Lucz Dóra hatodik lett K-1 200 méteren, Carrington ismét megvédte címét

Lucz Dóra hatodik helyen végzett kajak egyes 200 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Kárász Anna a B döntőben hetedikként zárva összesítésben 16. lett.

A keddi döntős program előtt közvetlenül egy utasszállító repülőgép húzott el meglehetősen alacsonyan a pálya felett, hogy a közelben fekvő Haneda repülőtéren landoljon. Az általa keltett hullámokat ugyanakkor nem érzékelték a futam résztvevői, mert a hátszél néhány óra alatt szinte viharossá fokozódott, s erősen fodrozta a vizet – írta az MTI.

Ilyen körülmények között kezdődött a finálé, amelyben a szám koronázatlan királynője, a kétszeres címvédő új-zélandi Lisa Carrington, aki az olimpiákat és világbajnokságokat tekintve tíz éve veretlen a sprint távon, rögtön az élre állt és végig vezetve magabiztosan nyert. Mögötte a spanyol Teresa Portela és a dán Emma Jörgensen végzett a második és harmadik helyen.

Az UTE 26 éves, háromszoros Európa-bajnoka, friss Eb-ezüstérmese, Lucz Dóra ezúttal nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, végig a középmezőnyben haladt és hatodikként csapott a célba.

Mindenek előtt szeretném megköszönni mindenkinek a szurkolást, és azt, hogy korán felkelt miattam otthon” – nyilatkozta az MTI-nek Lucz, aki láthatóan el volt keseredve a végeredmény miatt, már-már a könnyeivel küszködött. – „Nem vagyok felhőtlenül boldog, mert ez lehetett volna jobb is, de próbáltam a legjobbat kihozni a mostani körülmények között és végig küzdöttem, egészen az utolsó centiméterig” – fogalmazott, majd úgy folytatta, időre van még szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a döntőben történteket, visszatekintve pedig biztosan lesz benne némi hiányérzet.

Örültem, hogy Magyarországot képviselhettem az olimpián, mert kajakban már kijutni is nehéz ide, hiszen a hazai mezőny nagyon erős” – zárta gondolatait Lucz.

Eredmény:
női K-1, 200 m, olimpiai bajnok:
Lisa Carrington (Új-Zéland) 38.120 másodperc
2. Teresa Portela (Spanyolország) 38.883
3. Emma Jörgensen (Dánia) 38.901
…6. Lucz Dóra (Magyarország) 39.442
…16. (a B döntőben 7.) Kárász Anna (Magyarország)

fotó: MT / Kovács Tamás