Megjelent a Sport 2020 évkönyv

A Magyar Olimpiai Bizottság szerkesztésében és gondozásában megjelent a Sport 2020 évkönyv.

A MOB közlése szerint a sportévkönyv története 1984-re, a Los Angeles-i olimpia évére nyúlik vissza, az akkorit azonban bezúzták, a sorozat valójában a szöuli olimpia évétől lehet teljes a polcokon. A Magyar Olimpiai Bizottság saját szerkesztésben, gondozásban 2014-ben adta ki először.

(Kulcsár Krisztián a MOB elnöke, fotó: MOB / Szalmás Péter)

„Egy különös esztendőt zárunk, ugyanakkor a sportévkönyv kiadásával egy több mint három évtizedes hagyományt folytatunk. A Magyar Olimpiai Bizottság kiadványa 33. alkalommal jelenik meg, saját szerkesztésben hetedszer. Bár elhalasztották a tokiói olimpiát és számos más világversenyt is, fiataljaink az év elején sikeresen szerepeltek a téli ifjúsági olimpián és az év folyamán is adódtak magyar sportsikerek. Ebben a rendkívüli évben, amikor magalakulásunk 125. évfordulóját ünnepeljük, ismét szép képekkel illusztrált, tartalmas interjúkkal, írásokkal, visszaemlékezésekkel jelenik meg 400 oldalon a sportévkönyv. Köszönöm annak a mintegy 60 újságírónak, fotósnak és szerkesztőnek a munkáját, aki közreműködött a könyv elkészítésében. Az évkönyvben a múlt, a jelen és a jövő egyszerre köszön vissza. A Tokióra készülő sportolóink ugyanúgy helyet kaptak benne, mint korábbi hőseink, példaképeink; vagy a 125 éves múltunk és a jövőbe mutató projektünk, a Magyar Csapat új szurkolói márkájának és közösségének építése, a Magyarock. Kíváncsian várjuk 2021-et, az első olyan, páratlan esztendőt, amikor olimpiát rendeznek” – fogalmazott Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A 125 év és a várt tokiói sikerek jegyében aranyborítós évkönyvvel készültünk, ezt azonban el kellett halasztanunk – reméljük, csak egy évvel –, de nem csak ezért lett a korábban tervezettnél más az idei kiadás. A sokszor ambivalens érzések vitathatatlanul köszönnek vissza, ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottság fennállásának 125. évfordulója mégiscsak olyan ünnep, amelynek köré bátran építhető a Sport 2020-as évkönyv. Felidézhető benne az 1895 óta íródó történet, megannyi felejthetetlen pillanat, ergo most tényleg van idő megállni, emlékezni, a jelen és a jövő boncolgatása mellett kicsit mélyebben elmerülni a múltban. Olimpiai szemüvegen keresztül a 125 esztendő alatt 502 éremről, köztük 177 diadalról beszélhetünk; olyan számok ezek, amelyek kristálytisztán világítanak rá sportnemzetbéli mivoltunkra. A sportági beszámolók mellett mindenhol egy-egy, az olimpiai mozgalomban meghatározó szerepet játszó főszereplő lép színre, a nosztalgikus interjúkban a rég elfeledett történések mellett természetesen a jelen vagy éppen a jövő is nagy hangsúlyt kap, merthogy mondani sem kell, mindannyiuknak szívügye a sport, mindannyian abban reménykednek, az utódok az ő nyomdokaiba lépnek, sőt eredményesebbek lesznek náluk. Effektíve 2020-ban is voltak olyan történések persze, amelyekre jó visszaemlékezni – ebben a zaklatott időszakban a pazar budapesti vízilabda-Eb például olyan távolinak tűnik, pedig idén volt januárban –, s amelyek könnyet csalnak a szemünkbe – lásd In memoriam írásaink –, borítónk sohasem használt színe is igyekszik visszaadni érzéseinket, reménykedve egyúttal abban, jövőre minden visszatérhet a normál kerékvágásba, és az aranyverziós kiadásunkat készíthetjük el” – osztotta meg gondolatait Amler Zoltán, a Sport 2020 főszerkesztője.

A Sport 2020 évkönyv megvásárolható a Líra-hálózat könyvesboltjaiban.

 

fotó: MOB