Magyar éremeső a Polyák Imre-Varga János emlékverseny zárónapján

Szilvássy Erik arany-, Losonczi Dávid és Szőke Alex ezüst-, Váncza István bronzérmes a BOK-csarnokban.

Számos külföldi klasszis mellett hét kötöttfogású súlycsoportban összesen 14 magyar birkózót láthattunk a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny vasárnapi zárónapján. A párizsi olimpia főpróbájának számító megméretésen, amely a nemzetközi szövetség (UWW) rangsorviadala egyben, a világranglistás pontokkal is taktikáztak a versenyzők, hiszen ennek alapján történik a kiemelés az ötkarikás játékokon, s nem mindegy, ki melyik ágra kerül – számolt be a magyar szövetség.

Persze a győzelmet nem lehet megspórolni. A világbajnok és tavaly ugyanitt ugyanezt a versenyt megnyerő, tehát címvédő Losonczi Dávid (ESMTK) a 87 kilósok között elsőre két remek négypontos dobással múlta felül (technikai tus, 8:0) az Ázsia-bajnoki 3. dél-koreai Szejungvan Lee-t, majd hasonlóan nagy arányban az Ázsia-bajnok, vb-5. kazah Nurszultan Turszinovot. Továbbra is maradt még ennél a kontinensnél, hiszen legközelebb az iráni Mohammadhoszejn Mahmodit győzte le 5:3-ra. Az elődöntőben összejött a tavalyi vb-döntő párosítása Ali Cengizzel. Mint ismert, honfitársunk hiába tusolta a törököt Belgrádban, a helyszínen a rivális nyert, de jelentős sportdiplomáciai sikerként végül két világbajnokot hirdettek. Ezúttal viszont megadták azt a bizonyos tust honfitársunk 5:2-es vezetésénél, teljes joggal! A fordított emelést védte ilyen hatékonyan az ESMTK kiválósága.

A finálét az Eb-győztes, vb-3. bolgár Szemen Novikovval vívta volna, de sérülése miatt (a felrepedt állát össze kellett varrni a kórházban) visszalépett, így ezüstérmes lett.

„Tavaly aranyat szereztem, de most is maradéktalanul elégedett vagyok, kemény ágon mentem végig, Cengizt megint két vállra fektettem, Novikov ellen pedig nem akartam kockáztatni, noha korábban már háromszor megvertem. Most inkább az államra „növesztek” egy kis bőrt, hogy ne repedjen fel”

– fogalmazott Losonczi Dávid.

Érdekes színfolt volt az egyik Lévai a másik Lévai ellen a 77 kilósok között, hiszen a vb- és Eb-ezüstérmes, olimpiai kvótás Lévai Zoltán (BHSE) öccsével, U20-as vb- és Eb-2. Lévai Leventével (BHSE) kezdett. Tussal győzött a papírforma és a báty, aki aztán a katonai vb-3. szlovákiai Horváth Denist 6-2-re verte, ám utána sérülés miatt visszalépett a világ- és Európa-bajnok török Burhan Akbudaknak.

A 97 kilósok között a vb-ezüstérmes, olimpiai 5. Szőke Alex (ESMTK) 4:1-re verte az iráni Sajan Habibzarét, majd hondurasi ellenfele visszalépésének köszönhetően döntőbe jutott. Újabb iráni jött a világ- és Ázsia-bajnok Mohammadhadi Saravi személyében, akivel a 2021-es világbajnoki finálét vívta. Ezúttal a passzivitási pontok utáni 1:1 még nekünk kedvezett, ám az iráni klasszis levitele eldöntötte a csatát, Szőke 3:1-re kikapott és ezüstérmes lett.

A 67 kilóban Eb-ezüstérmes, az olimpiáról hajszállal lemaradó, ezúttal 72 kilóban induló Váncza István (FTC) bravúros, 4:2-es győzelmet aratott az Európa-bajnok, vb-2. azeri Ulvi Ganizade ellen, ám az elődöntőben 2:1-re kikapott az Afrika-bajnok, U20-as vb-győztes egyiptomi Musztafa Alameldintől. A bronzmérkőzésen a francia Misha Snjoyant 2:1-re múlta felül, így felállhatott a dobogó alsó fokára.

82 kilóban az Eb-bronzérmes, és tavalyról szintén címvédő Szilvássy Erik (Csepeli BC) 3:1-re múlt felül egy másik magyart, Dömök Pétert, majd az elődöntőben 4-3-ra a vb- és Eb-5. moldovai Mihail Bradut, így ő is döntőzhetett, mégpedig az Eb-2. és -3. grúz Gela Bolkvadzéval.

A tavaly ugyanitt ugyanezt a versenyt megnyerő, tehát szintén címvédő honfitársunk a passzivitási pontokkal, 1:1-nél még rosszabbul állt, de aztán egy remek mögé kerüléssel eldöntötte a csatát (3:1).

„Az egész versenyen összejött, amit terveztem, a döntőben pedig valamiért nem is fáradtam el”

– értékelt röviden „Szilva”, akinek az őszi tiranai nem olimpiai súlycsoportok világbajnoksága lesz az év fő versenye, erre elmondása szerint szeretne a lehető legjobban felkészülni.

Fotók: MBSZ/Róth Tamás, Wolfort Tibor