Medveczky Erika nagy álma vált valóra

Három világbajnoki szétlövést rendeztek szerdán a szolnoki pályán. A racicei csapathoz újabb számban csatlakozhat Medveczky Erika (K-1 500 m), valamint a Balaska Márk, Birkás Balázs páros (K-2 200 m) és Noé Bálint (K-1 5000 m).

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szerdai beszámolója szerint Medveczky Erika képviselheti a magyar színeket K-1 500 méteren az augusztus végi racicei világbajnokságon miután szerdán szétlövésben legyőzte a szám friss Európa-bajnokát, Takács Tamarát. Utóbbi erős rajttal próbálta meg kizökkenteni Csipes Ferenc tanítványát, aki azonban végig a saját taktikája szerint versenyzett, s a kézi mérés szerint 1:46,5-es idővel nyerte meg az összecsapást.

Tamara az elején bekezdett, de nem figyeltem rá, mert azt beszéltük Ferivel, hogy igyekezzek magamra koncentrálni és egyenletes pályát hozni. Azt hiszem, ez sikerült is. Próbáltam mindent kiadni magamból, s ebből született a nagyon jó idő is, aminek rettentően örülök – mondta Medveczky Erika. – Nehéz volt az Európa-bajnokság után lejönni ide és újra edzésbe állni, szerintem ez fizikailag és lelkileg is megterhelő volt mindkettőnk számára. De most ezzel a sikerrel egy nagy álmom teljesült, nehéz még felfogni, hogy olimpiai egyes számot indulhatok a világbajnokságon. Az, hogy egy friss Európa-bajnokot győztem le bizakodásra adhat okot, de tudom, hogy ez még nem elég, próbálunk Ferivel még jobb formát kicsiszolni az elkövetkező öt hétben.

A nap során férfi K-2 200 méteren is eldőlt a világbajnoki részvevő kiléte, a plovdivi kontinensviadalon aranyérmet szerző Balaska Márk, Birkás Balázs kettős legyőzte a győri Horváth Bence, Szomolányi Máté párost.

Hatalmas siker ez, mert a győri párost nem sok embernek sikerült még megverni. Márkkal megbeszéltük, hogy ez az utolsó lehetőségünk arra, hogy kijussunk a világbajnokságra, mindent meg kell tennünk érte. Szerencsések vagyunk, mert az Eb-győzelem, a sok visszajelzés és gratuláció sokat dobott rajtunk, ezt az élményt most beleraktuk ebben a pályába” – mondta Birkás Balázs.

Férfi K-1 5000 méteren Solti László és Noé Bálint összecsapását láthattuk, amelyet a hajrában utóbbi nyert meg, így a Budapesti Honvéd versenyzője képviselheti a magyar színeket Racicében.

Az első két szétlövés irgalmatlan nagy harcot hozott, mindkét távon brutális teljesítményt nyújtottak a felek – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Férfi K-2 200 méteren minimális szembeszél volt a pályán, Márkék két tizeddel győzték le a győri srácokat. Szerintem most jobban kapták el a rajtot, mint az Európa-bajnokságon és Horváth Bencéék is elismerték, hogy korrekt, nagy küzdelemben a jobb egység nyert. A női párharcban megmutatkozott, hogy két világklasszis csapott össze, kézi méréssel Erika 1:46.5, Tamara 1:47.1-et lapátolt, minőségi verseny volt az övék is. Ötezer méteren igazi taktikai csata zajlott, ami az utolsó fordulónál dőlt el. Az utolsó körben Noé Bálint vezetett, s a maratonista Solti Laci már nem tudott előremenni, a hajrában már nem tudott javítani.

Vélemény, hozzászólás?