Liu Shaolin Sándor beférkőzött a koreaiak közé

Érthetetlen bírói döntés a fiúk elődöntőjében. Mindkét váltó a B döntőben szerepelt. Magyar aranyérem is született a BOK csarnokban rendezett olimpiai kvalifikációs világkupán. Taroltak a dél-koreaiak.

A szombati nap egyik legjobban várt eseménye a férfi 500 m döntője volt, amelyben a táv tavalyi magyar világbajnoka három ázsiai versenyzővel küzdött a minél fényesebb éremért. A fináléban a legjobb, belső helyről rajtolhatott Liu Shaolin Sándor, aki ha nehezen is, de megtartotta első helyét a négyszeres világbajnokkal, a szám kétszeres vb-aranyérmesével, a kínai Vu Ta-csinggel szemben. A magyar versenyző olyan őrült tempót diktált, hogy sem a kínai, sem a két dél-koreai riválisának nem volt esélye előzésre, utóbbi kettő végül megelőzte Vut, így ők lettek érmesek Liu Shaolin mögött. Ismét bebizonyította, hogy ennek a távnak az egyik legnagyobb specialistája.

Az volt a taktika, hogy élre állok a rajt után. Azon meglepődtem, hogy senki nem támadott. Amikor már csak két kör volt hátra, akkor váltottam ritmust, hogy ez már ne is változzon” – értékelt Liu Shaolin, aki hozzátette, sokat segített neki a hazai közönség is, továbbá rendkívül elégedett, hogy eddig mindkét távon döntőben szerepelhetett.

Jászapáti Petra nem pihenhetett sokat az 1500 méteren elért kilencedik helye után, ugyanis érdekelt volt a legrövidebb szám negyeddöntőjében is. Az ötfős futamban talán éppen a fáradtság volt az oka, hogy bár az első kanyart még a második helyen vette be, utána riválisai egyesével elkorcsolyáztak mellette, így ötödikként ért célba és kiesett. Keszler Andrea szintén ötfős negyeddöntőjében a háromszoros Európa-bajnok orosz Szofija Proszvirnovával vívott nagy csatát a harmadik helyért, amikor ellenfele egyszer egyensúlyát vesztette, s kicsúszott, azonban a harmadik pozíció sem ért továbbjutást a magyar korcsolyázónak. Keszler 12., Jászapáti pedig 18. helyen végzett.

Következtek a váltó elődöntők, talán a hétvége legfontosabb futamai. Az A döntő az olimpiai kvalifikáció szempontjából óriási lépés lett volna, de ez sajnos egyik váltónknak sem sikerült. A fiúk egy érthetetlen birói döntésnek estek áldozatul.

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta négyes eleinte a harmadik helyen korcsolyázott, majd visszaesett az ötödikre. A végig ideges, több kiélezett, bukásveszélyes helyzetet hozó futam hajrájában aztán fokozatosan tört előre a magyar csapat, az utolsó előtti embereknél Liu Shaoang két riválisát is megelőzve feljött másodiknak. Az utolsó váltásnál ugyanakkor az élen álló kanadaiak leváltott embere elsodorta a magyarok befejező emberét, úgy, hogy inkább balra befelé korcsolyázott kicsit. A hazai négyes így csak ötödikként haladt át a célvonalon. A zsűri hosszú perceken át tanácskozott,mindenki abban reménykedett, hogy ezt a helyzetet csak egyféleképpen lehet megítélni. Sajnos mégis lehetett, a tengerentúliakat nem látták szabálytalannak, próbáltak az érdekünkben valamilyen kedvező döntést hozni, ezért a hollandokat zárták ki, így a magyarok negyedikként bejutottak a B döntőbe.

A nőknél Keszler Andrea, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett összeállításban lépett jégre a magyar váltó. A 3000 méteres táv első felében második helyen haladt a négyes, de az orosz és a francia csapattal együtt leszakadt az éllovas dél-koreaiaktól. Ahogy fokozódott a tempó, az orosz és a francia staféta is a magyarok elé került, de a hazai váltó befutó tagja, Jászapáti Petra szép manőverrel másodikként fordult az utolsó előtti kanyarba. A kijáratnál azonban kedvezőbb pozícióban volt mindkét riválisa, így végül nem sikerült előrébb lépni.Maradt a B döntő a franciákkal, mert a másik futamból a hollandokat és az olaszokat is kizárták.

