Magyar aranyeső a Teqball Világbajnokságon: dupláztak a magyarok

Kettős magyar győzelemmel fejeződött be a budapesti Teqball Világbajnokság.

A szombati egyéni döntőben Blázsovics Ádám, a vasárnapi páros fináléban pedig a Blázsovics Ádám – Bányik Csaba duó szerezte meg a dobogó első helyét. A vegyespárosok versenyében a Bányik Csaba – Janicsek Zsanett páros ezüstérmes lett. A torna sztárvendégei, Ronaldinho, Puyol, Nuno Gomes, Simao Sabrosa és William Gallas a zárónapon az új Teqball LITE asztalt népszerűsítették.

A szervezők beszámolója szerint az egyéni döntőben Blázsovics Ádám óriási csatában 2-0-ra győzött a lengyel Adrien Duszak ellen, ezzel szerezte meg az aranyérmet. A párosok versenyének külön érdekessége volt, hogy az elődöntőben a francia Julien Grondin, Hugo Rabeux kettőst búcsúztató Bányik Csaba – Blázsovics Ádám magyar együttes a fináléban visszavághatott a montenegrói Bogdan Marojevic – Nikola Mitro duónak a tavalyi franciaországi vb-döntőben elszenvedett vereségért. Bányik és Blázsovics végül nagy csatában 2-0-ra nyerte az utolsó találkozót és vele a bajnoki trófeát.

A vegyes párosok küzdelmei is izgalmasan alakultak, de végül papírforma szerinti eredmény született. A németek és a románok legyőzésével döntőbe került Janicsek Zsanett – Bányik Csaba magyar kettőst 2-1-re legyőzte a Natalia Guitler – Marcos Viera brazil kettős, s ezzel a magyarok ezüstérmesek lettek.

A mezőny sokszínűségét mutatja, hogy a VB legfiatalabb játékosa az izraeli vegyes páros férfi tagja, a 9 éves Maor Ankona, a legidősebb pedig az 50 esztendős Indrit Bejtaga volt.

Végeredmények:

Egyes

Döntő: Blázsovics Ádám−Adrian Duszak (lengyel) 2-0.

A 3. helyért: Apor Györgydeák (román)−Bogdán Marojevic 2-1.

Páros

Döntő: Blázsovics Ádám, Bányik Csaba−Bogdan Marojevic, Nikola Mitro (montenegrói)  2-0.

A 3. helyért: Szabolcs Ilyés, Zsolt Lázár (román)−Julien Grondin, Hugo Rabeux (francia) 2-0.

Vegyes páros

Döntő: Natalia Guitler, Marcos Viera (brazil)− Bányik Csaba, Janicsek Zsanett  2-1.

A 3. helyért: Nikola Mitro, Maya Umicevic−Zsolt Lázár, Rita Mitri (román) 2-0.

Az idei budapesti világbajnokságon 58 ország 161 teqball játékosa mérte össze tudását az egyéni, páros és vegyespáros kategóriákban. Az összesen 150.000 dolláros összdíjazású világversenyt a torna díszvendége, a világhírű futball legenda, Ronaldinho nyitotta meg, aki nemcsak személyes jelenlétével emelte az esemény rangját, de a Vasas Fáy úti új sportcsarnokában rendezett vasárnap esti finálék között az új Teqball LITE asztalt is bemutatta. A világszerte egyre népszerűbb sportszer legújabb, otthoni és szabadidős használatra egyaránt ajánlott, az időjárás viszontagságainak különösen ellenálló, könnyen mozgatható és szállítható változatát a brazil sztárvendég a sportág többi híres nagykövetével közösen, látványos show keretében leplezte be.

A Vasas Fáy úti új sportcsarnokában megtartott látványos záróünnepséget követően Blázsovics Ádám örömmel és büszkeséggel nyilatkozott: „külön öröm, hogy ezt a győzelmet éppen itthon, hazai közönség előtt szerezhettük meg. Fantasztikus élmény volt ismét Budapesten szerepelni. És nyerni!  Nem is álmodhattam volna eredményesebb vb-részvételről.”

A vegyes párosok között ezüstérmes Janicsek Zsanett nagyszerű teljesítményével bizonyította, a Teqballt nemcsak az urak számára találták ki: „Szeretek férfiak között, férfiak ellen is versenyezni, a sportág egyik vonzereje éppen az, hogy egy mezőnyben indulhatunk.”

„Gratulálok a győzteseknek, de valójában minden résztvevőnek kijár a dicséret, hiszen a sportág képviselői igazi Teqball-ünnepet varázsoltak elénk a két nap alatt” – nyilatkozta Borsányi Gábor a FITEQ (Nemzetközi Teqball Szövetség) elnöke, aki a színvonalas találkozók mellett, a sportág fejlődésére is felhívta a figyelmet. – „A versenyzők idén már ötvennyolc ország színeit képviselték, ám a Teqballra kíváncsi sportdiplomaták és sportvezetők nem kevesebb mint százan érkeztek fővárosunkba.”

A minden tekintetében sikeres világbajnokság látványos, egyedülálló záróünnepség keretében megtartott izgalmas döntőit Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg. „Magyarország a teqball szülőföldje. Büszkén mondhatjuk, hogy ez ismét valami, amit a magyarok tettek hozzá az egyetemes sportkultúrához. A magyar kormány elkötelezett a sport, s az általa elérhető életminőség javítása mellett” – jelentette ki Gulyás Gergely, aki különösen büszke volt arra, hogy a hazai rendezésű világesemények sorához egy újabb hibátlan világbajnokságot lehet hozzáadni.