Már biztos Eb-érmes a magyar női asztalitenisz-válogatott!

Női válogatottunk 3:2-re legyőzte az ukránokat a nantes-i csapat Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így már biztos érmesként zár.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség péntek esti közlése szerint Póta Georgina és Marharita Peszocka nem tud egymással sima mérkőzést játszani. Vagy nem akar. Viszonylag simát sem. Idén májusban ők vívták a szlovéniai ITTF Challenge-verseny döntőjét, amelyben Póta két mérkőzéslabda hárítása után 15:13-ra nyerte meg a mindent eldöntő hetedik szettet. Júniusban az Európai Játékok negyeddöntőjében 11:9 lett a döntő szett az ő javára.

Ezek után újabb hosszú mérkőzésre rendezkedhettünk be, főleg úgy, hogy maguk a labdamenetek is hosszúak, nem ritkán 15-20 érintésesek voltak. Természetesen most is eljutottak a döntő játszmáig (lehet, hogy legközelebb rögtön azzal kellene kezdeniük?), amelyben 6:2-re a magyar játékos vezetett, 10:8-ra viszont már az ukrán. Póta túlélte, majd hárított három másik mérkőzéslabdát is, közben ő is kihasználatlanul hagyott egyet. A második lehetőségével viszont már élt (16:14), így Peszockának megint le kellett nyelnie a keserű pirulát.

Madarász Dóra és Hanna Haponova összecsapása sokkal simábbnak indult – 11:2 lett ide a nyitó szett –, de a védőjátékosoknak gyakran idő kell, hogy felvegyék a ritmust, megérezzék a távolságot. Így történt most is, Haponova a következő játszmában már egyenrangú ellenfélnek bizonyult, szettlabdához is jutott, de a szoros végjátékot Madarász bírta jobban. Ezzel pedig végleg megtörte Haponovát, három szettben ért véget a mérkőzés.

Pergel Szandrának szintén egy védő jutott Tetyana Bilenko személyében. A megnyert első játszmát követően a következő kettőt minimális különbséggel elvesztette a Budaörs játékosa, és a negyediket is behúzta a 35 éves ukrán, ezzel 2:1-re alakítva az állást összesítésben.

És nem sokkal később már egálra álltak a felek, ugyanis Madarász megszorongatni sem tudta Peszockát. Jöhetett tehát az ötödik, sorsdöntő meccs Póta és Haponova között.

A világranglista 56. helyén álló ukrán nem adta könnyen magát, de Póta újra bebizonyította, hogy bírja a kiélezett szituációkat. Akkor sem pánikolt, amikor 2:0, 10:6 után az első három meccslabdát hárította Haponova. A jókor felhasznált időkérés után Haponova rontott, és néhány másodperc múlva már Póta nyakában volt az egész magyar csapat (Madarász, Pergel, Hartbrich Leonie és Bátorfi Zoltán).

Női válogatottunk ezzel bejutott a legjobb négy közé, és mivel az Eb-n – az Európai Játékokkal ellentétben – nem kell játszani a harmadik helyért, már biztosan dobogóra állhat Nantes-ban.

Az elődöntőben a papírforma szerint a németek jöttek volna szembe, ám a portugálok 3:2-re legyőzték őket, így a kínai származású Yu Fu és Shao Jieni vezette ibériai válogatott lesz a mieink ellenfele. A találkozót szombat 13 órától rendezik, előtte a másik ágon a címvédő románok és a lengyelek küzdenek meg a döntőbe jutásért.

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, NANTES

NŐK, NEGYEDDÖNTŐ

Magyarország–Ukrajna 3:2
Póta Georgina–Marharita Peszocka 3:2 (–6, 8, –8, 9, 14)
Madarász Dóra–Hanna Haponova 3:0 (2, 11, 5)
Pergel Szandra–Tetyana Bilenko 1:3 (7, –9, –10, –6)
Madarász–Peszocka 0:3 (–7, –2, –5)
Póta–Haponova 3:0 (8, 12, 9)

További eredmények:
Románia–Franciaország 3:0
Lengyelország–Hollandia 3:1
Portugália–Németország 3:2

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Románia–Lengyelország
Magyarország–Portugália

 

fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség