Marco Rossi nem hagy beleszólást a válogatott összetételébe – videó

A következő tíz napban három tétmérkőzés is vár a magyar labdarúgó-válogatottra, amelynek összetételébe Marco Rossi senkinek nem hagy beleszólást: „senki, az égvilágon senki nem mondhatja meg nekem, hogy ki kapjon meghívót, hiszen minden időmet a játékosok megfigyelésével töltöm, ismerem a bajnokság minden résztvevőjét. A véleményeket persze megfontolom” – hangsúlyozta a nemzeti tizenegy olasz származású szövetségi kapitánya a Csisztu Sport Cast március 21-i adásában.

A szakember a Csisztu Sport Castnak adott exkluzív interjú első epizódjában elmondta: egy évben nagyjából 45 napot tölt együtt a válogatott tagjaival, de nem ritkák a videóhívások sem.

2019 novembere után sok mindent átgondoltunk, elkezdtünk egy újfajta szakmai munkát. Tavaly az elhalasztott mérkőzések alatti időszakot arra használtam, hogy egyenként személyesen vagy videohíváson keresztül keressem fel a játékosokat, hogy megbeszéljem velük, kinek, miben kell fejlődnie.  Most nagyjából 15-18 stabil játékos van, a maradék 4-5 helyre lépésről lépésre választjuk ki a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, akár fiatalabb játékosokat” – árulta el a jelenlegi keretről a Kapitány, aki szereti kiélvezni a sikereket, de sosem dől hátra, rögtön a következő feladatra kezd el koncentrálni.

Az Izland elleni meccs után mondtam Szoboszlainak, hogy szerencséje van, de nekem is, mert többször le akartam cserélni” – tette hozzá nevetve Rossi, utalva ezzel a 20 éves középpályás Eb-részvételt érő, novemberi bombagóljára.

A Budapest Honvéd FC korábbi vezetőedzője hétköznapi, könnyen megközelíthető embernek tartja magát és ugyanezt várja el játékosaitól is. Labdarúgó-válogatottunk irányítása büszkeséggel tölti el, a magyar foci iránti szeretet náluk családi hagyomány:

a nagyapám nagyon szerette a Honvédot és az Aranycsapatot is, a gyerekkoromban gyakran hallottam Puskás és Hidegkúti nevét. Óriási megtiszteltetés volt ezek után először a Honvéd majd a válogatott vezetése”.

Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatottról elmondta, hogy egy egészséges mértékű önbizalmat kell kialakítani a csapaton belül:

a csapatban vannak túl nagy arccal rendelkező és önbizalomhiányos játékosok is, ebben még meg kell találnunk az egyensúlyt. Én a munkám 90 százalékát fejben végzem, de az tény, hogy a futball az utóbbi időben rengeteget változott – a modern labdarúgásban sokkal futball-specifikusabb munka folyik, de ezek mind kiegészítő elemek, a sportolók számára az igazi munka továbbra is a pályán folyik”.

Az utánpótlással kapcsolatban a Kapitány nem titkolja: olyan játékosokat keresnek, akiknek genetikusan megvan az alapgyorsaságuk, de vizsgálják az állóképességüket és a terhelhetőségüket is – a folyamatban gyakran segítségükre vannak a kluboktól bekért adatok és statisztikák is.

A technikai tudás fontosságát nem szabad alul értékelni, ahogyan a pszichológiai felkészültség is fontos ismérve egy jó focistának” – tette hozzá végezetül az 56 éves olasz.

A Marco Rossival készült interjú második epizódja vasárnap 10 órától lesz elérhető a Csisztu Channel YouTube-csatornán.

A teljes beszélgetés:

Fotó: Csisztu Sport Cast