Magyar Zoltán: „Nagyon kellettek ezek az érmek a magyar tornának”

A kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán EB-érmeket kapott a 67. születésnapjára.

A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, a lólengésben kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán kedvére való „tornászos” ajándéknak örvendezhetett a december 13-ra eső 67. születésnapján, amiről a törökországi Mersinben megrendezett felnőtt és junior Európa-bajnokságon parádésan szerepelt magyar tornászok gondoskodtak – írta az SzPress Hírszolgálat.

A férfi juniorok sporttörténelmi Eb-ezüstje

A felnőtt csapatversenyek történetében most először sikerült dobogós helyet kiharcolni, a magyar mérleget pedig a juniorok mezőnyében a nyújtón győztes, az egyéni összetettben harmadik helyet megszerző Balázs Krisztián, valamint a talajon bronzérmes Molnár Botond tette még inkább mutatóssá.

Történelmi siker: Balázs Krisztián junior Eb-bronzérmes!

Nagyon kellettek ezek az érmek a magyar tornának, a tehetséges versenyzőinknek és a kitartóan dolgozó edzőinknek, de én azokat a teljesítményeket is nagyra értékelem, amelyek kis szerencsével további dobogós helyeket hozhattak volna a konyhára – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Magyar Zoltán, az egykori „kápakirály”, akit először 2011-ben választottak meg a Magyar Torna Szövetség elnökének, majd ebben a tisztségében kétszer is megerősített a sportág „parlamentje”.

A magyar tornasport első embere szerint most, a pokolian és olykor már-már kiábrándítóan nehéz 2020-as esztendő végén igazolódott be, hogy érdemes volt a rendszerben tartani az edzőket, akik közül többen is az állásukat veszítették volna el, ha nem gondoskodik a szövetség a fizetésükről, közvetve vagy  közvetlenül az egzisztenciális biztonságukról és a kiszámítható jövőjükről.

Újabb történelmi siker: férfi csapatbronz a torna Eb-n!

A COVID-19 iszonyú és kivédhetetlen csapást mért a magyar tornára. Nem sokkal az után, hogy a koronavírus-járvány első hulláma magasra csapott, és a tornabázisainkat, főképpen a vidékieket, a jövő reménységei már nem látogathatták, egyre csak rossz híreket kaptunk. Ezernél is több gyereket veszítettünk el, akiknek a szülei kilátástalannak látták a helyzetet, ezért nem is győzködték sokáig a csemetéiket a maradásért. Majdnem biztos vagyok abban, hogy már nem fognak visszafordulni, ámbár ha ők is értesülnek a törökországi bravúrokról, talán még meggondolják magukat.

Újabb siker: Balázs Krisztián junior Európa-bajnok, Molnár Botond Eb-bronzérmes talajon!

A sportvezető elismeri, hogy a kontinensbajnokság mezőnye foghíjas volt, mert néhány országban – így Svájcban, Angliában és Németországban – még annál is nehezebb helyzetbe került a sportág, mint Magyarországon.

Torna Eb: Pontszerző helyek a felnőtt férfiaknál

Helyén kezelve a mostani sikereinket bátran jelenthetem ki, hogy a felnőtt és a junior Európa-bajnokságon megszerzett érmeink nem pottyantak az ölünkbe, azokért egy most beérő tehetséges és lelkes edzőgárda keményen megdolgozott. A férfi felnőtt és utánpótlás gárdánk tagjai között sok tehetséget látok, akiket fűt a bizonyítás vágya, akik a világ sportjának egészét megrendítő válságos helyzetben is kitartanak a céljaik megvalósítása mellett” – hangsúlyozta a „születésnapos” olimpiai bajnok.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)