Magyar csapat nyerte a 17. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Kupáját Kecskeméten

A Bihari Gyermekvédő központ nyerte a 17. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa döntőjét Kecskeméten

A szervezők tájékoztatása szerint Kecskeméten 17. alkalommal rendezték Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány közös szervezésében. A nemzetközi labdarúgó torna idei célja az volt, hogy a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok számára is példakép legyen az idén éppen 90 éve született Puskás Ferenc életútja, labdarúgó pályafutása.

14 európai országból összesen 19 csapat érkezett és mérte össze tudását. A résztvevő országok között volt Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Macedónia, Bulgária, Hollandia és Magyarország.

1-es korcsoport (16 éven aluliak) eredménye:

I. Ukrajna
II. Bihari Gyermekvédő központ
III. Somogyvár
IV.Horvátország

Külön díjasok:

Legjobb kapus –  Varga Tamás (Bihari GY.K.)

Legjobb mezőnyjátékos – Kovács Krisztián (Somogyvár)

Gólkirály –  Kiss Krisztián (Ukrajna)

2-es korcsoport (16 éven felüliek) eredménye:

I. Bihari Gyermekvédő Központ
II. Dunavecse
III. Szlovénia
IV. Szerbia

Külön díjasok:

Legjobb kapus – Duga Albert (Szlovénia)

Legjobb mezőnyjátékos – Holló József (Bihari Gy.K.)

Gólkirály – Kovács Rihárd (Dunavecse)

A „kicsik” 20m x 40m-es pályán játszottak, a „nagyok” viszont keresztpályán.  A 16 év alatti korosztályban 11 csapat, míg a 16 év felettiben 8 csapat mérkőzött. A hét tapasztalata alapján elmondható, hogy bevált a két korosztályra bontás. Az erőviszonyok kiegyensúlyozottabbak lettek.

A kezdetek

Az alapítvány 2000-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hazai, később pedig már a nemzetközi- gyermekotthonok számára is sportolási lehetőséget teremtsen és biztosítson. A kezdeti években először csak Kecskeméten, majd Bács-Kiskun megyében szervezett és rendezett eseményeket az állami gondoskodásban élő gyermekek számára. A 2000-es évek közepétől már európai szinten is mérhető nemzetközi sporteseményeket szervezetek, melyek az évtized végére igazi nagy kontinens labdarúgó tornává nőtték ki magukat.

A Gyermekotthonok Grassroots Labdarugó Európa Kupa Döntőjét 2011-től a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezi meg a kecskeméti székhellyel rendelkező Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány.  A Grassroots Igazgatóság szociális programja és annak támogatása tette lehetővé, hogy a tornán résztvevő nemzetek száma évenként növekedett.  A kezdeményezés egybevág a szövetség szellemiségével. A sport, a győzelmen túl, nevelő hatással bír az ifjúság személyiségének fejlődésére. A MLSZ-el történő együttműködés eredménye, hogy 2013-ban az UEFA végrehajtó bizottsága az MLSZ és a Hit és Sport Alapítvány közös programját elismerte a „Legjobb Grassroots Projekt Aranyfokozatú díjával.”

Vélemény, hozzászólás?