Megjelent Simonics Péter világcsúcstartó siklóernyős pilóta könyve

352 oldalon 365 színes fotóval, grafikával, minden eddiginél szélesebb ismeretanyaggal

A kiadó tájékoztatása szerint  a repülés az emberiség legrégebbi álmai közé tartozik, a siklóernyőzés pedig az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy bárki megtapasztalja ezt az élményt. A Szelek szárnyán hatékony segítséget nyújt mindazoknak, akik még csak érdeklődnek a siklóernyőzés iránt, de azoknak is, akik már repülnek. A logikai sorrendbe szedett fejezetek, a jól áttekinthető ábrák és fotók segítenek megérteni a siklóernyő fizikai jellemzőit, működési elvét, vezetési technikáját. A kötet bemutatja azokat az időjárási és jogi alapfogalmakat is, amelyek egyformán nyújtanak tartalmas és érdekes tudnivalót egy kezdőnek, de akár egy tapasztalt pilótának is.

Simonics Péter a hazai siklóernyőzés ikonikus alakja. Sokszoros magyar bajnok és rekordtartó, több mint 4000 órát és 30 000 km-t repült siklóernyővel. A Fly Away Siklóernyős Iskola vezető oktatója, tandem- és biztonságtechnikai szakoktató, aki dolgozott pilótaként, illetve tesztpilótaként is. Jelenleg is a Siklórepülő Szövetség képzésvezetője, a magyar távrepülőválogatott szövetségi kapitánya. Kiemelkedő elméleti tudása és gyakorlati tapasztalata mellett életszemlélete, és szellemisége teszi kiemelkedő sportemberré és oktatóvá, aki eddig több száz növendékkel ismertette meg a repülés semmi máshoz sem fogható élményét.

A siklóernyőzés hazánk és a világ megismerésének egészen új lehetősége. Nem egyszerűen sport- és szabadidős tevékenység, hanem sokkal inkább életforma. Segít önmagunk megismerésében, hiszen a szelek szárnyán mindig egyedül vagyunk, egyedül döntünk, csak saját magunkra számíthatunk. Mégis csoportélmény, hiszen együtt tervezünk, együtt éljük meg az élményeket, és egymással osztjuk meg az életre szóló kalandokat. A siklóernyőzés szabadság, mert szó szerint elszakadunk a földtől oda, ahol a felhők alatt csend van, s csupán az ernyő neonszín zsinórjainak suhogása hallatszik. A siklóernyőzés kaland, a határok keresése és verseny is – kinek önmaga, kinek mások túlszárnyalása.

Amikor elemelkedünk a földtől, saját döntésünk, hogy vállaljuk az ismeretlen, mindig újat adó, pillanatonként változó levegőt. Valami régről maradt, tiszta parancs sugallja, hogy induljunk. Talán azért is, mert tudjuk, hogy itt éljük meg a legfontosabb és legnagyszerűbb találkozást, amit az ember megélhet. Odafent saját magunkkal találkozunk. Az álmainkkal és a félelmeinkkel. Az arcunkat fújó menetszél kitisztítja a gondolatainkat. Döbbenetesen tisztának és egyszerűnek tűnnek azok a dolgok, amelyek ott lent olyan bonyolultak. Ha ott fent a hátunk mögé nézünk, a múltat látjuk, ha előre, akkor a jövőt. Mégis a pillanatot éljük meg, ezt a szüntelen jelent. A magasból, mint a sas, biztosan és éles szemmel látjuk az alattunk elterülő világot. Nem tévedünk, ha ítélünk, mert átjár bennünket az Erő… Ha csak rövid időre is, de kedvünkre vándorolhatunk a térben és az időben. Ha jól repülünk, akkor nyugodtak vagyunk. Megtaláltuk a középpontot, ahonnan a szemlélődő bölcs nyugalmával sorra válaszolunk a kihívásokra. Ez a repülés igazi üzenete.

Simonics Péter, világcsúcstartó siklóernyős pilóta

Könyvbemutató
2018. január 25., csütörtök, 18 óra
IBS Office Center (1021 Bp., Tárogató u. 2-4.)
A szerzővel a könyv születéséről, közel 30 év tapasztalatáról Vértes Balázs Európa-rekorder, magyar bajnok beszélget