Magyar ezüst az öttusa-vb nyitónapján!

Egy hónappal ezelőtt, a bathi Európa-bajnokságon harmadik lett Barta Luca és Réti Kamilla párosa, Budapesten, a Kincsem Parkban ma kezdődött világbajnokságon a dobogó második fokára állhatott fel a magyar páros. Magyar ezüsttel indult a hazai rendezésű vb!

A szervezők hétfői közlése szerint magyar szempontból jobban nem is indulhatott volna a világbajnokság: Barta Luca és Réti Kamilla duója az előkelő második helyen zárt a női váltóversenyben. A két versenyző remek vívással alapozta meg a napot, mindketten 15 győzelemmel és 9 vereséggel hagyták el a pástot, amellyel a második helyről várhatták a folytatást.

Az úszás, valamint a bónuszvívás során is sikerült megőrizniük a dobogós helyüket, majd a délutáni lovaglás során a mezőny legjobb eredményét nyújtva (mindössze 3 pont levonást kaptak időtúllépésért) az első helyre ugrottak a dél-koreai váltó elé. A napot záró laser run során két másodperces előnnyel rajtolhattak az üldözőik előtt, s bár a dél-koreaiakat lerázták magukról, a mexikóiak két kiváló futóját nem tudták maguk mögött tartani, s a magyar szurkolók buzdítása közepette az előkelő második helyen végeztek.

Én részemről kiegyeztem volna egy ilyen eredménnyel a világbajnokság rajtja előtt. Ennél többet nem tudtam volna kiadni magamból. A vívásunkkal nagyon elégedett vagyok és valójában az egész napi teljesítményünkre büszkék lehetünk Kamillával, akivel ismét bebizonyítottuk, hogy jó párost alkotunk” – mondta Barta Luca, aki arról is elárult egy titkot, hogy mitől jó ennyire ez a duó. – A válogatott riói edzőtáborában barátkoztunk igazán össze Kamillával, abszolút tudjuk, hogy mikor, mit kell mondanunk vagy esetleg mit nem kell mondanunk a verseny során. Tudjuk egymást húzni és biztatni a verseny során.

Ami fontos, hogy nem görcsöljük túl a versenyt, bár azért én rettenetesen izgultam a vívás, és most a futás előtt is. De ha nem megy, nem toljuk le egymást, tényleg csapatként működünk” – tette hozzá Réti Kamilla.

A másik magyar páros, Guzi Blanka és Simon Sarolta is nagyot ment a nap végén, ők az ötödik helyet szerezték meg a versenyben.

Ennél többet tudunk, ezúttal sajnos nem sikerült kihozni magunkból a maximumot – mondta Guzi Blanka. – A vívásban elég nagy hátrányba kerültünk, abban maradt bőven, a lovaglás és a kombinált szám ezzel szemben jól ment. Bízom benne, hogy kapunk még lehetőséget arra, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek együtt.
A születésnapját éppen ma ünneplő Simon Sarolta is csalódott volt kicsit, a hazai pálya, a hazai közönség viszont nagyon feldobta: „Ösztönzően hatott, hogy lovaglás és futás közben is hallottuk a magyar szurkolókat – a barátok, családtagok mind itt voltak. A hazai világversenyeim eddig nem sikerültek jól, de szerencsére ezt most ki tudtam zárni.

S hogy miként értékelt Kállai Ákos szövetségi kapitány? Nos, szerinte nagy tett, hogy az Eb-bronzérem után a Réti, Barta kettős világbajnoki ezüstérmet szerzett. „Vívásban és lovaglásban kifejezetten jól teljesítettek a lányok, a kombinált számban pedig annak ellenére érett, tapasztalt versenyzők benyomását keltették, hogy Luca épphogy belépett a felnőttmezőny előszobájába. A hangos szurkolás feldobta a lányokat, pedig nincsenek hozzászokva. Guzi Blanka és Simon Sarolta teljesítményén még érződött a rutin hiánya, az utolsó számban tizenkilencre húztak lapot, de akkor már behozhatatlan volt a top három előnye.

A győzelmet tehát a Mariana Arceo, Mayan Oliver mexikói kettős szerezte meg, amely örömében sikoltozva ünnepelt a dobogó legfelső fokán – ők biztosan örökre a szívükbe zárják Budapestet, és a Kincsem Parkban zajló világbajnokságot.

UIPM Öttusa- és Laser Run-világbajnokság

Öttusa női váltó:
1. Mariana Arceo, Mayan Oliver (Mexikó) 1338 pont
2. Réti Kamilla, Barta Luca (Magyarország) 1329 p.
3. Unju Kim, Mina Jeong (Dél-Korea) 1326 p.
… 5. Simon Sarolta, Guzi Blanka (Magyarország) 1303 p.

Fotó: MÖSZ/Buza Virág