Megnyílt az online jegyvásárlás lehetősége a kerekesszékesek számára

8 nap múlva kezdődik a 17. FINA Világbajnokság. A vizes világbajnokság szervezői kiemelten kezelik az esélyegyenlőségi törekvéseket ezért mind a versenyhelyszíneken, mind a szurkolói központokban hangsúlyozott figyelmet fordítanak többek között a megváltozott munkaképességű személyek, a fogyatékkal élők és a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek igényeire is.

A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint nyolc nap múlva, július 14-én Budapesten és Balatonfüreden kezdetét veszi hazánk történelmének eddigi legnagyobb sporteseménye, a 17. FINA Világbajnokság. A vizes világbajnokságot szervező és lebonyolító Budapest2017 Nonprofit Kft. mindvégig szem előtt tartotta az esélyegyenlőség nagyfokú biztosítását a versenyhelyszíneken és a szurkolói központokban egyaránt.

A Budapest2017 Nkft. számára kiemelt fontossággal bír, hogy a világbajnokság versenyhelyszínei akadálymentesen látogathatók legyenek a mozgáskorlátozottak, illetve más fogyatékkal élők számára is.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott az esélyegyenlőségi törekvésekhez kapcsolódó sajtótájékoztatón tartott beszédében kiemelte, hogy a szervezés kezdetétől erős törekvés mutatkozott a versenyhelyszínek akadálymentes kialakítására, ennek érdekében folyamatos egyeztetések folytak a fogyatékosügyi szervezetekkel is. Ennek eredményeként mostanra kijelenthetjük, hogy a vizes világbajnokság fő helyszíne és ékköve, a Duna Aréna tökéletesen alkalmas arra, hogy kerekesszékes társaink is méltó módon tudjanak szurkolni.

Emellett a legfontosabb célkitűzés az volt, hogy ezzel párhuzamosan a jegyvásárlás folyamata is akadálymentessé váljon – mondta a miniszterelnöki megbízott. A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) javaslatára a kerekesszékekkel közlekedők a mai naptól nemcsak a hivatalos jegyértékesítő helyeken vásárolhatják meg jegyüket, hanem online is. Az érintettek a disabled.budapest2017@tex.hu e-mail-címen regisztrálhatnak, és a jegyüket elektronikus formában kapják meg.

Szekeres Pál, miniszteri biztos az elhangzottak mellett hozzátette, hogy a kormányzati és civil szféra közös és egybehangzó szándéka valósult meg a Duna Aréna és a jegyértékesítés folyamatának teljes akadálymentesítésével.

jegyertekesites01_vizesvb2017_sportmenu

A Duna Aréna abszolút akadálymentes – erősítette meg a fentieket Szilvágyi Gergely, a születésétől fogva kerekesszékben élő esélyegyenlőségi nagykövet is, aki már egy korábbi helyszínbejárás során is meggyőződhetett arról, hogy az akadálymentesítés tökéletesen megvalósult. Az esélyegyenlőségi nagykövet örömmel üdvözölte az akadálymentesített jegyvásárlás lehetőségét is.

A 17. FINA Világbajnokság sikeres megrendezéséhez és lebonyolításához a megváltozott munkaképességű munkavállalók is nagy mértékben hozzájárulnak.

Becker György, a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft., a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az esélyegyenlőségi sajtótájékoztatón elmondta, hogy társaságainak több kapcsolódása is van a vizes világbajnoksághoz. Az ERFO Nyomda már évek óta részt vesz a FINA újságok nyomtatásában. Ugyanakkor a KÉZMŰ és az ERFO készíti a merchandising termékek közül a figurás párnákat is, illetve segítséget nyújtanak a merchandising termékekhez kapcsolódó egyéb feladatokban is, például a matricázás folyamatában.

A megváltozott munkaképességű dolgozók által készített, elsősorban bőr- és textiláru termékeket a Margitszigeten és a Duna Arénánál kialakításra kerülő szurkolói központokban lehet majd megvásárolni.

A sajtótájékoztatón ismertetésre kerültek azok együttműködések is, melyek segítségével a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára is lehetőség nyílik arra, hogy részt vegyenek a világeseményen és hozzájuk is testközelbe kerüljenek a sportolói példaképeik.

Szentandrási Flóra, az Európa Szívében Alapítvány elnöke elmondta, hogy az Alapítvány esélyt biztosít a 6 és 18 év közötti diákok és kísérőik számára, hogy jegyet igényelhessenek a 17. FINA Világbajnokság délelőtti versenynapjaira.  A jegyeket a http://www.vizesvb.europasziveben.hu oldalon történő regisztrációhoz kötötten lehet igénybe venni.

A gyerekek és a fiatalok a legjobb szurkolótábor – mondta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója. A vizes világbajnokságon rajthoz álló sportolóink sikeres felkészüléséhez a Fiatal Családosok Klubja is hozzájárult azzal, hogy fél évvel ezelőtt egy országos szurkolói pályázatot hirdetett az iskolások és óvodások körében. A „Nem vagyunk kispályások” pályázat hatalmas sikerrel zajlott le, mely szurkolói brandet a Klub azért álmodta meg, hogy a jövő nemzedékét és rajtuk keresztül a szülőket is az egészséges életmódra buzdítsák, megszerettessék velük a sportot. A FICSAK hisz abban, hogy a sport nemcsak külalak miatt fontos, hanem kitartásra, tisztességre, küzdelemre tanít.

A Fiatal Családosok Klubja összefogva az Európa Szívében Alapítvánnyal azt szeretné elérni, hogy minél több gyermek ismerhesse meg azt a kivételes élményt, hogy testközelből láthatja a sportvilág legnagyobb sztárjait.

Vélemény, hozzászólás?