Megvan a római Eb-csapat!

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai és intézőbizottságának döntése alapján összeállt az a válogatott, amely a színeinket képviseli a február 10. és 16. között zajló római Európa-bajnokságon.

Az olasz fővárosban hat női, hét szabad- és kilenc kötöttfogású versenyzőnk áll majd szőnyegre – adta hírül a Magyar Birkózó Szövetség.. A tavalyi nur-szultani vb-n olimpiai kvótát szerzők közül csak a világbajnok Lőrincz Tamás nem indul, Sastin Marianna, Lőrincz Viktor és Muszukajev Iszmail viszont igen.

(Sastin Marianna – pirosban – , fotó: Martin Gábor / Magyar Birkózó Szövetség)

Az összeállításról és a szakmai elvárásokról Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója így beszélt:

Speciális lesz ez az Európa-bajnokság több szempontból is, például ilyen korai, februári Eb-re nem is emlékszem. Ráadásul öt héttel a budapesti olimpiai kvalifikációs verseny előtt zajlik, tehát az egész nemzetközi mezőny taktikázik. A majdani tokiói kiemelés szempontjából és önmagában is fontos természetesen. Ennek megfelelően vegyes jellegű, fiatalokat és kipróbált klasszisokat is magában foglaló, de mindenképpen erős csapattal indulunk. Úgy érzem, mindhárom szakágban van esélyünk éremre, sőt, akár aranyra is. Kötöttfogásban Lőrincz Viktort favoritnak érzem, de neki a fő versenye értelemszerűen a tokiói olimpia lesz. Megnyerte az idénynyitó rangsorversenyt, csakúgy, mint Lévai Zoltán, tőle fiatal kora ellenére szintén várjuk a kiugró eredményt. Részben ez már a jövő csapata ebben a fogásnemben! A nőknél Barka Emese a címvédő, most is éremesélyes, ám még nincs ötkarikás kvótája, neki majd az lesz a fő cél. Sastin Marianna ebből a szempontból felszabadultabb lehet, tapasztalt versenyzőként neki alaposan fel kell építeni az évét Tokióig. Szabadfogásban a nur-szultani vb-n bronzérmes Muszukajev Iszmail már senkit nem lepne meg egy újabb medállal, neki is a jó olimpiai szereplés a fő cél. A tapasztaltabbak közül Veréb István sérülés miatt nem tud indulni, Ligeti Dániel viszont igen, de neki is a kvótaszerzésre kell majd főképp koncentrálnia.

A magyar csapat a 2020-as római Eb-re

Nők: Dénes Mercédesz (53 kg), Barka Emese (57), Galambos Ramóna (59), Sastin Marianna (62), Sleisz Gabriella (65), Németh Zsanett (76).

Kötöttfogás: Kecskeméti Krisztián (60 kg), Torba Erik (63), Váncza István (67), Fritsch Róbert (72), Lévai Zoltán (77), Szabó László (82), Lőrincz Viktor (87), Szőke Alex (97), Varga Ádám (130).

Szabadfogás: Muszukajev Iszmail (65), Asarin Roman (70), Kuramagomedov Murad (74), Nagy Mihály (86), Tóth Bendegúz (92), Olejnyik Pavlo (97), Ligeti Dániel (125).

Fotó: MBSZ/Martin Gábor