Megdőlt a tévhit, miszerint „gyerek mellett nincs idő a sportolásra”

2019-ben a BSI (Budapest Sportiroda) ismét a futó nőket kérdezte sportolási szokásaikról, egészségtudatos életmódjukról.

A BSI pénteki tájékoztatása szerint a résztvevők száma még impozánsabb, mint egy évvel korábban, immár vett részt a kutatásban: 84% városban él, 64%-nak van gyermeke -közülük 95% sportol rendszeresen-, 81% dolgozik, 66% felsőfokú végzettséggel rendelkezik, az átlagéletkor 38 év. Leggyakoribb az évi átlag 4 futóversenyen való részvétel, de a kitöltők 8%-a évente akár 13 eseményre is kilátogat.

Ezek az adatok azért is fontosak, mivel a korábbi kutatásokból ismert, hogy a sportolásra való hajlandóság egyik bejósló tényezője a lakhely, míg egy másik fontos tétele az iskolázottság. Adataink szerint a futóversenyeken való részvétel aránya szintén növekszik a képzettség . A felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében a legmagasabb a versenykedv. A legjellemzőbb, hogy ezen hölgyek évi 1-3 (a megkérdezettek 19%-a) vagy 4-7 (15%) versenyen vesznek részt.

A megkérdezettek 61%-a számolt be arról, hogy nem a szülei példáját követve kezdtek sportolni. Fontos azonban, hogy ők viszont már tudnak jó példával elől járni a családjuk előtt. Érdekesség, hogy az apai sportolás bizonyult gyakoribbnak azon kitöltők körében (16%),  ahol csak az egyik szülő sportol.

Együtt a családdal

Sokszor halljuk kifogásként, hogy: „A gyerek, család mellett nincs időm sportolni”.

Idén kíváncsiak voltunk arra is, hogy a futó nők családja, gyermekei milyen arányban sportolnak. A megkérdezettek 64%-ának van legalább egy gyermeke. Mintánkban a kismamák/ GYES-en/GYED-en lévők aránya 5%-volt.

A kitöltők szerint a sportolás saját választás kérdése, hiszen a gyermekesek 50%-a heti 3-4 alkalommal sportol, 21%-uk pedig 4-nél többször, míg majdnem ugyanennyien (24%) vannak, akik heti 1-2 alkalmat szánnak a mozgásra. amit színesíthet az a lehetőség is, hogy családi futásokon, gyermek távon is részt vehetnek a kisebbek, míg a a hosszabb távokon mérettethetik meg magukat. És képzeljük el azt az örömöt, amikor valaki életében először ér célba a gyermekével.

Az anyukák 38%-a évente 1-3, míg 31%-a 4-7 futóeseményen vesz részt, 12%-a pedig több mint 13 alkalommal állt a start vonalhoz. Az anyukák kiemelkedően magas arányban szerepelnek a legtöbb eseményt látogatók között.

A jelenkori szülői minta fontosságát jelzi, hogy az édesanyák 70%-a szokott együtt sportolni családtagjaival. Ez arra utal, hogy a sport lehet egy közös hobbi, minőségi időtöltés a családnak.

Azért is emelem ki ezt a számot, mivel gyakran találkozom azzal a kifogással, hogy nekünk sosincs időnk egymásra, vagy a már fentebb említett, a „gyerek mellett már nincs rá időm, energiám”. Fontosnak tartom azonban, hogy egy kis szervezéssel, akarattal ezek a nehézségek gyakran áthidalhatók. A szülők, amikor a gyermek sportol, maguk is megtehetik ugyanezt, így egyben példát is mutatnak az utódnak, nem csak elvárnak valamit tőle, amivel ők maguk nem tudnak esetleg azonosulni. A példamutatásnak hosszútávú hatása és haszna van. említette, hogy nem csak sportolnak együtt, de közösen indulnak valamelyik családtagjukkal futóversenyeken is, ahol a fiatal számára büszkeséget jelenthet a legyőzött távolság mellett a sportos szülő, valamint az önértékelését is növelheti a versenyen való részvétel. – nyilatkozza dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológus, a kutatás szakmai vezetője.

Egészségtudatosság, környezettudatosság

A korábban már említett egészségtudatosság és a környezettudatosság kapcsolatára is kiterjedt a kutatás, mely szerint A szervezők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szemetelés visszaszorítására és a keletkező hulladék szelektív gyűjtésére.

Növelik a kerékpár tárolók számát és kerékpár-, valamint közösségi közlekedés használatra buzdítanak.

A tudatosság kiterjed a táplálkozásra is. Általánosságban jellemző azokra, akik sportolnak, hogy jobban odafigyelnek az étkezésükre. Tudják, hogy mi szolgálja az egészségüket, mi segíti sportolásuk minőségi javítását.

Az eredmények azt jelzik, hogy a

Sportolási gyakoriság és családi minta

A sportolási gyakoriság mindig fontos kérdés egy ilyen kutatásban. Az eredmények azt mutatják, minél többet sportol valaki, annál gyakrabban áll rajtvonalhoz futóversenyen.

Szintén ők azok, akik a legtöbb futóeseményen vesznek részt, A kitöltők 51%-a jelezte, hogy együtt szokott sportolni családja valamely tagjával. Ennek szintén a heti 3-4-szer sportolók között a legmagasabb az aránya, mintánkban, 25%.

A válaszadók 50%-a áll családja kíséretében a startvonalhoz. Köztük ismét a heti 3-4-szer sportolók vannak a legnagyobb arányban (17%).

Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója szerint: „összeségében azt láthatjuk, hogy míg szüleink és nagyszüleink idejében a férfiak körében volt gyakoribb a sportolás, ma már egyre több nő is hódol ennek az egészséges szenvedélynek, a futásnak. Ez a fajta minta tekinthető a leghatékonyabb nevelési módszernek. A megkérdezettek számára nem csak a heti mozgás gyakorisága fontos, de az is, hogy a befektetett munkáról visszajelzést is kapjanak versenyek formájában. Egyre többen már a családjukkal együtt vesznek részt a futóeseményeken, ami növeli a közösen töltött időt, a minőségi együttlétet. A BSI legtöbb rendezvényén a legrövidebb pár száz méteres távoktól a néhány kilométeresen át a klasszikus hosszabb távokig kínál megmérettetési lehetőséget. Így a család minden tagja megtalálhatja a számára megfelelő kihívást.”

fotó: BSI