Megkezdődött Egerben a kerekesszékes vívó világkupaverseny

Rövid ünnepséggel megnyitották Egerben pénteken a vasárnapig tartó kerekesszékes vívó világkupaversenyt.

A résztvevőknek Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, illetve Rudi Van Den Abbeele, a Nemzetközi Kerekesszékes és Amputált Sportolói Szövetség (IWAS) elnöke kívánt sikeres szereplést.

A ceremónián Tamás Henriette, a Magyar Vívószövetség főtitkára méltatta az egri rendezést, illetve azt, hogy az ország egyik legszebb városa évről évre otthont ad a vk-viadalnak.

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára arról beszélt, hogy az idei a versennyel emléket állítanak a közelmúltban elhunyt vívó versenybírónak, Kaposvári Zsoltnak.

Az egri erőpróbára 19 ország 150 sportolója jelentkezett, a magyar csapat 17 kerekesszékes versenyzőből áll. A vívók között ott lesz a riói paralimpián aranyérmes olasz Beatrice Maria Vio és ukrán Andrij Demcsuk, továbbá a Rióban ezüstérmes Osváth Richárd, az ezüstérmes női tőrcsapat és a bronzérmes Krajnyák Zsuzsanna.

Az idei világkupaverseny sajátossága, hogy az Országgyűlés december 12-i döntésével február 22-ét a Magyar Parasport Napjává nyilvánította. Az egri viadal így az első alkalommal megszervezett, a parasport napjához kötődő rendezvénysorozat részét is képezi.

(MTI)

fotó: Magyar Paralimpiai Csapat