Lőrincz Viktor világbajnoki ezüstérmes, Lőrincz Tamás döntős és olimpiai kvótás!

A nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik versenynapján magyar részről a Lőrincz-fivérek játszották a főszerepet.

A Magyar Birkózó Szövetség hétfői közlése szerint a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai és vb-ezüstérmes Lőrincz Tamás (BHSE, 77 kg) súlycsoportja 39 résztvevője között az Ázsia-bajnoki ötödik üzbég Jalgasbaj Beidimuratov ellen indult el a tokiói kvóta és pályafutása 13. (!) világversenyes érme felé. A nagyobb súlyból fogyasztó kemény riválist állásból jól taktikázva 3-0-ra verte, következett az ukrán Volodimir Jakovlev, őt billentéssel, fordított emeléssel 5-2-re múlta felül. A litván Paulinas Galkinas elleni negyeddöntőben már az olimpiai részvétel volt a tét, honfitársunk intéssel és két mögé kerüléssel biztosan hozta a csatát (5-0), s egyben a második itteni magyar kvótát.

Az elődöntőben az egy súllyal feljebb Ázsia-bajnok kazah Askat Dilmuhamedov következett, akinek a hazai szőnyeg mellett az is erőt, önbizalmat adhatott, hogy az előcsatározások során a kétszeres olimpiai és világbajnok orosz Roman Vlaszovot, valamint a 2017-es vb-győztes szerbiai Nemes Viktort egyaránt felülmúlta. Ezúttal is ő volt az elején aktívabb, de Lőrincz Tamás nagyszerűen védekezett, majd a második menetben már ő intette meg a hozzá hasonlóan 1986-os születésű tapasztalt riválist. A fordított emelése is kis híján sikerült, majd tovább darált, ment előre, esélyt sem adva a bíróknak az újabb intésre. Az 1-1 pedig azt jelentette, későbbi ponttal a tavalyi budapesti vb-hez hasonlóan bejutott a fináléba! Itt az Európai Játékokon bronzérmes, vb-5. görög származású svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel találkozik majd.

Kőkemény nap van mögöttem, de végre az öcsivel (Lőrincz Viktor – a szerk.) mindketten ott vagyunk a világbajnoki döntőben! Az első meccsen az üzbég ellen legalább háromszor megtörtem, de éreztem, ő még inkább, ezért tudtam nyerni. A litván ellen meg rengeteg akciót csináltam a semmiért, szerencsére volt, ami azért pontot ért. A kazahhal sem az volt a taktika, hogy az első intést én kapjam, s majd egyenlítsek, így alakult, a végén pedig éreztem, hogy nincs ereje újítani. Le a kalappal előtte, nehezebb ágról jutott idáig, mint én, talán ezért is bírtam jobban. A döntőben is nyerni akarok, de nagyon kellemetlen ellenfél lesz ez a magas, sokat kontrázó svéd. Mégis, ha választhattam volna a másik ágról az esélyesek közül, őt választom” – fogalmazott 32 éves kiválóságunk, aki amióta a 2016-os riói olimpia után feljebb lépett két kategóriát, minden világversenyén szerzett érmet, ahol elindult, összesen immár a tizenharmadikat. Ezzel tovább javította rekordját a magyar birkózók között.

(Lőrincz Tamás, fotó: MBSZ/Martin Gábor)

Tamás öccse, az Eb-győztes, vb-3., olimpiai 5. Lőrincz Viktor (BHSE, 87 kg) már vasárnap bejutott a döntőbe, ahol hétfőn a világ- és Európa-bajnok, ötkarikás bronzérmes ukrán klasszissal, Zsan Belenyukkal küzdött. Az első intést honfitársunk kapta az első menetben, aztán szépen kivédekezte a pörgetés próbálkozásokat, a másodikat a rivális a másodikban, de Lőrincz sem tudott akciópontot szerezni. Aztán bő egy perccel a vége előtt a bírók megint honfitársunkat látták kevésbé aktívnak, a 2-1 pedig ukrán diadalt eredményezett. Lőrincz Viktor pályafutása első vb-döntőjét követően ezüstérmesként végzett.

Most még szomorú vagyok, de holnap már elégedett leszek, mert életem legjobb vb-eredményét értem el, és Tomi is bejutott a döntőbe. Edzőimmel megbeszéltük a taktikát, igazából azt gondoltam, őt intik először, fordítva történt. Készültem a pörgetésére, sikerült is kivédekeznem, aztán visszaintettem, sajnos engem nem hagytak annyit próbálkozni lentről. Szerintem kicsit gyorsan jött a második intésem, majd vissza kell néznem, ebből kiindulva lehet, hogy az elején kellett volna nagyobb iramot diktálnom, hogy hasonló alakulásnál én jöjjek ki jobban, de ebből is tanulni fogok. Az előző évem rosszul alakult, a budapesti vb után aztán továbbra is megkaptam a bizalmat a szövetségtől, a klubomtól, a nevelőegyesületemtől, mindenkitől, köszönöm. Idén sokkal jobban ment, megvan a kvóta, az olimpia a fő cél. Belenyuk nem hiába világklasszis, de hátha jövőre el tudom kapni” – fogalmazott Lőrincz Viktor, akinek az eredményhirdetésénél Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Bacsa Péter, a magyar szövetség ügyvezető alelnöke, a nemzetközi (UWW) bürótagja, a vb technikai igazgatója adta át az érmet és a tiszteletdíjat.

A többi szőnyegre lépő magyar közül az idei Európai Játékok ezüstérmese, Torba Erik (BHSE, 60 kg) lehető legnehezebb ellenfélként elsőre kifogta a címvédő orosz Szergej Jemelint, aki a tavalyi budapesti vb-n egy híján minden meccsét technikai tussal nyerte. Most sem adta alább (0-9), aztán könnyedén bemasírozott a fináléba, Torbát a vigaszágra irányítva. 2017-es Eb-ezüstérmesünk, Lám Bálint (BHSE, 130 kg) hiába vezetett 3-0-ra, végül az idei Európa-bajnoksághoz hasonlóan kikapott – ezúttal 6-3-ra – az Eb-bronzérmes román Alin Alexuc Ciurariutól és kiesett.

Kedden a vigaszágas Torba Erik és a döntőző Lőrincz Tamás mellett Dénes Mercédesz (Érd) kezdi meg a szereplését az 53 kilós hölgyeknél.

Fotók: MBSZ/Martin Gábor