Magyar éremeső a minszki ítéletidőben

Az Európa Játékok kajak-kenu versenyhelyszíne csütörtökön extrém széllel és esővel várta a versenyzőket. Szerencsére ez nem zavarta meg a magyarokat, akik sorra szállították a jobbnál jobb eredményeket. Kozák Danuta mind a négy számban szerzett érmet, amiben elindult, Kopasz Bálint pedig 1000 után 5000 méteren is legyőzte Pimentát. A mieink kilenc éremmel zárták az Európa Játékokat, amelyet időközben az Európai Kajak-Kenu Szövetség és az Európai Olimpiai Bizottság is hivatalosan a sportág Európa-bajnokságának minősített.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség csütörtöki közlése szerint a délelőtti programban komoly éremesélyekkel álltunk rajthoz. Kozák Danuta 500 egyesben alapvetően bármikor, bárhol, bármilyen mezőnyben toronymagas esélyes lenne, most azonban a korábbi betegsége miatt nem érkezett jó állapotban Minszkbe. Az egyre fogyó ereje meg is látszott a döntőben, a hazai pályát kiválóan ismerő, és remek formában lévő fehérorosz Khudzenka nyerte a számot. Igaz, Kozák a végén feljött rá, megelőzni már nem tudta, így a magyart kajakos ezüstérmet nyert.

Sokkal frissebb voltam, mint tegnap, nagyobb volt bennem a tettvágy, de sajnos rosszkor indítottam, hamarabb kellett volna. Tudtam, hogy hosszú lesz a pálya, de mégsem volt elég hosszú” – mondta Kozák Danuta.

Ezt követte a férfi kajak négyesek 500-as döntője, amelyben először szerepelt nagy nemzetközi világversenyen ebben az összeállításban a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István egység. A magyar kvartett végül a hetedik helyen végzett a rendkívül erős mezőnyben.

Olyan olimpiai szám (C-2 500) következett, amelynek aranyérmét a forma és az elmúlt hetek eredményei alapján szinte verseny nélkül odaadhattuk volna Balla Virágnak és Devecseriné Takács Kincsőnek. Persze az extrém körülmények közbeszólhattak volna, közbe is szóltak, de a komoly szembeszélnek köszönhetően még magabiztosabban nyert a kirobbanó formában lévő magyar páros, megszerezve a magyar csapat második aranyérmét.

Mondtam Kincsőnek, hogy a szembeszél segíteni fog nekünk, hiszen annyit dolgoztunk, hogy ha hosszabb a táv, akkor még erősebbek leszünk. Persze azt azért nem gondoltam, hogy ennyivel fogunk nyerni” – nyilatkozta Balla Virág.

Jól elkaptuk a rajtot, 300-nál annyira mentünk már, hogy csak azzal foglalkoztunk, hogy ne hibázzunk bele. Az extrém körülmények nekünk kedveztek, azért is tudtunk ennyivel győzni” – mondta Takács Kincső.

Nagy kérdés volt, hogy Kozák és Kárász fáradtsága milyen kihatással lesz a női négyesre. A bivalyerős fehérorosz hajó ki is lőtt a rajtnál, sokáig vezetett, ám a Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Medveczky Erika kvartett egészen fantasztikus hajrát indított, és akkor vezetett, amikor kellett, azaz az utolsó métereken.

Medveczky Erika: „Ilyen szembeszélben a negyedik lyukban szinte semmit nem lehet érzékelni. Azt persze várni lehetett, hogy nem rajtolunk majd jól, mert másodszor ültünk csak össze. Tami ötlete volt, hogy indítsunk korábban, mint ahogy korábban megbeszéltük, mert az utazónk és a vége az erősségünk, és hosszú lesz a pálya. Ez bejött, szóval kösz, Tami!”

Csipes Tamara: „Erikával azt beszéltük, hogy nem úgy érezzük magunkat, mint a válogatón, mert eltelt egy hét, hektikusan tudtunk csak edzeni, sokat kell utazni a pálya és a falu között, de mindenképp be akartuk tolni a harmadik és negyedik lyukban a hajót. Danában és Annában amennyi erő volt, azt beletették, és húztak, ahogy tudtak. Láttuk rajtuk, főleg Danán, hogy fáradt és csalódott, de én bíztam benne, hogy meg tudjuk csinálni, és nem érzékeltettük velük azt, hogy a fehéroroszok legyőzhetnek bennünket.

Kárász Anna: „Készültünk az indításra, éreztem is, hogy folyamatosan jövünk fel rájuk, és imádkoztam, hogy legyen elég az idő arra, hogy megelőzzük őket. Örülök annak, hogy Tami javaslatára jókor indítottunk.”

Délután a 200-as futamokkal folytatódott a verseny, már szakadó esőben. Kozák Danuta indította a programot, az ötszörös olimpiai bajnok kajakos az utolsó erőtartalékait is mozgósítva a dán Emma Jörgensen mögött a második helyen ért célba K1 200-on.

„Jól éreztem magam, erősnek. A rajtom jó volt, de Emma gyorsabb volt. Az 500 párosnál nem éreztem magam acélosnak, a többi rendben volt. Kell azért még edzenem és alapoznom, mert hiányzik” – mondta Kozák Danuta, aki négy számban indult Minszkben: egy arany- és három ezüstérem a mérlege.

A férfiak ugyanezen számában Birkás Balázs lemásolta válogatott csapattársa teljesítményét, és parádés kajakozással ezüstérmet nyert a francia Maxime Beaumont mögött.

A vége jó érzés volt, de jólesett az egész pálya is, pedig egy nagyon erős mezőny jött össze – kezdte Birkás Balázs. – Nagyon örülök, hogy a négyes után most meg tudtam mutatni, hogy mi igenis jól megyünk. Ugye a válogatón egyszerre értünk be a négyes tagjaival, ez is mutatja, hogy a többiek is jó versenyzők, és biztos vagyok benne, hogy jól tudunk majd menni a szegedi vébén is.

A mindössze 19 éves Nagy Bianka hetedik lett C2 200-on, míg a Lucz Anna, Kiss Blanka (szintén nagyon fiatal) páros K2 200-on kilencedikként ért célba.

A verseny két zárószáma, a K1 5000 méter is tartogatott meglepetéseket számunkra. Előbb Bodonyi Dóra vívott ádáz harcot a fehérorosz Litvinchukkal, és végül másodikként ért célba, így egy ezüstéremmel gazdagította a magyar kollekciót.

A végén Kopasz Bálintért szoríthattunk, aki pályafutása során először indult el 5000 méteren felnőtt világversenyen. Kopaszon végig lehetett látni, hogy kirobbanó erőben van, folyamatosan az élbolyban haladt, az utolsó 50 méteren pedig állva hagyta, és megelőzte a szám világbajnokát, Fernando Pimentát, megnyerve ezzel az aranyérmet. A portugál klasszis eddig a mumusa volt Kopasz Bálintnak, ám az Európa Játékokon a győri kajakos 1000 és 5000 méteren is legyőzte őt.

A magyar válogatott négy arany- és öt ezüstéremmel zárta az Európa-bajnokságnak számító minszki játékokat.

 

fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség / MTI