Lőrincz Tamás VILÁGBAJNOK!

Pályafutása első világbajnoki aranyérmét szerezte Kazahsztánban!

A hazai szövetség keddi beszámolója szerint a magyar örökranglistát vezetve tizenkét világversenyes éremnél állt (olimpiáról 1 ezüst, vb-ről 2 ezüst és 1 bronz, Eb-ről 3 arany, 1 ezüst és 3 bronz, az Európai Játékokról 1 bronz) a nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt Lőrincz Tamás (BHSE), aki aztán Kazahsztán fővárosában megszerezte a tizenharmadikat is (valamint a tokiói ötkarikás kvótát) döntőbe jutásával a kötöttfogású 77 kilósok között. Kedden a görög származású svéd Alex Bjurberg Kessidis ellen tehette fel a koronát a teljesítményére. S fel is tette, de még hogy! Okos taktikával, karlevétellel hajszolta intésbe riválisát, lentről pedig fordított emeléssel dobta el, majd újabb akcióját is csak szabálytalan lábfogással tudta hárítani a svéd (s hozta így „feleslegesen” tusveszélyes helyzetbe). Challenge és többszöri videózás után honfitársunk teljesen jogosan jutott 6-0-s előnyhöz, az újabb bebillentés pedig már a 8-0-s technikai tust jelentette mindössze 2 perc 20 másodperc alatt.

A vegyes zónába egy nagyon boldog és több sebből vérző Lőrincz Tamás érkezett: „Ezt a monoklit az első vállasától kaptam, de nem érdekelt. Egyébként le a kalappal a svéd előtt, hogy azon az ágon végigjött, azt iránit is megverte, akiről azt hittük, vasrúddal sem lehet… Nekem annyiban szerencsém volt, hogy az ágamról erős emberek estek ki. Most kevésbé éreztem magam jól, mint az előző nap, biztos azért, mert ehettem és minden vér a gyomromba ment, de a meccsen szerencsére nem látszott. Korábban kicsit elhanyagoltam a fordított emelést, most viszont elkezdtem egyre többet gyakorolni, érdemes volt. Legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy technikai tussal nyerek vb-döntőt, ráadásul százévesen…” – fogalmazott a „csak” 32 esztendős, ceglédi születésű klasszis.

A többi magyar közül a kötöttfogású Torba Erik (BHSE, 60 kg) a vigaszágon 5-0-ra kikapott a román Arnauttól és kiesett. A vb-szőnyegre lépő első honfitársnőnk, Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus, 53 kg) 6-1-re legyőzte a dél-koreai Kimet, aztán a világ- és Európa-bajnok fehérorosz Kaladzsinszkaja ellen is nagyszerűen helyt állt, a félidei 2-2 még neki kedvezett, végül azonban 6-2-re veszített, s mivel riválisa nem jutott be a fináléba, kiesett.

Szerdán szőnyegre lépő honfitársnőink közül az idei Európa-bajnok, vb-bronzérmes Barka Emese (57 kg) kazah, Sleisz Gabriella (65) svéd, az Eb-2. Németh Zsanett (76) pedig az olimpiai bajnok kanadai ellen kezdi meg szereplését.

A kötöttfogású válogatott, soraiban a vb-érmesekkel menetrend szerint szerdán este 23.55-kor landol Budapesten.

Fotó: MBSZ