Ligeti Dániel egy pontra volt a kvótától

Csütörtökön Szófiában a szabadfogásúak küzdelmeivel megkezdődött az olimpiai világkvalifikáció, az utolsó verseny, ahonnan még el lehet jutni a súlycsoportonként 16 fős tokiói mezőnybe.

A magyar szövetség beszámolója szerint színeinket hárman képviselték a szakágban, s leghamarabb a honosított Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya) vérzett el, aki sajnos nem tudta átlépni az árnyékát, megint vezető pozícióból, az utolsó pillanatokban veszített (4-1-ről 4-5) az észt Andruse ellen. Nagyon úgy tűnik, olyan pszichés gáttal küzd, amely megakadályozza, hogy a tehetségéhez méltó eredményt érjen el a szőnyegen.

A vele ellentétben korábban már bizonyított, de pályafutása zenitjén vélhetőleg túljutott másik két magyar közül a vb- és Eb-bronzérmes Veréb István (86 kg, Haladás VSE) 3-2-re verte a mediterrán bajnok görög Szavvoludiszt, majd 6-1-re az Ázsia-bajnoki 5. tádzsik Kodirovot, aztán viszont technikai tussal (12-0) kikapott a vb-2. japán Takatanitól. Mivel csak a döntő ér ötkarikás kvótát, Veréb biztosan nem lesz ott karrierje harmadik olimpiáján.

A szintén korábbi kétszeres olimpikon, s harmincon túl járó, Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125 kg, Haladás VSE) 4-0-ra múlta felül a Puerto Ricó-i Merrillt, majd technikai tussal (10-0) az üzbég Nurmuhamedovot, így egy mérkőzésre került a tokiói szerepléstől. Az elődöntőben viszont az Eb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok orosz Kozirjov várt rá, akitől az idei varsói kontinensviadalon simán kikapott. Ezúttal sokkal keményebb csatára kényszerítette, 3-0-ról felkapaszkodott 3-2-re, de újabb pontot már nem sikerült szereznie, így helyt állt ugyan, de nem szerzett kvótát.

Pénteken a nők kezdik meg szereplésüket a bolgár fővárosban, köztük három magyar: Dénes Mercédeszre (53 kg, Érdi Spartacus) török, az Európa-bajnok, vb-3. Barka Emesére (57 kg, Csepp-L) venezuelai, az Eb-2., U23-as Eb-nyertes Németh Zsanettre (76 kg, UTE) pedig norvég rivális vár elsőre.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás