Megvan a negyeddöntő!!!

A magyar férfi kézilabda-válogatott biztosította negyeddöntőbe jutását az egyiptomi világbajnokságon, miután a középdöntő második fordulójában 30-26-ra legyőzte Lengyelországot szombaton az Új Fővárosban.

A magyarok meccskeretéből ezúttal is Balogh Zsolt, Borbély Ádám, Győri Mátyás és Topic Petar maradt ki taktikai okok miatt – írta az MTI. A lengyelek legjobbjai közül a Paris Saint-Germain beállója, Kamil Syprzak betegség miatt hiányzik a tornáról, a Tatabánya lengyel kapusa, Piotr Wyszomirski pedig sérülés miatt kimaradt a szombati keretből.

A magyar válogatott annak tudatában kezdte a mérkőzést, hogy győzelem esetén biztosítja helyét a negyeddöntőben.

Mikler Roland büntetővédéssel kezdett, és mivel csapattársai jól védekeztek, gyors ellenakciók végén lőtt gólokkal ellépett a magyar csapat (3-1). A támadásban elkövetett hibákat védekezésben rendre javították a magyarok, ennek köszönhetően a találkozó negyedénél először vezettek három góllal (9-6). Ezt egy kisebb megtorpanás követte, több mint öt percig nem született újabb magyar gól, utána viszont sorozatban négy is (13-7). Mikler mellett Bánhidi, Rosta és Lékai is remekelt, Patryk Rombel lengyel szövetségi kapitány pedig még a szünet előtt kihasználta második időkérési lehetőségét, mert csapata már a hatodik gólját kapta gyors indításból.

Harminc perc után 16-10-re vezettek a magyarok, ezért a lengyelek a kapusuk lecserélésével létszámfölényes támadójátékra váltottak. Erre reagálva a magyar együttes lassította a tempót, és mivel felváltva estek a gólok, nem változott a különbség. Mateusz Kornecki egyre jobban védett, csapattársai nyitott védekezésre váltottak, és egy 3-0-s szériával elkezdték a felzárkózást. Kitartóan, taktikusan húzták az időt a magyarok, ismét hétgólos előnybe kerültek, és bár a hajrában ebből faragni tudott az ellenfél, a vártnál magabiztosabb magyar siker nem forgott veszélyben.

A lengyel csapat csak egyszer, 1-0-nál vezetett a meccsen.

A mezőny legeredményesebb játékosa Lékai Máté volt, aki tíz lövésből nyolc gólt lőtt, így őt választották a meccs legjobbjának. Mikler Roland kilenc védéssel járult hozzá a sikerhez. A másik oldalon Szymon Sicko 11 lövésből ötször talált be.

A két csapat 71. egymás elleni mérkőzésén 11 döntetlen és 27 lengyel győzelem mellett a 33. magyar siker született.

Gulyás István, a válogatott szövetségi kapitányának gondolatai a Lengyelország ellen megnyert középdöntő mérkőzést követően – rta az mksz.hu.
– Nagyon örülünk természetesen, hiszen erős lengyel csapatot győztünk le magabiztosan, voltaképpen az elejétől a végéig dominálva. Szorosan, jól védekeztünk, Mikler Roli védéseivel segített, támadásban Lékai Máté vezérletével eredményesek voltunk. Csak a következő meccsre fókuszálunk, a spanyolok ellen.

A mérkőzés legjobbjának megválasztott, nyolc találatot szerző Lékai Máté így látta a lengyelek elleni győztes találkozót:
– Kemény mérkőzés volt, ahogy számítottunk rá. A lengyelek fizikálisan nagyon jók, erősek, de a védekezésünk összeállt az első félidőben, sikerült gyors lerohanásgólokat lőni és így előnybe kerültünk. A 7-6 elleni játékkal bajlódtunk, nem találtuk az ellenszert, de támadásban tartottuk a megbeszélt taktikát és nyertünk. Büszke vagyok a csapatra.

Az első félidőben négy gólig jutó Rosta Miklós nyilatkozata:
– Szinte végig vezettünk, erre készültünk, és amit megbeszéltünk azt sikerült megvalósítanunk. Szorosabb mérkőzésre számítottam, de az első félidőben összeállt a védekezésünk és jól ment a játék. A 7-6 elleni védekezéssel azért meggyűlt a bajunk, de sikerült rendezni a sorokat és nyertünk. Boldog vagyok.

A magyar válogatott eddig egyszer, 1986-ban kezdte öt győzelemmel a világbajnokságot, amelyet akkor ezüstéremmel zárt.

A magyarok ezúttal Németország, Uruguay és a Zöld-foki Köztársaság legyőzésének köszönhetően a maximális négy pontot vitték magukkal a csoportkörből a középdöntőbe, ahol nyertek Brazília ellen is, hétfőn 18 órától pedig az Európa-bajnok Spanyolországgal találkoznak, amely már szintén negyeddöntős.

Férfi világbajnokság, I. középdöntő csoport, 2. forduló
LENGYELORSZÁG-MAGYARORSZÁG 26-30 (10-16)
Kairó, játékvezetők: Gubica, Milosevic (horvátok).

LENGYELORSZÁG: Kornecki, Morawski (kapusok), Chrapkowski, Czuwara, Daszek, Dawydzik, Gebala 3, Gebala 4, , Krajewski 4 (1), Majdzinski,  Moryto 3, Olejniczak 4, Pilitowski 1, Przybylski 1, Sicko 5, Walczak 1. Edző: Jurecki Bartosz.

MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin, Bánhidi 3, Bodó 2, Bóka 2, Hanusz, Hornyák, Lékai 8, Máthé 6 (3), Nagy, Rodriguez 3, Rosta 4, Sipos, Sunajko, Szita 2. Edző: Gulyás István.

Kiállítások: 6, ill. 6.
Hétméteresek: 2/1, ill. 3/3.

 

Korábban:
Spanyolország-Uruguay 38-23 (24-12)

később:
Németország-Brazília 20.30

A csoport állása:
1. Magyarország 8 pont/4 mérkőzés
2. Spanyolország 7/4
3. Lengyelország 4/4
4. Németország 2/3
5. Brazília 1/3
6. Uruguay 0/4

fotó: IHF