Liu Shaolin Sándor ötödik lett 1500 méteren Phjongcshangban

Liu Shaolin Sándor ötödik lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a phjongcshangi téli olimpia első, szombati versenynapján.

Ezzel folytatódott a magyarok pontszerző sorozata a téli játékokon, ugyanis ebben a sportágban 2006 óta minden játékokon volt legalább egy legjobb hat közötti eredmény.

A győzelmet a dél-koreai Lim Hjo Dzsun szerezte meg a holland Sjinkie Knegt és az orosz Szemjon Jelisztratov előtt.

Nem mindennapi izgalmakat ígért a finálé, mivel továbbjuttatások miatt kilencen álltak rajthoz, köztük az 500 méteren két éve világbajnok magyar versenyző. Olyan sztárokkal kellett megküzdenie, mint a januári kontinensviadalon minden távon aranyérmes Knegt, a címvédő kanadai Charles Hamelin, a táv dél-koreai világkupa-győztese, Hvang Te Hon, a szám háromszoros orosz Európa-bajnoka, Szemjon Jelisztratov, vagy éppen a tavaly vb-ezüstérmes kanadai Samuel Girard. A győztes talán kisebb meglepetésre az a Lim lett, aki szeptemberben a budapesti olimpiai kvalifikációs világkupán diadalmaskodott.

Az MTK 22 éves sportolója nem kapkodott a rajtnál, beállt a sor végére. Ahogy fokozódott a tempó, úgy jött egyre feljebb. A táv utolsó harmadához érve már az ötödik pozícióban korcsolyázott, amikor összeakadt Hamelinnal, tempót vesztett, így visszaesett a nyolcadik helyre, amivel elszálltak a dobogós remények. Később ketten kicsúsztak, illetve Hamelint visszaelőzte Liu Shaolin, így végül ötödikként zárt az esetében leggyengébbnek tekinthető leghosszabb távon.

Nagyon sokan voltunk, még nem is versenyeztem kilencfős futamban. Nem úgy mentem fel, hogy nyerek, de jól vettem észre az előzési pontokat. A végén szerencsétlen voltam, hogy összeütköztem Hamelinnel, de így is nagyon pozitív ez az ötödik hely. Ez a legrosszabb távom, az élet ma nem akarta, hogy érmes legyek” – mondta a láthatóan vidám és elégedett Liu Shaolin.

Az 1000 méter magyar vk-győztese kifejtette, egyáltalán nem izgult, mint négy éve Szocsiban, vagy mint most az öccse, Liu Shaoang, akinek próbált segíteni, mert már az első, selejtezős futamában látta, nem úgy versenyez, ahogy szokott.

Az MTI kérdésére, hogy mi történt az elődöntős futamában, amikor végül továbbjuttatással lett finalista, azt mondta: rosszul versenyzett, „túlzottan kinyitott”, így az amerikai beugrott elé, de amikor észrevette ezt és próbálta védeni a pozícióját, összeütköztek.
Az amerikai jött ki belőle rosszul” – mondta mosolyogva Liu Shaolin, akinek hangulatát jól példázza, hogy amikor a vegyeszónában a magyar újságírókhoz ért, úgy tett, mintha gyorsan elfutna előlük.

Az újságírói kérdésre, hogy mit ígér a hátralévő versenyre, kis töprengés után azt mondta, minden számban döntős szeretne lenni.

A rövidpályás gyorskorcsolya kedden folytatódik a férfi 5000 méteres váltó elődöntőjével, a férfi 1000 méter selejtezőjével és a női 500 méter végcsatározásaival.

Eredmények:
Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m, olimpiai bajnok:
Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 2:10.485 perc
2. Sjinkie Knegt (Hollandia) 2:10.555
3. Szemjon Jelisztratov (OAR) 2:10.687
…5. Liu Shaolin Sándor 2:11.520
…20. Liu Shaoang
…30. Burján Csaba

(MTI)

fotó: Szalmás Péter / MOB