Miklós Edit magabiztos visszatérése

Miklós Edit a 14. helyen végzett az alpesi sí világkupa sorozat szombati lesikló futamában a kanadai Lake Louise-ban. A pénteki vis major után olimpiai hetedik sportolónk magabiztosan sízett, és az elvárásai szerint teljesített. A futam győztese az amerikai Mikaela Shiffrin lett.

A Magyar Sí Szövetség tájékoztatása szerint váratlan helyzet adódott az alpesi sí világkupa sorozat szombati lesikló futama előtt a kanadai Lake Louise-ban. Tartós áramszünet miatt nem tudták elindítani a felvonókat, ezért a versenyt több mint egy órával elhalasztották. A felvonók helyett ratrakokkal és szánokkal vitték fel a versenyzőket a hegyre. A kalandos előzmények után végül a férfiak szuper-óriásműlesikló rajtjából elindították a versenyt.

Miklós Editet pénteken a futama megkezdése után az előtte versenyző amerikai Lindsey Vonn bukása miatt visszaküldték a rajtba, és emiatt újra rajtba kellett állnia. Ez a körülmény kizökkentette, és végül a 44. helyen végzett.

A szombati versenynapon ismét 18-as rajtszámmal indulhatott, de ezúttal nem az olimpiai bajnok után következett. Egy jól sikerült rajt után bátran sízett végig és a hatodik idővel ért célba. Ezt követően a pálya felső szakaszáról eltűnt a köd, így a magasabb rajtszámú sízőknek jobb látási körülmények jutottak, így néhány Edit elé kerültek. Végül a 14. helyen 18 világkupa ponttal zárta a versenyt, megelőzve többek között a többszörös világkupa győztes svájci Lara Gutot és az osztrák Anna Veithet.

A versenyben az éllovasok közül az amerikai Mikaela Shiffrin győzött, őt követte a német Viktoria Rebensburg, a harmadik a svájci Michelle Gisin lett.

Miklós Edit próbatételei a pénteki esemény után nem értek véget. A szombati világkupa futam után a következőket mondta:

Nagyon zűrös volt a mai versenynap. Az áramszünet miatt ratrakkal kellett felmenni a pályára. Aztán előttem elesett egy fényképész, úgy, hogy én is belebotlottam, elestem. A kötélbe, amivel húztak felfelé, belegabalyodtunk, elestünk. Egyik lécem leoldott, a másik nem. Spárgában landoltam, egy szervizemberrel a hátamon. Eléggé meghúztam a bal combomat hátul. Felértünk nagy nehezen, s így meghúzódott lábbal indultam a versenyen. Eléggé kizökkentem a ritmusból, de sikerült összeszednem és felszívnom magamat. A pénteki és a szombati „akciókhoz” képest sikerült összeszedetten versenyeznem, és kihozni magamból a legtöbbet. Sízés közben nem volt fájdalmam. De most, hogy kihűlt a testem, érzem. Pihentetni fogom, de valószínű, hogy vasárnap már jó lesz. Ha nincs fájdalmam, akkor indulok szuper-G-ben is. Stef az edzőm azt mondta, hogy igazából ez egy jó teszt volt, hogy a térdem jól bírja ezeket a váratlan helyzeteket”.

Magabiztos, jó mentet ment Edit, ez a reális teljesítmény tőle, és nem a pénteki. Az volt a cél is, hogy a 15-20. helyezés körül végezzen, ezt még felül is múlta a 14. hellyel. Ez egy szép visszatérés volt Edittől és az eredmény önbizalmat adhat neki a folytatáshoz, nagyon örülünk. Annál is inkább, mivel ez egy szoros futam volt, apróságokon múlt, ki hányadik helyen ér be a célba – mondta Stark Márton, szövetségi kapitány.

A Lake Louise-i Világkupa további menetrendje:
2017. december 3. vasárnap, 19:00 (női szuper óriás-műlesiklás)

fotó: Magyar Sí Szövetség