Már a vb-csapat vesz részt a férfi vízilabda BENU Kupán

Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai bajnok szerbekkel közös, jövő keddi és szerdai, kecskeméti edzőtáborozás után jelöli ki azt a 13 játékost, aki képviselheti Magyarországot a júliusi budapesti vizes világbajnokságon.

A szakember a Magyar Vízilabda Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: jelenleg 18 tagú kerettel dolgozik, még két-három kérdőjel van benne, de már érzi, hogy milyen szempontok alapján fog dönteni. Hozzátette: a kijelölt 13 játékossal vesz majd részt a BVSC Laky Károly Sportuszodájában jövő péntektől vasárnapig sorra kerülő BENU Kupán, amely a válogatott utolsó felkészülési tornája lesz a vb előtt.

A kapitány a vb-felkészülés eddigi szakaszát, így a spanyolországi edzőtábort és a múlt heti, athéni Szamarcidisz Kupát is hasznosnak ítélte. Mint mondta, a zónavédekezéssel elégedett volt, az emberhátrányos védekezéssel azonban már kevésbé, ezért a hét elején többek között ezt gyakoroltatta.

Märcz Tamás a világbajnokság szempontjából kiemelten fontosnak nevezte a jövő heti, szerbekkel közös kétkapuzásokat. Az olimpiai aranyérmes ellen ugyanis szerinte kiválóan fel tudja mérni csapata erejét és versenyhelyzetben is ki tudják próbálni a játékosokkal, amit az edzéseken gyakorolnak.

A magyar válogatott azután, a jövő hétvégi BENU Kupán Kanadával, Németországgal majd Romániával mérkőzik meg a Szőnyi úti uszodában.

A sajtóeseményen Varga Dénes csapatkapitány arról beszélt, hogy a végleges vb-keretbe kerülésért folyó harc „úgy zajlik, ahogyan kell„. Mindenki igyekszik kidomborítani a saját erényeit, és ebből egy egészséges rivalizálás jön létre – mondta. Hozzátette: azért megkönnyebbülnek majd, amikor eldől, hogy ki lesz tagja a vb-keretnek, onnantól kezdve tudnak majd a játékosok igazi csapatként funkcionálni.

Varga a világbajnokságon óriási érdeklődésre számít és fontosnak tartja, hogy a válogatottnak a közönség biztatása inkább lökést adjon, mintsem visszavesse.

Gór-Nagy Miklós az MTI-nek azt mondta, a Märcz-féle csapat annyiban lesz más, mint a korábbiak, hogy az új kapitány nagy teret ad a kreativitásnak.
Természetesen vannak bizonyos keretek, de ezekből a pillanatnyi helyzettől függően ki lehet lépni” – fogalmazott az OSC játékosa, aki még a szövetségi kapitány rendkívül pozitív személyiségét emelte ki.

Nagy Viktor, a Szolnok világbajnok és BL-győztes hálóőre arra a kérdésre, hogy a 2013-as világbajnoki siker idején látott vagy a riói olimpián mutatott formáját hozza-e majd a budapesti vb-n, azt felelte, a kapus teljesítménye nagyban függ a csapat taktikájától és a védekező játékosoktól.
Ha ezek fekszenek a kapusnak, az nagyban tudja segíteni a teljesítményét” – fogalmazott.

Zlinszky János, a BENU Magyarország igazgatósági tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a felnőtt válogatott BENU Kupájával párhuzamosan a junior együtteseknek is négyes tornát rendeznek a BVSC uszodájában, ezen a magyarok ellenfelei az oroszok, a görögök és az olaszok lesznek.

A BENU Kupa programja:

július 7., péntek:
Németország-Románia 16.30
Magyarország-Kanada 18.30

július 8., szombat:
Kanada-Románia 18.00
Magyarország-Németország 20.00

július 9., vasárnap:
Kanada-Németország 10.00
Magyarország-Románia 11.45

(MTI)

MTI Fotó: Kovács Tamás

Vélemény, hozzászólás?