Nagy Bernadett (76 kg, UTE).

Szabadfogásban négy versenyzőnk próbálkozott, s közülük az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel elhatolt a kvótáért zajló elődöntőig, miután előbb technikai tussal verte az U23-as Eb-győztes bolgár Georgi Ivanovot, majd 4-0-ra az U23-as Ázsia-bajnok türkmén Zijamuhhamet Szaparovot. Következett az Ázsia-bajnoki arany- és ezüstérmes kirgiz Ajajal Lazarov, akitől viszont 12-2-es technikai tussal kikapott, ezért vasárnap még kettőt kellene nyernie a kvalifikációért: a bronzmérkőzést és a másik harmadik helyezett elleni különcsatát.

A többiek közül Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya) kétvállas vereséget szenvedett az Eb-2. francia Zelimkhan Khadjievtől és kiesett. Püspöki Patrik (86 kg, Baja) tussal legyőzte az egyénileg induló fehérorosz Arkadzi Pahaszjant, aztán technikai tussal (10-0) kikapott a kínai Lin Cu-sentől, így ő sem folytathatta. Sajnos hasonlóképp járt az Eb-2. és -3. Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC), aki előbb 6-4-re verte az ukrán Murazi Mcselidzét, aztán 6-1-re veszített az Ázsia-bajnoki 2. kínai Habila Avuszajiman ellen.

 

fotó: UWW