Marco Rossi és Szerhij Rebrov társaságában

A magyar paraasztalitenisz-válogatott több tagját is jelölték az Év sportolója szavazáson, ami a sportág megítélésének is jót tett.

Az Év Fogyatékos Sportolója 2020 szavazáson Pálos Péter a negyedik, Csonka András az ötödik helyen végzett, előbbit 13, utóbbit 7 szavazó tette az első helyre – írta a Magyar Asztalitenisz Szövetség.

„A tavalyi évben nem kaptam ki, de az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy nagyon nagy riválisokkal nem találkoztam. Két versenyen indultam, a harmadikra már nem mehettem el, így nem találkozhattam a mezőnnyel, ezen kívül pedig bármennyire is kevés volt a sportesemény, sérülésekkel bajlódtam egész évben” – beszélt a felemás évről Pálos Péter.

Hozzá hasonlóan Csonka András is tokiói kvótával zárta a 2020-as esztendőt.

„Csapatban kétszer vagy háromszor voltam már jelölve ezen a gálán, egyszer Zborai Gyulával nyertünk is – emlékezett vissza a BVSC asztaliteniszezője. – Egyéniben Rio után jelöltek, és akkor második lettem Tóth Tamás mögött, most pedig ötödik, de örülök annak is, hogy a tízes névsorban voltam, nagy elismerés ez is. Tavaly év elején csak az lebegett a szemem előtt, hogy kvalifikáljak a paralimpiára, és ez sikerült. Az év során három versenyen vettem részt, és mindegyiken szereztem érmet egyéniben és csapatban egyaránt.”

Vígh Zsolt szövetségi kapitány személyében az edzők között is volt egy pingpongos.

„Azt hiszem, hogy az asztalitenisznek nagyon jó, hogy a sportág képviseletében be tudtam kerülni a top tízbe, különösen annak fényében, hogy az ép és a parasportolókkal foglalkozó edzőket egy kategóriába vették – mondta a győri származású szakember. – A parasportból az evezősökkel foglalkozó Nagy Gábor barátommal együtt ketten kerültünk a tíz edző közé, olyan nevek mellé, mint Marco Rossi, Szerhij Rebrov vagy Märcz Tamás. Mindenképpen előremutató és pozitív, hogy így az asztalitenisznek volt képviselete.”

Az év edzőjének a labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossit választották meg, Vígh Zsolt holtversenyben a nyolcadik lett, míg Az Év Fogyatékos Sportolója címet a sífutó-sílövő Berente Judit szerezte meg.

fotó: MOATSZ