Május 4-én jön első Mozgás Napja

Óriási sikernek ígérkezik Magyarország első „Mozgás Napja” 2022. május 4-én. Országszerte több ezer ember mozdul meg ezen a napon a kezdeményezés hatására és még nem késő csatlakozni.

A magyar társadalom egészségtudatának és életmódjának formálására és fejlesztésére 2020-ban alakult Mozgástér Online Sportegyesület életre hívta Magyarország első „Mozgás Napját”, amelyet 2022. május 4-én tartanak. A szervezet hétfői tájékoztatása szerint az esemény, és az egyesület által koordinált Mozgástér Vitalitás Program üzenete, hogy nincs tovább mire várni a magyar emberek egészségfejlesztési folyamatában, azonnal szükséges megkezdeni egy közép-hosszú távú programot, amelynek célja, hogy a magyarországi szabadidősport programok és az egészségmegőrző testmozgás tevékenységek fejlesztése révén Magyarországon 2030-ig háromszor annyi ember mozogjon rendszeresen mint 2020-ig.

A Mozgás Napja ötletgazdája Dechert Áron mozgásszervező sportszakember, a Mozgástér Online Sportegyesület elnöke és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportegyesületének (EMMI SE) titkára. Dechert Áron elmondta, hogy a Magyarország első „Mozgás Napja” esemény azért egy szükséges kuriózum, mert egyfelől offline és online színtéren egyaránt széleskörű mozgás aktivitásokat és prevencióra alkalmas tudásbázist közvetít a résztvevőknek, másfelől pedig 2023-tól hivatalos országos napként, az aktivitást egész évben fenntartva innovatív szabadidősport programokat biztosít majd. A kormányzat szakmai állásfoglalását (miszerint a május 6-án tartott „Magyar Sport Napja” országos esemény túl közeli időpontban van, így ne május 4. legyen a „Mozgás Napja) elfogadva, így a szakterülettel közösen egyeztetett nap lesz a Mozgás Napja, 2023-tól.

Magyarország első Mozgás napjának az aktivitás kihívásán bárki részt vehet a www.amozgasnapja.hu és a www.mozgaster.hu felületeken, az aktív résztvevők Decathlon utalványokat nyerhetnek majd, valamint egy életmód csomagot, aminek a segítségével egészségesebbé válhatnak. Az esemény már most óriási sikert könyvelhet el, hiszen 2022. április 26-ig összesen 130 oktatási intézmény jelentkezett, ahol összesen közel 15.000 ember (diákok, pedagógusok, szülők és hozzátartozók) lesz aktív résztvevője a „Mozgás Napjának”.

Dechert Áron egy fontos bejelentést is tett:

az iskolák és óvodák részéről megnyilvánuló nagy érdeklődés azért igazán örömteli, mert az elmúlt évtizedekben rögzített tendenciát – miszerint sokkal több mozgásszegény életmódot élő ember van Magyarországon, mint rendszeresen mozgó – a most felnövekvő generációk edukálásával is szükséges megfordítani.  Ezért Magyarország első „Mozgás Napján” iskolai mozgás órák bevezetésének a tesztelését fogja javasolni a Mozgástér Online Sportegyesület, és a nagy igényt tapasztalva az oktatási intézmények részéről, az Egyesület vállalást tesz: 2022 őszétől, a Mozgás Napja eseményen részt vevő oktatási intézményekben az általa kidolgozott módszertan mentén havi egy alkalommal vállalja mozgás órák megtartását a mozgás és életmód coach hálózatának igénybevételével”.

Május 4-én reggel 7:30 órától 18.00 óráig live streamen keresztül bárki követheti majd a „Mozgás Napja” történéseit az esemény YouTube csatornáján, ahol a várakozások szerint több tízezer résztvevőt ünnepelhetünk majd.

 

fotó: amozgasnapja.hu