Meglepetések és világszenzációk – Kialakult az érinthetetlenek társasága

Minden idők legizgalmasabb bajnokságának harangozta be a debreceni ob-t a hazai írott és elektronikus sajtó, nem is tévedett.

Szenzációs, váratlan és (el)várt győzelmek, világraszóló idők és persze meglepetések is jutottak mind a négy versenynapra. És nem csak a mi nemzetünk, hanem Szerbia is profitált délvidéki, de magyarországi klubokban versenyző nemzettársaink sikereiből, hisz jelenleg ketten is (Szilágyi Csaba és Szabó Szebasztián) szerb sportállampolgárok.

Bebizonyosodott, hogy szinte nincsenek már bérelt helyek és személyek a válogatott keretben, véget ért az a korszak, amikor páran kétszámjegyű bajnoki címet nyertek magyar bajnokságokon, a múlthoz képest már alig-alig vannak bebetonozott úszásnemek királyai és királynői. Sós Csaba pedig az ob végeztével kijelölte a dél-koreai Kvangdzsuban rendezendő vb-re utazó magyar csapat tagjait, akik – jó pár, még kiadó „üres szám” kivételével – védettséget élveznek, azaz hiába úszna valaki, valahol jobb időt tőlük, ők már kirobbanhatatlanok a keretből. Bár egy ilyen, négy napot betöltő eseménydús eseményről „tolsztoji regényhosszúságú” beszámolót lehetne írni, szinte csak címszavakban a legfontosabb momentumok.

A magyar úszó társadalom számára három, igen fontos támogatásról írtak alá megállapodást az ob nyitányaként a helyszínen, ahol a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel, a Magyar Antidopping Csoporttal, valamint a Nemzeti Sporttal kötött egyezséget Wladár Sándor a MUSZ elnöke. A hazai orvostudomány támogatása, a doppingprevenció és információs szolgáltatás, valamint a sportág kellő médiatámogatása igen fontos a sportág további szép reményeihez. És akkor nézzük a fontosabb történéseket, immár a medencében.

Az első nap alaphangját a még csak szeptemberben nagykorúvá váló Késely Ajna adta meg, aki 800 gyorson a világranglista 3. legjobb idejét teljesítve olimpiai „A”-szintet úszva lett bajnok. Mindez örvendetes, de akkor mit szóljunk a nemzetközi viadalokon szerb színekben induló, de magyar állampolgárként és a hódmezővásárhelyieknél leigazolt Szilágyi Csaba immár Gyurta Dani rekordját döntötte meg hét év után (59.40), ami egyben az idei hetedik legjobb idő a világon. Hasonlóan örülhetett Lobanovszkij Maxim 50 gyorson, mert három legyet ütött egy csapásra: bajnok lett,” A”-szintettel vb-csapattag és meg van az olimpiai szintideje is. Ugyanezt nem mondhatja el magáról Hosszú Katinka, mert bizony ő már nem lesz Korea pillangókisasszonya, (ezért meglepően önkritikusan korholta is magát!) hisz nem csak a győztes Kapás Boglárka, de Szilágyi Liliána is megelőzte, így csak előbbiek tartalékaként jöhet(ne) szóba. Ugyanígy járt

(Milák Kristóf; fotó: Márton István)

Az Iron Ladyhez hasonlóan Cseh László, aki számtalan pillangózó sikere után a nap fénypontján a 200 pille döntőjén csak negyedik lett, ellentmondást nem tűrően szenzációs idővel Milák Kristóf nyert Kenderesi Tamás előtt, így ők a vb utazók. Hogy a debreceni nézőknek is jó napja legyen arról a sokszoros búvárúszó világbajnok Senánszky Petra gondoskodott, ismét behúzta az 50 gyorsot.

