Magyar zsoké indulhatott Abu Dhabiban

Bihari Alexandra, 24 éves lovas az elmúlt két hónapban többször is megmutathatta tehetségét Abu Dhabiban.

A novemberi VB futamot a Sheik Mansoor Festival keretein belül szervezték meg, a verseny összdíjazása 30 000 Euró volt, és a világ legjobb zsoké-jelöltjei indulhattak. Decemberben 40 és 80 kilométeres, januárban pedig nemzetközi 120 kilométeres távlovas versenyen vett részt.

Azért indultam az Egyesült Arab Emírségek versenyén novemberben, mert a római VB selejtezőn első helyezést értem el. Csak azok kerülhettek ide, akik elődöntőt nyertek. Nagyon sokat készültem erre a futamra: már hajnalban a versenyistállóban kezdtem, napi 3-7 lovat lelovagoltam, majd délután újból edzeni indultam. Saját magamnak összeírt edzésterv alapján, illetve készíttettem magamnak egy műlovat, amin a technikámat tudtam fejleszteni. Úgy érzem, hogy több-kevesebb sikerrel a 2017-es szezon jól sikerült. Noha az Abu Dhabi versenyem a terveimhez képest nem sikerült olyan jól a lovam gyenge állapota miatt, de nem keseredtem el. Érdemes tudni, hogy 70%-ban függ a lótól az eredmény, 30%-ban pedig az emberi teljesítménytől, ezért is hívják lósportnak és nem lovassportnak. Külön nagy öröm volt számomra, hogy Sheik Khalifa, vagyis az Emirátusok miniszterelnökének lovát sorsolták nekem.

A tehetséges magyar versenyzőnek mindig is nagy álma volt, hogy az Emirátusokban lovagolhasson.

Az lett volna igazán szép, ha nemcsak a lovaglásra nyílik esélyem, hanem a nyerésre is, a miniszterelnök lovával. 2018-ban is terveim között szerepel több nemzetközi verseny részvétele az Emirátusokban, január 13-án egy 120 km-es nemzetközi távlovas versenyt teljesítettem. További céljaim megvalósítása érdekében rendszeresen edzek, és nem adom fel, küzdök az álmaimért.

fotó: Nils Rosenkjaer

– Sárréti Anita –