Magabiztos győzelemmel rajtolt a magyar válogatott Győrben

A magyar női kézilabda-válogatott 46-19-re legyőzte Kazahsztánt pénteken a győri olimpiai selejtezőtorna első fordulójában.

Bár a győri mérkőzéseket a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezik, a magyar játékosok érezhetik a szurkolók bíztatását és támogatását, ugyanis a leglelkesebb drukkerek a válogatott szálláshelye és az Audi Aréna közötti útszakasz mentén nemzeti színű zászlókkal, léggömbökkel, szalagokkal és transzperensekkel díszítették fel a lámpaoszlopokat, korlátokat – számolt be az MTI.

A magyar keretből ezen a meccsen Szikora Melinda, Tóvizi Petra és Vámos Petra maradt ki. Az első gólt a kazahok lőtték, majd a házigazdák 3-0-s sorozata következett, ezután a 12. percig felváltva estek a gólok (7-6). A magyar együttes támadásban jól teljesített, és amikor a védekezése is hatékonyabbá vált, eldöntötte a mérkőzést, ugyanis a folytatásban az ellenfél csupán kétszer talált be a szünetig (20-8).

A kazahok csupán 14 játékost neveztek a meccsre, de közülük is elveszítették Veronika Hargyinát, aki a 23. percben azonnali piros lapot kapott szándékos szabálytalanság miatt. Elek Gábor szövetségi kapitány már az első félidőben minden magyar játékosnak lehetőséget tudott adni.

A második félidőben is szinte minden gyors ellentámadását góllal fejezte be a magyar együttes, amely továbbra is remekül védekezett, így percről percre növelte a különbséget az edzőmérkőzés-hangulatúvá vált találkozón. A 41. percben már húsz gól volt a különbség a csapatok között, de a beálló körüli védekezés nem működött hatékonyan, ezért Elek Gábor időt kért. Az utolsó tíz percben tovább növelte előnyét a magyar együttes, amely így a vártnál is fölényesebb sikerrel kezdte a tornát.

A magyar kapusok közül Janurik Kinga tíz, Bíró Blanka nyolc védéssel járult hozzá a győzelemhez. A kazahok legeredményesebb játékosa Irina Alekszandrova volt, aki 14 lövésből öt gólt lőtt.

A találkozót követően Csiszár-Szekeres Klára és Háfra Noémi értékelte a mérkőzést az mksz-hunak:

Csiszár-Szekeres Klára: 

Abból a szemmpontból jó volt ez a mérkőzés, hogy tudtuk gyakorolni azt, amit megebszéltünk, remélem, hogy holnap sem fog hiányozni a tempó. A végén kicsit kiengedtünk, kaptunk olyan gólokat, amit nem szabadott volna, de bízom benne, hogy holnap mindenki a lehető legjobb formában lesz. Igyekezett mindenki teljesen koncentrált lenni, a kazahok játéka teljesen más, mint amihez szoktunk, de abból a szempontból nagyon jó volt ez a találkozó, hogy mindenki tudott eleget játszani, kellően lendületbe jönni.

Háfra Noémi: 

– Ennek a hétvégének úgy mentem neki, hogy ha fájdalmaim is lesznek a sérülésem miatt, akkor is százhúsz százalékkal fogok menni előre. Nagyon jó a hangulat a csapatban, a felkészülés is ilyen mosolygósan telt, természetesen elsősorban a mai találkozóra koncentráltunk, de ez a mai összecsapás mindenképpen felszabadított minket a holnapi, szerbek elleni találkozóra.

A magyarok szombaton Szerbiával, vasárnap az olimpiai címvédő Oroszországgal mérkőznek, az idén nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokra a torna első két helyezettje jut ki.

Olimpiai selejtező, 1. forduló
KAZAHSZTÁN-MAGYARORSZÁG 19-46 (8-20)
Győr, játékvezetők: Nastase, Stancu.

Kazahsztán: Poilova, Aitenova (kapusok), Abilda 3 (2), Alexandrova 5, Jumadilova 3 (1), Khardina 1, Kolotinskaya, Pikalova, Poilova, Poluyanko, Pupchenkova 2, Seitkassym, Serikbayeva, Stepanova 4, Zvyagina 1.
Szövetségi kapitány: Shishkin Yevgeniy.

Magyarország: Bíró, Janurik (kapusok), Csiszár-Szekeres, Háfra 4, Helembai 5, Kisfaludy 2, Kiss 5, Klujber 6 (2), Kovács 2, Kovacsics 4 (2), Lukács 7, Márton 3, Schatzl 3, Szöllősi-Zácsik 4, Szucsánszki 1, Tomori.
Szövetségi kapitány: Elek Gábor.

Kiállítások: 4, ill. 8.
Hétméteresek: 4/3, ill. 4/4.

A további program:
Oroszország-Szerbia 20.00

szombat:
Magyarország-Szerbia 17.30
Oroszország-Kazahsztán 20.30

vasárnap:
Szerbia-Kazahsztán 17.30
Magyarország-Oroszország 20.30

 

fotó: MKSZ