Milák Kristóf Európa-bajnok, Kós Hubert ezüstérmes, Ábrahám Minna párizsi kvótás

Folytatódik a remek magyar szereplés a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Csak meglett az (első) magyar arany-ezüst kombó: száz pillangón Milák Kristóf és Kós Hubert ért be az első két helyen a belgrádi Eb negyedik napján, majd Ábrahám Minna ezüstéremig és párizsi kvótáig tempózott kétszáz gyorson. Esetében ez elképesztő teljesítmény – egy hete még torokgyulladással, lázasan feküdt otthon.

A magyar szövetség csütörtöki beszámolója szerint a tavalyi rövidpályás Eb-n a pillangószámokban triplázó és Dohában is remeklő svájci Noe Ponti súlyos gyomorbántalmak miatt már az elődöntőben sem úszott, nagyjából egyértelműnek tűnt, hogy száz pillangón a Milák-Kós duó meccseli le az aranyat. Ám kiderült, a lengyel Jakub Majerskinek is lenne kedve beleszólni az éremosztásba, kilencven méternél még ő látszott az élen, a falhoz Kós közelített a legjobban, az órát viszont Milák állította meg elsőként. Mindhárom érmes 51-en belülre került – Kristóf 14 századdal nyert, Hubi egy hajszállal (0.02) húzta be az ezüstöt.

Ő volt a boldogabb – mondjuk ez papírformának tűnt, elvégre a címét megvédő klasszistárs az április ob-hoz hasonlóan márványba faragott arccal csinálja végig a versenyt, és ahogy mosolyogni sem hajlandó, úgy beszélni sem.

Kós Hubi bezzeg elcsacsogott mindenkivel, fő üzenete az volt, hogy abszolút nem formába hozva, egyetlen szőrszálát sem leborotválva került 51-en belül, ami számára óriási dolog, ebből ugyanis nagyon jó idő kerekedhet még, ha az Eb után Franciaországba visszatérve elkezdik Bob Bowmannel az utolsó simításokat.

„Az Európa-bajnokság előtt szó nélkül aláírtam volna ezt az időeredményt, nyilván ez csak ezüstérem, de Kristóf mögött ez sokkal jobban ragyog”

– nyilatkozta a vegyes zónában Kós, aki kijelentette, hogy a 200 méter hát mellett ezt a számot is biztosan vállalja a párizsi olimpián. Hozzátette, lehet, hogy még egy száma lesz majd a francia fővárosban – írta az MTI.

Másik finalistánk, Ábrahám Minna nagyot ment 200 gyorson – a viadalt simán megnyerő Barbora Seemanova befogására nem mutatkozott esély, de számára nem is ez volt a tét, hanem Párizs. Ez volt az utolsó esélye a szint megúszására… Édesapja irdatlan feszültségben nézte végig a finálét, hajtotta Minnát a fal felé… Aztán amikor beért, igazából nem is a rajtkövön meggyulladó két lámpa volt az érdekes, hanem az eredményjelzőt kellett stírölni – és az 1:57.22 a világot jelentette, mert 0.04-gyel az olimpiai szint alá került a lány. A családfő örömében tombolt a lelátón, picit komolyabb amplitúdóval, mint Minna; aki aztán később persze elmondta, hogy az ő boldogsága is határtalan.

“Amin én mentem keresztül, akárcsak az utolsó két hétben, vagy az utolsó két évben…

– sóhajtott Minna.

„Egy hete még torokgyulladással feküdtem, lázasan, innen sikerült visszajönni. De napról napra éreztem, hogy jobb és jobb vagyok, és ma végre összejött, amit már annyi ideje üldöztem. Nagyon sok erőt adott, hogy Sós Csaba folyamatosan mondogatta, érzem, meg tudod csinálni – és ez a bizalom, a töretlen bizalom nagyon-nagyon sokat jelentett.”

Aki azt is felidézte, hogy a remekül sikerült 2022-t egy mélyponttal felérő 2023 követte, amiből iszonyú nehezen tudott felállni.

