Ligeti Dániel is ott lesz Párizsban!

Az isztambuli olimpiai világkvalifikáció zárónapján egy magyar szabadfogású birkózóért, az Eb-ezüst- és -bronzérmes Ligeti Dánielért (125 kg, Haladás) izgulhattunk, aki szombaton az elődöntőig hatolt, ahol kikapott, így még két mérkőzést kellett nyernie a kvótáért.

A magyar szövetség beszámolója szerint a 34 éves szombathelyi kiválóság a bronzmérkőzésen azt az üzbég Haszanaboj Rahimovot verte 0-2-ről 5-2-re, akitől a 2019-es világbajnokságon kikapott. Ám még egy siker szükséges volt az üdvösséghez a másik isztambuli harmadik helyezett, a pánamerikai bajnok venezuelai José Daniel Díaz ellen. S a tapasztalt magyar nehézsúlyú ezt is megcsinálta, méghozzá magabiztosan, végig vezetve elment 5-0-ra, majd kétvállra fektette riválisát.

Ezzel 2012 és 2016 után harmadik ötkarikás szereplési lehetőségét vívta ki, s a tavalyi vb-győztes Muszukajev Iszmail (65 kg, FTC) mellett ő lehet a második szabadfogású birkózónk Párizsban.

„Úgy néz ki, elkészült a kirakós, az utolsó puzzle darabom is a helyére került. Vagy az utolsó előtti, most már nem tudom. Eszméletlenül boldog vagyok, tényleg mindent erre tettem fel, és annyi mindenkinek köszönhetem, hogy felsorolni is nehéz. Remélem, a teljes magyar birkózás magáénak érzi ezt a kvótát, mert ez tényleg igazi közös siker. Ez a venezuelai nagyon nagy klasszisokat vert meg, olyat is, akit én legutóbb 15 éve győztem le. De nem tőle tartottam, hanem felbosszantott, hogy nem tudtam azon a szinten birkózni, amelyiken képes vagyok. Épp ezért szombaton nagyon távol éreztem magam a kvótától, de ma bemutatkoztam, megint, sokadszorra. Ez a verseny, a belgrádi világbajnoksággal együtt jól leírja az egész pályafutásomat”

– mondta boldogan Ligeti Dániel a Nemzeti Sport helyszíni tudósításában.

Galéria:

(fotók: UWW)

Így eldőlt, hogy összesen öt magyar birkózó vívta ki a párizsi szereplés lehetőségét: a már említett szabadfogásúak, Muszukajev és Ligeti mellett a bakui európai kvalifikációról Nagy Bernadett (76 kg, UTE), valamint kötöttfogásban a tavalyi belgrádi világbajnok Losonczi Dávid (87 kg, ESMTK) és a szintén itt, Isztambulban révbe érő Lévai Zoltán (77 kg, BHSE).

Fotók: UWW