Magyar „arany” remények a hétvégi Teqball VB-n – videó

A hétvégén – október 12-13-án – a franciaországi Reimsben rendezik meg a második Teqball Világbajnokságot, ahol 42 ország 91 sportolója méri össze tudását a Teqball asztal mellett. A magyar színeket párosban a tavalyi világbajnok Blázsovics Ádám és Bányik Csaba, illetve egyéniben Sipos Árpád, az idei magyar bajnok képviseli, a cél pedig a dobogó.

A Teqball hazai csapatának tájékoztatása szerint hatalmas népszerűségnek örvend a futball és az asztalitenisz elemeit vegyítő, magyar találmányon alapuló Teqball. A Borsányi Gábor, Huszár Viktor és Gattyán György által megálmodott és megvalósított, a technikai tudást, a koordinációt és az összjátékot fejlesztő, „meghajlított ping pong asztalon” játszható sportot alig néhány éve mutatták be hivatalosan, de mára szinte az egész világon a csodájára járnak.

Teqball03_alapitok_2018

(Az alapítók)

Az idei már a második Teqball Világbajnokság lesz, ezúttal Franciaországban, a pezsgő hazájának számító Reims városában. A hétvégén (október 12-13.) sorra kerülő vébén a tavalyihoz képest kétszer annyi, 42 nemzet összesen 91 sportolója vesz részt, köztük öt női versenyző. Hazánkat három játékos képviseli, párosban a szeptemberi Országos Teqball Bajnokságot megnyerő Blázsovics Ádám – Bányik Csaba duó, míg egyéniben a szintén magyar bajnok Sipos Árpád indul.

A magyar csapat kedd este utazott el a világbajnokság helyszínére. Tavalyi világbajnok játékosunk, Blázsovics Ádám elmondta: „a csapat felkészült, és készen állunk a pénteki rajtra; az elmúlt hetekben sokat edzettünk az országos bajnokságnak is helyet adó Testnevelési Egyetemen. Reimsben a verseny helyszínén már csak egy közös taktikai megbeszélés várható”. A sportoló szerint a magyar, illetve a román csapatnak is jó esélye van valamelyik dobogós hely megszerzésére, és színvonalas mérkőzésre van kilátás, ha a sors úgy hozza, hogy a két válogatott összekerül. „Biztos, hogy lesznek meglepetések, és bár a brazilok és a csehek kiemelkednek a mezőnyből, de a görögöktől és a Lupa-tónál augusztus elején megrendezett első Nemzetközi Beach Teqball-kupán bronzérmet szerző szerbektől is jó eredményre számítok”- mondta el a világbajnok. Hozzátette: „az egyénit és a párost is nagyon szeretem, de idén választanom kellett, hogy melyik számban induljak. Bár tavaly egyéniben nyertem aranyérmet, most mégis inkább a páros mellett döntöttem.

A világbajnokságon a csapatok sorsolására a csütörtökön, a Reims-i városházán kerül sor, majd másnap, a Complexe Sportif René Tys-ben az egyéni mérkőzésekkel rajtol a vébé. Már pénteken megkezdődik a kieséses szakasz, a döntő mérkőzéseket viszont csak szombat délután rendezik meg, amikor már a párosoknál is megvannak a döntősök. Ahogy azt a tavalyi budapesti világkupán már láthattuk, a világbajnokságot ezúttal is számos látványos program színesíti. Az idei Teqball Stars Game-en például igazi sztárparádé lesz, ahol a Teqball nagykövetei, a reimsi születésű Robert Pirès világ- és Európa-bajnok francia válogatott labdarúgó, illetve honfitársa, William Gallas, a Chelsea, Arsenal és Tottenham volt játékosa, Simão Sabrosa, a portugál válogatott egykori szélvészgyors szélsője, valamint a világhírű, kétszeres világ- és háromszoros francia freestyle világbajnok, Sean Garnier méri össze tudását az asztal mellett.

Teqball01_2018

Az eredmények a verseny ideje alatt végig nyomon követhetőek a szövetség honlapján https://fiteq.org/2ndteqballworldcup, míg a leglátványosabbnak ígérkező egyéni és páros döntőt és bronzmeccset élőben is követjük a Teqball facebook oldalán: https://www.facebook.com/teqball/.

A sportág már a nemzetközi sajtó figyelmét is magára vonta, a világbajnokság előzetese számos hír- és sportcsatorna adásában szerepelt az elmúlt napokban, többek között a világelső BBC, és Európa egyik vezető hírcsatornája, a francia TF1 adásában is fontos helyet kapott.

A Teqball jelenleg elsősorban Európában és Dél-Amerikában népszerű sport, de már megkezdődött Ázsia és Észak-Amerika meghódítása is. Aktív és visszavonult világsztárok – többek között Ronaldinho, Neymar, Lionel Messi, Coutinho, Suarez, Dani Alves , Luís Figo, Simão Sabrosa, William Gallas vagy éppen Christian Karembeu – lettek a játék elkötelezett rajongói, közülük többeknek saját Teqball asztala is van már. Emellett olyan nagy múltú sztárcsapatok edzésein is lehet a sportággal találkozni, mint a Chelsea, a Real Madrid, a holland Ajax, az angol Arsenal vagy a francia Olimpique Marseille, sőt már II. Albert monacói herceg is a Teqball szerelmese lett, akinek szintén van már saját asztala. Természetesen a magyar focistákat sem hagyja hidegen a sportág. Sokak között Dzsudzsák Balázs, Löw Zsolt és Gera Zoltán is a Teqball elkötelezett hívei.

Az elmúlt évek kitartó munkájának eredményeként tavaly márciusban megalakult a Nemzetközi Teqball-Szövetség (FITEQ), amelynek elnöke a Teqball kreatív ötletgazdája, Borsányi Gábor társalapító lett; a FITEQ székhelye a svájci Lausanne városában van, míg az operatív központ Budapesten működik. Az alapítók idén augusztusban hatalmas sikert értek el, miután az Ázsiai Olimpiai Tanács rekordgyorsasággal ismerte el a FITEQ-et, s ezzel megnyílt az út az előtt, hogy 2022-ben az Ázsiai Játékok programjába is bekerüljön a sportág. Az alapítók nem titkolt célja, hogy a Teqball előbb-utóbb olimpiai sportág legyen, amire minden esély megvan.

Íme a Teqball szabályait bemutató videó:

Az alapítók egyértelmű célja, hogy néhány éven belül olimpiai sportág legyen a Teqball. Fontos lépés volt ehhez, hogy elkezdődtek a pénzdíjas versenyek, ám, hogy valaki profi legyen és meg is tudjon élni ebből, több egyesület alakulására és további bajnokságok (vegyes páros, gyerek, senior) szervezésére van szükség.

Látogassa meg a www.teqball.com weboldalt, illetve az esemény képeiért, videóiért és a döntők élő közvetítésének követéséért a Teqball facebook oldalát https://www.facebook.com/teqball/ és instagram oldalát: https://www.instagram.com/teqball/