Marco Rossi: Ez lesz eddigi karrierem legfontosabb mérkőzése is

A magyar válogatott szövetségi kapitánya megtartotta a csütörtöki, szlovákok elleni Eb-selejtezőt megelőző sajtótájékoztatóját Nagyszombatban, a találkozó helyszínén.

Az mlsz.hu szerdai beszámolója szerint a magyar válogatott szerdán utazott el a szlovák városba, ahol csütörtökön 20.45-kor lép pályára a házigazdák válogatottja ellen a 2020-as Európa-bajnokság első selejtezőjén. Marco Rossi szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a hazaiak számítanak a mérkőzés esélyesének, de a magyar válogatott mindent megtesz annak érdekében, hogy ne érvényesüljön a papírforma csütörtökön.

– Sokan kevés esélyt adnak nekünk a holnapi mérkőzésen, de a futballban éppen az a szép, hogy nem mindig a papírforma érvényesül a pályán – fogalmazott a szakember. – Szeptemberben kezdtük el a közös munkát a válogatottal, és az első meccstől a legutóbbi mérkőzésig eltelt rövid idő alatt komoly fejlődésen mentünk keresztül. Szeretnénk folytatni ezt az utat, és meccsről meccsre egyre jobbnak lenni. A labdarúgásban természetesen nem a fejlődés a legfontosabb, hanem az eredmény, ezért mindent megteszünk, hogy sikeresen zárjuk a holnapi találkozót. A saját eddigi pályafutásom legfontosabb összecsapása áll előttünk. Ez lesz az első meccs a nyolc mérkőzésből álló sorozatban, amely arról dönt, hogy ki lehet ott a 2020-as Európa-bajnokságon. Mindenki tudja, mennyire fontos a jó nyitány egy hosszú sorozatban, ha a következő három mérkőzésből csak egyet nyerhetnék meg, akkor nem kérdés, hogy a holnapit választanám.

Újságírói kérdésre válaszolva Marco Rossi hozzátette: edzőként három bajnokit vesztett el a nagyszombati stadionban, de a DAC-cal kicsit szerencsétlen volt, mert csapata ezek közül egyiken sem fejezte be a találkozót tizenegy játékossal.

– A válogatott teljesen más sztori, mint a DAC, nem lehet összehasonlítani a klubfutballal. A szlovák keretből nyolc-kilenc játékos topligában játszik, ennek megfelelően mindannyian topminőséget képviselnek, de bízunk magunkban, és abban, hogy versenyképesek leszünk velük. Kilencven-kilencvenöt százalékig biztos vagyok abban, hogy milyen felállásban kezd ellenfelünk a mérkőzésen, de a szlovák szövetségi kapitánynak komoly minőségi opciói vannak minden poszton – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Marco Rossi a sajtótájékoztatón résztvevő Kalmár Zsoltról elmondta: a DAC középpályása nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, ezt megmutatta már a válogatottban is, és csütörtökön újra lehetősége lesz erre, mert várhatóan a kezdőcsapatban kap helyet.

– Nagyon erős riválissal játszunk, de mentálisan mi is erősek vagyunk, és megpróbálunk meglepetést okozni – fogalmazott a Dunaszerdahelyen légióskodó középpályás. – Felkészültünk az ellenfélből, motiváltan, magabiztosan megyünk bele a ránk váró párharcba. Biztos vagyok benne, hogy remek hangulat lesz a lelátón, s bízom benne, hogy a két szurkolótábor kizárólag a saját csapatával foglalkozik a mérkőzésen. Mindkét csapat alaposan feltérképezte egymást, ezért nagy taktikai csatát várok a pályán. Mindenre felkészültünk, és ha azzal a játékkal tudunk előrukkolni, amit gyakoroltunk az elmúlt két napban, akkor reményeim szerint meg tudjuk lepni a szlovákokat.

A mérkőzést az orosz Vlagyiszlav Bezbodorov vezeti, asszisztensei Vlagyimir Dancsenko és Makszim Gavrilin lesznek, a negyedik játékvezető pedig Alekszej Eszkov.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata (az MTI szerint):
Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás, Willi Orbán, Vinícius Paulo, Korhut Mihály – Nagy Ádám, Kleinheisler László – Dzsudzsák Balázs, Kalmár Zsolt – Szalai Ádám

 

fotó: mlsz.hu