„Úgy jöttem ide, hogy szeretnék megvalósítani egy tökéletes versenytervet, abból pedig jön majd egy jó idő. Nekem a szint volt az első, és az, hogy ezüstérmes lettem, szinte hihetetlen. Elképesztően sokat dolgoztam ezért a szintért, nagyon ki lett centizve, de így kellett lennie”

– nyilatkozta Ábrahám az MTI-nek, aki a vele egykorú Pádár Nikolettel képviselheti majd a magyar színeket Párizsban ebben a számban.

Itthoni mestere, Magyarovits Zoltán pedig arról beszélt, hogy kérte Minnát, májusban, amint lehet, térjen vissza Amerikából.

“Jól dolgoznak vele év közben, viszont a hajrában mégiscsak jobb, hogy nálunk minden egyes nap egy személyre szabott edzésterv csakis őt várja, akárcsak én, azaz megkapja a teljes figyelmet, míg kint az egyetemen egy a harmincból.”

Harmadik döntősünk, Komoróczy Lora fancsali arccal vette tudomásul, hogy Fortuna ismét elfordította tőle a fejét: most 0.02-vel szorult a negyedik helyre kedvenc számában, 50 háton.

„Sajnos ezekkel a századokkal valahogy nem vagyok jó barátságban. A pályafutásom során rendszeresen meg kell szenvednem a sikerekért. Hogy ha majd odaérek, akkor jobban tudok örülni”

– nyilatkozta az MTI-nek Komoróczy.

Ugyanezen a távon ketten is fináléig nyomakodtak a csütörtöki elődöntőkből: nem sokkal a 100 pille után Kós Hubert, ha csak nyolcadikként is, de beevickélt (“na ez már fájt”), míg Jászó Ádám negyedik idővel kvalifikált.

A pécsi óriásnak ez némi elégtétel volt a reggeli malőrért, merthogy az ő korai indulása miatt nem úszhatott a gyorsváltó a fináléban. Holott Németh Nándor és Kós Hubert is ugrásra (és nem kiugrásra…) készen várta az esti motorbőgetést; hogy aztán aranyról maradtunk így le, vagy éremről, azt már sosem tudjuk meg. Merthogy elég valószínűtlen módon a házigazda szerbek nyerték meg a viadalt; ilyen még soha nem történt velük, ám a Németh Nándi mögött az egyéniben harmadik Andrej Barna (édesapja magyar, ám csak néhány szót ért) teljesen megbokrosodva egy 46.86-os, döbbenetes utolsó százzal hozta be a hazaiakat a lengyelek előtt, kompenzálva a harmadik ember 49.41-ét. Végül is 3:12.90-es idővel nyertek – mi ennél jobbat jöttünk a legutóbbi két Eb-n (3:12.50 Pesten, 3:12.43 Rómában), a vb-k közül viszont csak a 2022-es sikerült jobban (3:11.34), az utolsó kettő már nem (3:14.42, 3:13.66); korántsem mellesleg Fukuokában és Dohában nem Milák Kristóf volt a befejező ember, aki rendszeresen 47-es időket repesztett kiemelkedő formában.

Ettől függetlenül a hivatalos éremtáblán is átvettük a vezetést (3-8-6) – az össztermés (17) pedig már jobb, mint az utánunk következő három nációnak összesen. Nem fest rosszul, na.

A magyar döntősök eredményei, 4. Nap

Férfiak

férfi 100 m pillangó, Európa-bajnok:
1. MILÁK KRISTÓF 50.82 másodperc
2. KÓS HUBERT 50.96
3. Jakub Majerski (Lengyelország) 50.98

Nők

női 200 m gyors, Európa-bajnok:
1. Barbora Seemanova (Csehország) 1:55.37 perc
2. ÁBRAHÁM MINNA 1:57.22
3. Nicole Maier (Németország) 1:57.36

női 50 m hát, Európa-bajnok:
1. Danielle Hill (Írország) 27.73 másodperc
2. Teodora Draku (Görögország) 27.87
3. Adela Spikorska (Lengyelország) 28.00
4. KOMORÓCZY LORA 28.02

 

 

Fotó: MUSZ