A második nap tanúi lehettünk Cseh (főnixmadár) Laci poraiból történő feltámadásának, a vajdasági meglepetésember, az országos csúcsot és világranglista vezető helyet hozó Szabó Szebasztián mögött ezüstérmet szerzett, majd a varázskalapból előhúzott egy óriási meglepetést: az általa „évtizedek” óta nem úszott 200 vegyesen maga alá gyűrte az ugyancsak ötkarikás „A” szintet úszó Bernek Pétert és a kimondottan számspecialista Verrasztó Dávidot, akinek a neve újabb kedélyeket borzolt elmaradt magaségövi edzőtáborozása miatt (amiről persze nem ő tehetett, annak áldozata volt). A hölgyeknél ugyanezen a távon Hosszú természetesen hozta házi számát, de Jakabos Zsuzsanna is olimpiai „A”-t produkált vb részvételi szinttel. Milák besöpörte a 400 gyorsot, Késely ugyancsak itt megelőzte Kapás Bogit, aki így is olimpiai „A”szintel és vb részvétellel vigasztalódott. A másnap Német Nándoré volt, a klasszikusban, a 100 gyorson a világ idei negyedik, de az öreg kontinens jelenleg leggyorsabb idejét repesztette, és ki gondolta volna, hogy Telegdy Ádám és Burián Kata is a világranglista második és 3. helyét sajátítja ki ezzel, utóbbi hölgy egyébként a „fordított fekvésű” számban mindhárom (50, 100 és 200 m) távját aranyéremmel zárta. 400 vegyesen dettó előbbi világsorrendet nyomott az Európa-bajnok Verrasztó Dávid, akire a befejező gyorson nagyon feljött Bernek, de 15 századdal így is a második helyre szorult, ám a vb-n jöhet a visszavágó. Ha Hosszú Katinka nimbuszát pár számban meg is tépázták az utóbbi időkben, a 400 vegyes szuverén területe, jól is néznénk ki, ha itthon (vagy a világon) lenyomnák ebben. Jakabos Zsuzsi nagyot hajrázott 100 gyorson és fáradtan is megnyerte, 200 m mellúszásban két holtversenyes országos bajnokunk is van a férfiaknál, Békési Eszter viszont két számot (100 és 200 m) kisajátított (50-en Sztankovics Anna a „menő”)

(Kapás Boglárka; fotó: Márton István)

Lehet e még fokozni a három napban elért szédületes időket? – ez volt a kérdés a zárónap elején. Döntsék el olvasóink, bár a számok és tények makacs dolgok. Szilágyi 50 mellen is új magyar csúcsot állított fel harmadik idei világlistásként. Ugyancsak délvidéki sporttársa, Szabó Szebasztián ennyivel be sem érte, ő a világranglista élére úszta magát 100 pillén, úgy hogy Milák (vb és ol. „A” szint) és Cseh csak mögötte érinthette meg az időmérő panelt. 200 gyorson Kozma Dominik homorított („A” és vb szint). Hatalmasat meccselt 800 gyorson a tavalyi és idei 1500-as bajnok Kalmár Ákos és a nyíltvízi büszkeségünk Rasovszky Kristóf, utóbbi 4 századdal (kb. pár centivel) maradt le a holtversenyről. Hosszú Katinka a 100 pillével és a 200 gyorssal vigasztalódott, és 4 arannyal zárta a 4 napot. Késely 1500-as elsőként, Kapás másodikként szerzett jogosultságot Tokióra és Kvangdzsura.

Ha már a dél koreai városnál tartunk, lássuk, hogy a még be nem töltött helyeken kívül (pl. férfi 50 mell, női 50 gyors, 50 hát és pillangó) kik alkotják a világbajnokságra utazó keretet.

Férfiak

50m gyors: Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor

100m gyors: Németh Nándor

200m gyors: Kozma Dominik, Milák Kristóf

400m gyors: Milák Kristóf

800m gyors: Kalmár Ákos (B-szint)

1500m gyors: Kalmár Ágos, Gyurta Gergely

50m hát: Bohus Richárd

100m hát: Bochus Richárd

200m hát: Telegdy Ádám, Bernek Péter

50m mell: mindkét hely kiadó

100m mell: Horváth Dávid (B-szint)

200m mell: Horváth Dávid

50m pillangó: Cseh László

100m pillangó: Milák Kristóf, Cseh László

200m pillangó: Milák Kristóf, Kenderesi Tamás (Biczó Bence, Cseh László)

200m vegyes: Cseh László, Bernek Péter (Verrasztó Dávid)

400m vegyes: Verrasztó Dávid, Bernek Péter (Gyurta Gergely, Holló Balázs)

Mindhárom váltó.

Nők

50m gyors: mindkét hely kiadó

100m gyors: mindkét hely kiadó

200m gyors: Késely Ajna

400m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)

800m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)

1500m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (szombati döntő)

50m hát: mindkét hely kiadó

100m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin

200m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin (Ilyés Laura)

50m mell: Sztankovics Anna

100m mell: Sztankovics Anna (B-szint)

200m mell: Békési Eszter

50m pillangó: mindkét hely kiadó

100m pillangó: Szilágyi Liliána

200m pillangó: Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

200m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Sebestyén Dalma)

400m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Kapás Bogárka, Késely Ajna)

4×200-as női gyorsváltót és 4x100m vegyesváltó

Képek és szöveg: Márton István