Milák edzőjének újévi jelszava: Foggal-körömmel, tűzön-vízen is át

Ez már nem a nyugalom völgye. Selmeci Attila arra figyelmeztet, hogy a duzzogás nem jó tanácsadó.

Szűkre szabott másfél napos szilveszteri „kimenő” után a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf szombaton reggel újra edzésbe állt a Duna Arénában. Ott, ahol a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon junior világrekordot javítva lett ezüstérmes a 100 méteres pillangóúszás döntőjében. Az akkor még csak 17 esztendős úszózseni a 2019-es világbajnokságon jóval nagyobb magasságot vitt át, amikor 200 pillangón a „földönkívüli” Michael Phelps 10 évig ellenálló világcsúcsát is átadta a múltnak, a távot, akár egy torpedó, 1:50.73 perc alatt végig repesztve – rta az SzPress Hírszolgálat. Milák azóta is a „trónon”, és nagyon úgy néz ki, hogy ha ennél is jobb eredmény kápráztatja el a sportvilágot, az ismét a „honvédes” úszócsillag hírnevét fogja öregbíteni.

Visszasírjuk azokat az időket, amikor pontosan tudtuk, hogy honnan indulunk és hová szeretnénk eljutni, mik azok a célok, amiket foggal-körömmel küzdve el lehet érni. Tavaly a koronavírus tornádója szinte az egyik napról a másikra a sportvilág minden szereplőjét könyörtelenül kisodorta a nyugalom völgyéből, amelynek a szele az én versenyzőimet, Kristófot és Márton Ricsit is ledöntötte a lábáról. Ennek ellenére velük együtt hiszek abban, és másra nem is merek gondolni, hogy hét hónap múlva a szorgos és leleményes japánok képesek lesznek megrendezni az olimpiát, még ha fájó döntéseket is kell hozniuk. Arra a fogós kérdésre viszont, hogy a Tokióba vezető úton milyen akadályokkal találjuk szembe magunkat, csak az elkövetkezendő hónapok eseményei és intézkedései adhatják meg a választ” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Selmeci Attila, aki Milák, és a vele együtt készülő Biczó Bence, valamint Márton Richárd mestere.

Alázat, alkalmazkodás, kitartás

Mindig is azon a véleményen voltam, hogy világszíntű eredmény elérésére csak azok lehetnek képesek, akik foggal-körömmel képesek megharcolni a győzelemért, a jobb és jobb eredményekért – folytatta a világcsúcstartó tanítványánál 41 évvel idősebb mesteredző. Aki immár a hetedik esztendeje egyengeti Kristóf útját, ami diadalmas volt, de távolról sem konfliktusmentes. – Hátunk mögött a kiszámíthatatlan 2020-as esztendő viszontagságaival, és előttünk egy héthónapos meneteléssel, most ki kell egészítenem a jelszót azzal, hogy csak azok érhetnek a célba és lehetnek büszkék a végén, akiket tűz és víz sem tud feltartóztatni.

Selmeci arra is emlékeztetett, hogy olyan erények mellett, mint amilyenek a sport iránti alázat és a kitartás, 2020-ban már az alkalmazkodásból is nehéz vizsgán kellett megfelelniük az úszóknak és az edzőiknek, nem különben a bajban is biztos hátteret teremteni igyekvő úszószövetségnek. Nem tartja kizártnak, hogy az olimpia évében tovább nehezednek a megfelelés feltételei.

Az a legény, aki állja

Nagyon igaz az a magyar mondás mostanában, hogy nem az a legény, aki adja, hanem aki állja. Úszásra lefordítva ez úgy hangzik, hogy azok a versenyzők lesznek ennek az olykor egyenlőtlen küzdelemnek a nyertesei, akiket a legkevésbé viselnek meg a csalódások. Akik tudomásul veszik, hogy a duzzogás nem jó tanácsadó” – folytatta Selmeci, aki már akkor se lepődne meg nagyon, ha a januári háromhetes dél-afrikai edzőtábor az új vírusmutáns gyors terjedése, illetve a repülőjáratok választékának vészes fogyatkozása miatt meghiúsulna, illetve későbbre halasztódna. – Ha megadnánk magunkat, minden erőfeszítésünk kárba veszne, de minket nem olyan fából faragtak, akik gyorsan bedobják a törülközőt. – Örömmel hallom, hogy a szövetség a tavalyi mintát követve idén februárban is megrendezné a Négy Nemzet versenyét, biztonsági tartalékként pedig ott vannak a versenyszerű edzések, amelyek tavaly mosolyt varázsoltak a versengés nélkül maradt úszók arcára. A helyzet mostanában is naponta változik.  Az edzőknek a tankönyvekben sehol sem található újra tervezésből kell vizsgázniuk, a versenyzőknek pedig megbarátkozniuk azzal, hogy amit ma megbeszélünk velük, az holnap talán már nem érvényes” – mondta Selmeci Attila, akinek az első számú tanítványa jelenleg másfél másodperccel jár a világ előtt 200 pillangón, de most éppen azon fáradozik, hogy a 200 és a 400 gyorson is maradandó teljesítményre lehessen képes.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Facebook