Lőrincz Tamás négyszeres Európa-bajnok, Kiss Balázs döntős, Fritsch Róbert bronzmeccses!

A varsói Európa-bajnokság szombati versenynapján összesen hét magyar kötöttfogású birkózó volt érdekelt.

A Magyar Birkózó Szövetség beszámolója szerint a vb- és háromszoros Eb-győztes, olimpiai 2. Lőrincz Tamás (77 kg, BHSE) négy szép győzelemmel már pénteken eljutott a fináléig, ahol az U23-as Eb-nyertes török Yunus Emre Basarral találkozott. 34 éves kiválóságunk folytatta szenzációs formáját, mind a két menetben megintette és megemelte ifjabb riválisát, 8-0, technikai tus – szinte napra pontosan másfél évtizeddel első, 2006-os Eb-diadala után Lőrincz Tamás negyedszer is kontinensbajnok lett! Elképesztő teljesítményét jelzi, hogy 2019-es világbajnokság döntőjében és most is technikai tussal győzött. Ez volt a 14. világversenyes érme, amivel megerősítette vezető pozícióját a hazai örökranglistán.

Ami a többieket illeti, öccse, az Eb-1., vb-2., olimpiai 5., tokiói kvótás Lőrincz Viktor (87 kg, BHSE) a vigaszágon 1-1 után későbbi ponttal kapott ki a vk- és U23-as vb-nyertes orosz Milad Alirzajevtől és kiesett.

Szombaton öt magyar kötöttfogású kezdte meg szereplését. Andrási József (60 kg, BHSE) 8-0-s technikai tussal kikapott a vb-győztes orosz Szergej Jemelintől, s a vigaszágon folytathatja. Az Eb-5. Krasznai Máté (67 kg, Csepeli BC) 9-0-ra kapott ki a dán Fredrik Bjerrehuustól, a vb- és Eb-3. Szabó László (82 kg, UTE) pedig 3-2-re az U23-as vb-3. grúz Aivengo Rikadzétól, s mindketten kiestek. Az U23-as vb- és Eb-2. Fritsch Róbert (72 kg, Csepeli BC) a francia Ibrahim Ghanemet 4-3-ra, a finn Mikko Peltokangast 5-3-ra, az Eb-2. szerb Aleksandar Makszimovicsot pedig 5-1-re verve jutott az elődöntőbe. Itt 3-1-re kikapott az olimpiai bronzérmes grúz Smagi Bolkvadzétől, így a vasárnapi bronzmérkőzésen lesz érdekelt.

Külön kell szólni 2009-es világbajnok, s vélhetőleg utolsó nagy nemzetközi versenyét vívó, 2009-es világbajnok Kiss Balázs (97 kg, BVSC) meneteléséről. A 38 éves veterán klasszis az azeri Zamir Magomedovot 4-0-ra, a fehérorosz Mikalaj Sztadubot pedig 3-1-re verte, s nagyszerű pályafutása végén első Eb-döntőjét vívhatja vasárnap a világbajnok orosz Musza Jevlojevvel. Le a kalappal!

Fotók: MBSZ/UWW