Vasárnap az 1000 m-es távval kezdődött a program, és a délután végére maradtak a váltók izgalmai. Az utolsó egyéni számban az elődöntőben búcsúzó Liu Shaolin Sándor és Jászapáti Petra szerepelt a legjobban, mindketten tizedikként zártak. A férfiaknál az 1500 méteren is győztes dél-koreai Lim Hjo Dzsun nyert, míg a nőknél honfitársa, a hétszeres világbajnok Csoj Min Dzsung, aki így triplázott, azaz mindhárom egyéni távon első lett.
Jöhettek a váltók, először az A döntőkkel, aztán következtek a magyar csapatok, cél a kisdöntők megnyerése lehetett. Talán a lányoknak volt a könnyebb dolguk, mert a kizárások miatt csak a franciákkal kellett megküzdeni.

A férfi staféta Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex, Liu Shaoang összeállításban szerepelt. A vb-bronzérmes kvartett a táv feléig hátul korcsolyázott, majd a kazahokat megelőzve előrébb lépett. Liu Shaolin majdnem elesett az egyik egyenesben, így ismét visszacsúszott a magyar négyes, amely nem adta fel, és egy ízben a váltásnál rögtön két pozíciót javítva versenyben volta győzelemért. Liu Shaoang befejező emberként másodikként vágott neki az utolsó másfél körnek, de bravúros előzéssel elsőként hozta be a magyar váltót az amerikaiak, a kazahok és az oroszok előtt.

A magyar női váltó Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra összeállításban lépett jégre. A vb-ezüstérmes négyes az első tíz körben a második pozícióban „utazott”, majd egy váltásnál előre tört. A vezető helyet aztán az utolsó előtti váltásnál visszavették a franciák, s bár a befejező embereknél Jászapáti mindent megpróbált, végül a magyarok 43 ezreddel kikaptak, így hatodikként zártak.

A férfiak 5000 méteres versenyében óriási csatában Kanada csapata diadalmaskodott mindössze öt ezreddel megelőzve a kínai négyest, míg a nők 3000 méteres versengésében a dél-koreaiak győztek, akik így a budapesti vk nyolc számából hatot nyertek meg. Egyéniben kizárólag Liu Shaolin Sándor törte meg a dominanciájukat 500 méteren aratott sikerével.

A négy állomásból álló vk-sorozat végén a legjobb nyolc váltó szerez olimpiai kvótát, a lényeg, hogy egyelőre közöttük vagyunk.

Eredmények:

férfi 1500 méter:
1. Lim Hjo Dzsun (dél-koreai) 2:14.537 perc
2. Hvang Dae Heon (dél-koreai) 2:14.616
3. Sjinkie Knegt (holland) 2:14.769
…6. Liu Shaoang 2:51.004
…7. Liu Shaolin Sándor
…37. Burján Csaba

női 1500 méter:
1. Csoj Min Dzsung (dél-koreai) 2:33.025 perc
2. Kim Boutin (kanadai) 2:33.096
3. Deanna Lockett (ausztrál) 2:33.555
…9. Jászapáti Petra
…34. Heidum Bernadett
…36. Kónya Zsófia

férfi 500 m:
1. Liu Shaolin Sándor 41.456 másodperc
2. Lim Hjo Dzsun (dél-koreai) 41.557
3. Hvang Dae Heon (dél-koreai) 41.583
…11. Burján Csaba
…34. Liu Shaoang

női 500 m:
1. Csoj Min Dzsung (dél-koreai) 43.646 másodperc
2. Arianna Fontana (olasz) 43.868
3. Sim Szuk Hi (dél-koreai) 43.909
…12. Keszler Andrea
…18. Jászapáti Petra
…30. Kónya Zsófia

férfi 1000 m:
1. Lim Hjo Dzsun (dél-koreai) 1:26.092 perc
2. Hvang Dae Heon (dél-koreai) 1:26.418
3. Han Tien-jü (kínai) 1:26.622
…10. Liu Shaolin Sándor
…21. Liu Shaoang
…26. Burján Csaba

női 1000 m:
1. Csoj Min Dzsung (dél-koreai) 1:34.660 perc
2. Kim Boutin (kanadai) 1:34.799
3. Elise Christie (brit) 1:34.852
…10. Jászapáti Petra
…28. Bácskai Sára Luca
…32. Keszler Andrea

férfi 5000 méteres váltó:
1. Kanada 6:46.191 perc
2. Kína 6:46.196
3. Japán 6:47.825
…5. Magyarország

női 3000 méteres váltó:
1. Koreai Köztársaság 4:08.393 perc
2. Kanada 4:09.817
3. Oroszország 4:10.382
…6. Magyarország

fotó: Róth Tamás / Sportmenü

Vélemény, hozzászólás?