Lovassy Krisztián: „Remek lenne az első harminc között végezni”

2012. július 18-án a Városligetben mutatta be Carrera típusú olimpiai gépét. Lovassy célja: a legjobb harminc közé szeretne bekerülni a londoni játékok szombati mezőnyversenyében. Ha a befutó előtti sprintre a mezőny elejével érkezne, akkor szerencsével a dobogóra kerülést sem tartja kizártnak. A sajtóeseményt követően a 24 éves sportolóval a kezdetekről, az olimpiáról és a jövőről beszélgettünk.

Gratulálunk az olimpiai szerepléshez. Először is ismerkedjünk meg veled, mit kell rólad tudni?

10 évesen kezdtem el kerékpározni, idén töltöttem be a 24. életévemet. Egy tehetségkutatón vettem részt, ahol megnyertem a korosztályos versenyt a 10-11 évesek között. Utána felmerült az az ötlet, hogy miért ne kezdjek el kerékpározni. Az alapokat Hazai Gyuri bácsinál szereztem meg a KSI-nél, utána mivel csömöri lakos vagyok és indult ott egy kerékpáros egyesület, oda kerültem át. Fél évet dolgoztam Walter Tibor kezei között, majd Lovassy_Krisztian2átmentem a BVSC-hez Pataki Ibolyához. Ott 7-8 évet töltöttem el, de volt egy kis kitérőm Svájcban is, ahol kisebb megszakításokkal 3 évet kerékpároztam. Utána hazatértem és Stubán Ferenc egyesületébe kerültem, az olimpiai kvótát is az ő csapatában szereztem meg.

Mennyire volt nehéz megszerezni a kvótát, milyen akadályokba ütköztél, ha volt ilyen?

Fel volt építve az egész, de nehéz volt márciustól szeptemberig csúcsformában lenni, hogy minél több pontot tudjak szerezni, hogy meglegyen a kvóta. Igazából elég jól átvészeltem az évet, pont évvégére a világbajnokságra fogytam el, de addigra már megvolt a kvóta. A vb-n már nem tudtam, olyan jól szerepelni, mint amit elvártak tőlem.

Mikor utazol ki Londonba, illetve mit kell tudni az olimpiai pályáról, milyen információid vannak?

Július 24-én kedden utazom. Interneten sok információt szereztem, illetve a kinti ismerősök is segítettek a feltérképezésben. Nem lesz nagyon nehéz a pálya. 2300 méter szintkülönbség 255 kilométeren nem vészes, nagy hegyek egyáltalán nem lesznek. A rajttól 55 kilométert megyünk egy körpályáig, ahol 10 vagy 9 darab kört kell majd teljesíteni. 15 kilométeres a pálya, egy darab emelkedővel, ezt kell abszolválni minden körben. Utána megyünk 55 kilométert vissza a célhoz.

Mit kell tudni az új bringádról, amit most mutattál be?

Ez egy olasz kerékpár, sok kiváló olasz bringás is ment már ezzel. Például Marco Pantani is, aki már sajnos nincs köztünk. Rajtam kívül várhatóan senki nem fog ilyen biciklit használni az olimpián, így nekem is nagy megtiszteltetés, hogy ezzel a márkával tekerhetek. Ezt külön nekem építették erre a célra. De az elmúlt egy-két évben is Carrera kerékpárral versenyeztem, csak nem ezzel a típussal. Az olasz gyártó személyre szabottan nekem rakta össze. Le lett fényezve nemzeti színűre, ezért is nagy köszönet, remélem egy jó eredménnyel meg is tudom majd hálálni.

Milyen különbség van az új és a régi kerékpár között?

A mostani kicsit (fél kilóval) nehezebb, mint az előző. Viszont a merevsége az sokkal jobb, ami rendkívül fontos egy sprinter számára, mint én vagyok. Sokkal merevebb, így több erő jut át az aszfaltra sprintelés közben.

Mi a minimális elvárásod az olimpián?

A minimális az, hogy befejezzem az olimpiát, mert azért ez nem olyan egyszerű olyan versenyzőkkel felvenni a harcot, akik most is a Tour de France-on készülnek az olimpiára. Az első 30 hely valamelyike egy nagyon kiváló eredmény lenne.

Olimpia után mik a terveid?

Minden kerékpáros álma, hogy profi csapatban versenyezzen. Akár az olimpia is lehet egy jó kiugrási lehetőség, akkor talán felfigyelnek rám. Szeretnék profi kerékpáros lenni, a következő egy-két éven belül. Ha ez nem fog megvalósulni, akkor még nem tudom mihez kezdek. Nem szeretnék kisebb csapatokban elkerékpározni 30 éves koromig. Nekem ennél sokkal nagyobb céljaim vannak, ha nem fog összejönni, akkor valószínűleg le fogomadni a szerelést.

Szöveg és fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs