Magyar sikerek Miamiban

Remek eredményeket értek el a magyar vitorlázók a Miamiban rendezett világkupán. Érdi Mári több futamgyőzelmet is begyűjtve, végül összetettben a 4. helyen végzett. Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán mellett a Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs alkotta páros is szép eredményt ért el. A magyar sportolók idei legfontosabb célja, hogy kiharcolják a tokiói olimpián való indulás jogát. A Miamiban rendezett világkupán megtették ehhez az első lépéseket.

A magyar szövetség hétfői közlése szerint mind a négy magyar egység jól szerepelt az olimpiai hajóosztályok Miamiban rendezett vasárnap zárult világkupaversenyén. A legjobb eredményt a Laser Radial osztályban induló Érdi Mári érte el. Összetettben a negyedik helyen végzett, úgy, hogy a vasárnapi – döntőnek is beillő – éremfutamon a világ legjobbjait megelőzve győztesként futott be.

A Laser Standard osztályban versenyző Vadnai Benjamin szombaton az egyik futamban második lett, ami kiemelkedőnek számít. Összetettben végül 22. helyen végzett, ezzel felülmúlta a tavalyi versenyen futott szintén kitűnő eredményét. Testvére, a szintén Laser Standardben induló Vadnai Jonatán összesítésben a 30. helyen végzett a hetven hajós világkupa mezőnyben, ami húsz évesen szintén nagyszerű teljesítmény. A 470-esben induló magyar páros – Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor – szintén figyelemre méltó eredményt ért el: 22. helyen zárták életük második világkupaversenyét a 37 hajós mezőnyben.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára gratulált a magyar versenyzőknek a Miamiban elért eredményeikért. „A mostani verseny alapján joggal reménykedhetünk abban, hogy a magyar versenyzők elérik a céljukat és megszerzik az olimpiai induláshoz szükséges kvótát. Erre a dániai Aarhusban sorra kerülő világbajnokságon lesz először lehetőség, amit július 30. és augusztus 12. között rendeznek majd.” – fogalmazott a főtitkár. Hozzátette, hogy bár Miamiban ugyan nem szerepelt, de szintén az olimpiai indulás jogáért küzd az idén a Finn dingivel versenyző, Berecz Zsombor. A sportoló január végétől a spanyolországi Cádizban készül az ott megrendezésre kerülő, március eleji Európa-bajnokságra.

Támogatás a sportolóknak

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) lehetőségeihez mérten minden támogatást megad az olimpiára készülő versenyzőknek. A magyar élsportolók közül Érdi Mári felkészülését 2017-ben nettó 22 millió forint összegű eszközbeszerzéssel, 8 millió forint felkészülési támogatással és havi 100 ezer forint Gerevich-ösztöndíjjal segítette a Magyar Vitorlás Szövetség. Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin 2017-ben az MVSZ-től a 32 millió forint értékű eszköz mellett további 16 millió forintot és a Gerevich-ösztöndíjból havi 160 ezer forintot kapott. Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor 2017-ben a Gerevich-ösztöndíjból havi 80 ezer forinthoz, az eszközökre 10 millió forintot, a felkészülésükhöz pedig 6 millió forint támogatást kaptak a szövetségtől. A nemzetközi szinten is legeredményesebb magyar vitorlázó, Berecz Zsombor, 2017-ben pedig összesen 45 millió forint támogatást kapott a Magyar Vitorlás Szövetségtől és havonta további 160 ezer forint Gerevich-ösztöndíjat szavazott meg számára az elnökség.

Fotó: Érdi Mári – Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy / World Sailing